Connect with us

Αναζήτηση

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Τα κρασιά του Μπορντό από τον τρύγο του 22’ υπόσχονται πολλά

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που παίζουν ρόλο για μια καλής ποιότητας σοδειά, ακόμα κι αν οι αποδόσεις περιορίζονται από μια «ιστορική χρονιά» ζέστης και ξηρασίας, δήλωσε το οινικό συμβούλιο του Μπορντό.

απόδοση Ζήσης Πανάγος

Αρχικά, για φέτος αναμένεται ένας «πολύ πολλά υποσχόμενος» τρύγος, δήλωσε το περιφερειακό συμβούλιο κρασιού (CIVB), καθώς η συγκομιδή του Μπορντό 2022 ξεκινά για τα κόκκινα.

Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να κρίνουμε πλήρως και οι αποδόσεις θα είναι χαμηλότερες σε ορισμένες περιπτώσεις μετά από ζέστη, ξηρασία και χαλαζοπτώσεις κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, ωστόσο η CIVB ανέφερε «ελκυστικά, αλλά μικρά σταφύλια» και υγιείς συνθήκες αμπελώνα κατά την κρίσιμη περίοδο ανθοφορίας και για τη συγκομιδή.

Η Ευρώπη έχει δει την πρώιμη έναρξη της συγκομιδής κρασιού το 2022 και η CIVB είπε ότι η συλλογή ξεκίνησε 15 έως 20 ημέρες νωρίτερα από το κανονικό.

Η συλλογή για λευκά και αφρώδη κρασιά «Crémant» ξεκίνησε στις 16 Αυγούστου, με τους καρπούς για ροζέ να έρχονται στα κελάρια από τις 26 Αυγούστου. Για τα κόκκινα, τα châteaux άρχισαν να φέρνουν Merlot από τα πιο ζεστά terroirs από την 1η Σεπτέμβρη.

Έπειτα, «οι βροχές από τα μέσα Αυγούστου έδωσαν νέα πνοή στα κόκκινα αμπέλια, που τονώθηκαν παράλληλα από την εναλλαγή ζεστών ημερών και δροσερών νυχτών», ανέφερε η CIVB.

«Με αυτές τις ιδανικές συνθήκες για την επίτευξη της βέλτιστης ωρίμανσης, ο ερυθρός τρύγος ξεκίνησε ήρεμα στις αρχές Σεπτεμβρίου με το Merlot, την πρώτη ποικιλία ερυθρών σταφυλιών».

Ήταν μια «ιστορική χρονιά για το κλίμα», δήλωσε η CIVB.

Οι βροχοπτώσεις στο Μπορντό ήταν κάτω από τον μέσο όρο των 30 ετών σε κάθε μήνα του έτους μέχρι στιγμής, εκτός από τον Ιούνιο, όταν σφοδρές χαλαζοπτώσεις έπληξαν ορισμένους αμπελώνες στις 20 και 21, όπως δείχνει το παρακάτω διάγραμμα.

Ο Ιούλιος σημείωσε μόλις 3 χιλιοστά βροχής στο Μπορντό, σε σύγκριση με τον μέσο όρο τριών δεκαετιών για τον μήνα των 49 χιλιοστών. Ήταν επίσης ένας ιδιαίτερα ηλιόλουστος μήνας, με 349 αθροιστικές ώρες ηλιοφάνειας έναντι μέσου όρου 256 ωρών.

Τα έκτακτα μέτρα επέτρεψαν στους παραγωγούς να ποτίζουν αμπέλια σε ορισμένες ονομασίες, συμπεριλαμβανομένου του Pomerol.

Οι παραγωγοί ανέφεραν ότι οι επιπτώσεις της θερμότητας ήταν ειδικά για το terroir, αλλά η ξηρασία σε συνδυασμό με τους καύσωνες, γενικά οδήγησε σε μικρότερους καρπούς στους αμπελώνες, σημείωσε η CIVB.

Παράλληλα, «η καταπόνηση του νερού που παρατηρήθηκε είχε ισχυρό αντίκτυπο στο μέγεθος των σταφυλιών». «Στο ίδιο στάδιο του véraison [ωρίμανσης], το βάρος ήταν 15 έως 30% χαμηλότερο από τον προηγούμενο τρύγο και κάτω από τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών.» Η βροχή τον Αύγουστο αύξησε το μέγεθος των σταφυλιών σε ορισμένες τοποθεσίες.

Είναι ο συνδυασμός ζέστης και έλλειψης βροχοπτώσεων που οδήγησε σε σημαντικά υψηλότερη ζήτηση νερού από τα αμπέλια το 2022, δήλωσε πρόσφατα ο Gregory Gambetta, καθηγητής αμπελουργίας στο Bordeaux Sciences Agro και στο Bordeaux Institute of Vine and Wine Science (ISVV).

Αυτό το καλοκαίρι σημειώθηκαν επίσης μεγάλες δασικές πυρκαγιές στην περιοχή του Μπορντό, συμπεριλαμβανομένου του Landiras στα νότια της πόλης.

Ο καπνός δεν αναμενόταν να είναι πρόβλημα, δήλωσε εκπρόσωπος της CIVB τον Αύγουστο, αναφέροντας αρκετούς παράγοντες, όπως η απόσταση πολλών αμπελώνων από τις πυρκαγιές και την κατεύθυνση του ανέμου. «Μερικά σταφύλια έχουν αναλυθεί και δεν έχει εντοπιστεί τίποτα», είπε. Οινοποιεία από την Αυστραλία και την Καλιφόρνια επικοινώνησαν με το CIVB τον Ιούλιο για να προσφέρουν επιπλέον τεχνογνωσία.

 

ΠΗΓΗ: decanter.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Μια νέα μελέτη της FTI Consulting σκιαγραφεί μια ανησυχητική πραγματικότητα για τον νοτιοαφρικανικό αμπελώνα: μέσα σε μία δεκαετία, η χώρα χάνει καλλιεργήσιμη έκταση, οι...

REPORTS

Υπάρχουν γιορτινά τραπέζια που μοιάζουν με παιδικό παραμύθι: Ζεστά σπίτια, χαμόγελα, η κουζίνα να μοσχοβολά, το τραπέζι να ‘ναι όμορφα στρωμένο και το σαμιώτικο...

REPORTS

Το Chablis βρίσκεται στη δική του, εύθραυστη ισορροπία: μια ιστορική περιοχή που χτίστηκε πάνω στη φρεσκάδα του Chardonnay και την αυστηρή ορυκτότητά του, αλλά...

REPORTS

Ο Οδηγός MICHELIN αναγνωρίζει την αριστεία στη γαστρονομία και τη φιλοξενία για πάνω από έναν αιώνα. Από την εισαγωγή των αστεριών MICHELIN το 1926...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Διευρύνουν σταθερά την παρουσία τους στον οινικό χάρτη της χώρας τα κρασιά της Κεντρικής Ελλάδας, τουλάχιστον όπως αυτά δίνουν τα τελευταία χρόνια το παρών...

REPORTS

Την κατάταξη των αιτούντων περιόδου 2025-2026 για επενδύσεις σε οινοποιεία ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με την διαδικασία των ενστάσεων να ξεκινά στις 26...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τα ΒορΟινά των Χριστουγέννων έρχονται να αναδείξουν το αίσθημα της ανθρωπιάς και αλληλεγγύης και να μας θυμίσουν ότι οι γιορτές είναι για να μοιράζεσαι!...

REPORTS

Σε ένα νέα πακέτο μέτρων για στήριξη του αμπελοοινικού κλάδου συμφώνησαν την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την Comité...