Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Οι κανονισμοί ονομασίας της ΕΕ εμποδίζουν τα φινλανδικά εγχώρια κρασιά

Ένας Φινλανδός παραγωγός κρασιού μοιράστηκε ότι τα σταφύλια που καλλιεργούνται στο φινλανδικό κλίμα θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα μοναδικό αφρώδες κρασί. Η Φινλανδία θα μπορούσε κάλλιστα να δει τους δικούς της αμπελώνες τα επόμενα χρόνια, ανάλογα με το αν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τους κανονισμούς της ΕΕ.

απόδοση Ζήσης Πανάγος

Το κρασί που παρασκευάζεται από σταφύλια που καλλιεργούνται στη Φινλανδία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως “κρασί” στην ετικέτα, επειδή η Φινλανδία δεν είναι χώρα παραγωγής κρασιού σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΕ. Αντίθετα, η ετικέτα του μπουκαλιού μπορεί να λέει «ήπιο αλκοολούχο ποτό που παράγεται από σταφύλια με ζύμωση».

Ο Petri Halmetoja, ιδιοκτήτης του οίκου Brinkhall Sparkling μηλίτη στο Halikko ανέφερε σε πρόσφατη δήλωση του, ότι εάν η Φινλανδία γινόταν επίσημα χώρα κρασιού, θα έφτιαχνε αφρώδη οίνο από σταφύλια.

Αυτή τη στιγμή ο Halmetoja ειδικεύεται σε ένα αφρώδες ποτό σαν μηλίτη μήλου που μοιάζει με αφρώδες κρασί, αλλά ισχυρίστηκε ότι μπορούσε να παράγει ένα αφρώδες κρασί χρησιμοποιώντας παρόμοιες μεθόδους με την παραγωγή σαμπάνιας.

 

Ευνοϊκή η κλιματική αλλαγή για τους φινλανδικούς αμπελώνες

Η κλιματική αλλαγή έχει επιμηκύνει την καλλιεργητική περίοδο και ανέβασε τη μέση θερμοκρασία στη Φινλανδία. Αυτό έχει αυξήσει την προθυμία πολλών αμπελώνων να καλλιεργούν σταφύλια και να κάνουν κρασί από τη συγκομιδή τους.

«Υπάρχουν ήδη ποικιλίες σταφυλιού που μπορούν να αντέξουν τις κλιματικές συνθήκες της Φινλανδίας. Το φινλανδικό έδαφος είναι επίσης ευνοϊκό για καλλιέργεια», σημείωσε ο Halmetoja.

Οι προβλέψεις για την κλιματική αλλαγή δεν είναι τόσο ευνοϊκές για τη Νότια Ευρώπη, όπου τον επόμενο αιώνα είναι πιθανό να έχει ένα πολύ ζεστό κλίμα για την παραγωγή κρασιού. Την ίδια στιγμή, που η ξηρότητα αποτελεί ήδη πρόβλημα για πολλούς μεσογειακούς αμπελώνες.

«Οι βόρειες περιοχές μπορεί να γίνουν πιο κερδοφόρες περιοχές για την παραγωγή κρασιού, εικάζει ο Halmetoja.

Τα περισσότερα φινλανδικά οινοποιεία παράγουν κρασί από σταφύλια ή φρούτα. Ωστόσο, τα κρασιά που παράγονται από οτιδήποτε άλλο εκτός από σταφύλια δεν θεωρούνται αυθεντικά κρασιά και καταλαμβάνουν μόνο ένα μικρό μερίδιο της αγοράς.

Από τους 25 περίπου αμπελώνες της Φινλανδίας, μόνο λίγοι παράγουν κρασί από σταφύλια.

 

Οι οινοπαραγωγικές χώρες δεν μπορούν να αυτοδηλωθούν

Ένα κράτος μέλος της ΕΕ μπορεί να παράγει κρασί για εμπορικούς σκοπούς μόνο εάν είναι καταχωρισμένη ως χώρα κρασιού ή εμπίπτει σε αμπελουργική ζώνη της ΕΕ.

Αυτό θα ήταν εύκολο αν η Φινλανδία μπορούσε να δηλωθεί ως χώρα κρασιού. Αυτό δεν μπορεί να γίνει, αλλά πρέπει να ζητηθεί εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Πριν από την πραγματική διαδικασία αίτησης, μια ομάδα, όπως οι οινοπαραγωγοί, πρέπει να υποβάλει πρωτοβουλία στο Υπουργείο Γεωργίας και Δασών», δήλωσε η Leena Seppä, σύμβουλος στο υπουργείο Γεωργίας.

