Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Στρεμματική ενίσχυση και απόσταξη κρίσης ζητά η MODEF

Ζητώντας στρεμματική ενίσχυση και απόσταξη κρίσης, η Mouvement de Défense des Exploitants Familiaux (MODEF – Κίνηση στη Γαλλία που υπερασπίζει τα συμφέροντα των οικογενειακών αγροτικών εκμεταλλεύσεων) πιστεύει ότι η εκρίζωση των αμπελιών, δεν μπορεί να είναι μια μόνιμη λύση.

Αντιμέτωπη με τα αιτήματα της Gironde για επιδότηση οριστικής εκρίζωσης των πλεοναζόντων αμπελιών, η Mouvement de Défense des Farmers Familiaux (MODEF) προτείνει έναν εναλλακτικό σχέδιο. Για τον Didier Gadea, τον πρόεδρο της επιτροπής κρασιού, η αιτία της ανισορροπίας είναι κατανοητή, αλλά όχι οι λύσεις της: «Καταλαβαίνω τους αμπελουργούς του Μπορντό, είναι με τη θηλειά στο λαιμό», αλλά για τον ίδιο «είναι ακατανόητο να ζητούν οι αμπελουργοί, εκρίζωση. Το εργαλείο παραγωγής πρέπει να διατηρηθεί. Γιατί μετά, αν τα πράγματα δεν πάνε καλά: θα εκριζώσουμε άλλα 15.000 εκτάρια;»

Ο αμπελουργός από το Hérault είχε εμπειρία από τις εκριζώσεις του Languedoc. «Πρέπει να δώσουμε ενισχύσεις ανά εκτάριο για τη διατήρησή του. Δεν είναι λύση αεροπειρατείας», διευκρινίζει σε δελτίο τύπου της MODEF: «Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, είναι απαραίτητο να απελευθερωθεί ενίσχυση ανά εκτάριο για τους υπερχρεωμένους αμπελουργούς για να αποφευχθεί η εκρίζωση των αμπελιών. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να καταστραφεί το παραγωγικό μας εργαλείο. «Το καλύτερο στην εκρίζωση είναι ότι πρόκειται για μια βραχυπρόθεσμη λύση σε ζητήματα ταμειακών ροών». Ο Didier Gadea δεν πιστεύει ότι αυτό μπορεί να δώσει μόνιμες απαντήσεις.

Απόσταξη

Η MODEF υποστηρίζει την χορήγηση κρατικής βοήθειας για τη στήριξη των αμπελώνων: «Όσο η αγοραστική δύναμη των Γάλλων είναι μειωμένη, η κατανάλωση κρασιού θα συνεχίσει να μειώνεται επίσης. Τα περιθώρια κέρδους των διαφόρων παραγόντων της αγοράς πρέπει να ρυθμιστούν ώστε να επιτραπεί η αύξηση της τιμής του οίνου που καταβάλλεται στους αμπελουργούς. Η οινοποιία μας χρειάζεται τα εργαλεία ρύθμισης της απόσταξης.»

 

ΠΗΓΗ: ΚΕΟΣΟΕ

Σχετικά Άρθρα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η διαχείριση της αμπελουργικής γης με όρους βιωσιμότητας μέσα σε ένα αστικό περιβάλλον και τα νομικά εργαλεία για την συνύπαρξη με την οικιστική ανάπτυξη...

REPORTS

Μια Μαλαγουζιά που έχει δηµιουργηθεί για να εξελίσσεται στο χρόνο, διατηρώντας τη φρεσκάδα και τον γαστρονοµικό χαρακτήρα της.

REPORTS

Μια δημοπρασία υψηλού προφίλ με εκατοντάδες κρασιά παγκόσμιας κλάσης από το κελάρι του εστιατορίου Le Gavroche προσέφερε κέρδη ύψους 1,9 εκατομμυρίων λιρών.

REPORTS

Στη Σαντορίνη δεν χορταίνει το μάτι από τα απίστευτα ειδυλλιακά τοπία αλλά και ο ουρανίσκος από τους οινικούς θησαυρούς, που αποκαλύπτει διαρκώς το νησί....

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το 1955, η Σταυρούλα Κουράκου είχε γράψει στο «Ο οίνος, µια αιώνια θεότητα για την Ελλάδα»: «Η αµπελουργία είναι στενά δεµένη µε την κίνηση...

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

REPORTS

Μια Μαλαγουζιά που έχει δηµιουργηθεί για να εξελίσσεται στο χρόνο, διατηρώντας τη φρεσκάδα και τον γαστρονοµικό χαρακτήρα της.