«Θα πρέπει επίσης να πραγματοποιηθεί προσεκτική έρευνα των αμπελώνων για να προσδιοριστούν οι δυνητικοί όγκοι παραγωγής κρασιού από σταφύλι, καθώς και οι συνθήκες για την παραγωγή κρασιού από σταφύλι σύμφωνα με τις απαιτήσεις της ΕΕ. Αυτό θα μπορούσε να ακολουθηθεί από αίτηση στην ΕΕ», σημείωσε η Seppä.

Η νομοθεσία της ΕΕ για τον οίνο είναι πολύ ακριβής στον καθορισμό, των επιτρεπόμενων ποικιλιών σταφυλιού, των οινοποιητικών πρακτικών και της επισήμανσης των προϊόντων. Μετά τον προσδιορισμό της χώρας οίνου, οι οίνοι από σταφύλι θα πρέπει να παράγονται στη Φινλανδία σύμφωνα με τις ίδιες μεθόδους όπως στην Ισπανία, την Ιταλία ή τη Γαλλία.

«Αλλού στην Ευρώπη, η παραγωγή κρασιού μελετάται σε πανεπιστήμια», διευκρίνισε η Seppä.

Ωστόσο, είναι δυνατή η υποβολή αίτησης για το καθεστώς της οινοποιητικής χώρας εάν διάφοροι ενδιαφερόμενοι φορείς, όπως οινοποιεία, καταστήματα και το Υπουργείο Γεωργίας και Δασών, το θεωρήσουν συμφέρον.

Ο πραγματικός τίτλος της χώρας του κρασιού θα εγκριθεί στην ΕΕ με κανονισμό. Στη συνέχεια, η Εθνική Εποπτική Αρχή για την Πρόνοια και την Υγεία (Valvira) θα εποπτεύει τα οινοποιεία που παράγουν κρασί από σταφύλια. Αυτό θα διασφάλιζε ότι οι εκμεταλλεύσεις συμμορφώνονται με τους αυστηρούς και σύνθετους κανονισμούς της ΕΕ για τον οίνο σταφυλιών.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το «πράσινο φως» άναψε η γαλλική Γερουσία για αεροψεκασμούς φυτοφαρμάκων «χαμηλού κινδύνου» στην γεωργία μετά την τελική έγκριση ενός νέου στις 9 Απριλίου που...

REPORTS

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αύξησε κατακόρυφα τους δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές στο 145%, επικαλούμενος αυτό που περιέγραψε ως συνεχιζόμενη αδιαφορία της Κίνας για τους...

REPORTS

Εστιάζοντας στη βιομηχανία της, χωρίς να περιλαμβάνει τα γεωργικά προϊόντα γενικά και τα αμπελοοινικά προϊόντα ειδικότερα, η ευρωπαϊκή πρόταση για αναστολή των τελωνειακών δασμών...

REPORTS

Στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λαμβάνει μέτρα για την προσαρμογή της οινοβιομηχανίας στις μεταβαλλόμενες καταναλωτικές συνήθειες, προωθώντας το κρασί χωρίς αλκοόλ.

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Από τις 28 Απριλίου αναµένεται να ανοίξουν οι αιτήσεις για το πρόγραµµα αναδιάρθρωσης Αµπελώνων της περιόδου 2025-2026, σύµφωνα µε την υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 6587/Β’/2024)...

REPORTS

Στη Βουργουνδία, μια από τις πιο διάσημες αμπελουργικές περιοχές της Γαλλίας, οι παραγωγοί έχουν ξεκινήσει ένα φιλόδοξο σχέδιο για την επίτευξη ουδετερότητας ως προς...

REPORTS

Ο Χρήστος Τσιτσιρίγγος ανακηρύχθηκε Πρόεδρος του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνδέσμου για τρίτη διαδοχική φορά, ενώ ο Απόστολος Καλμπούρης αποτελεί το νέο Πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου...

REPORTS

Σε μόλις 226 εκατ. εκατόλιτρα ανήλθε η παγκόσμια παραγωγή οίνου για το 2024 (-5% έναντι 2023), νούμερο το οποίο αντιστοιχεί στην χαμηλότερη τιμή της...