Connect with us

Αναζήτηση

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Tο «Κτήμα Οίνοι Αδάμ» αποκτά δικό του επισκέψιμο οινοποιείο που θα είναι υπόσκαφο

Στην κορυφή του λόφου που στέκει πάνω το χωριό Αδάμ, σε υψόμετρο περίπου 300 – 350 μέτρων από τη θάλασσα, με φόντο τον Χορτιάτη και απέναντί του τη στενή «γλώσσα» γης, που παίζει το ρόλο του φυσικού συνόρου μεταξύ Βόλβης και Κορώνειας, θα αποκτήσει, το «Κτήμα Οίνοι Αδάμ», το δικό του επισκέψιμο οινοποιείο και θα είναι και υπόσκαφο.

του Λεωνίδα Λιάμη

Ο θεμέλιος λίθος μπήκε φέτος, από την οικογένεια Μαστοργιάννη, με τη συμπλήρωση ακριβώς 20 ετών από τη στιγμή της φύτευσης, το 2002, του πρότυπου ιδιόκτητου αμπελώνα, ο οποίος καλύπτει ήδη έκταση 55 παραγωγικών στρεμμάτων και επεκτείνεται και με νέες φυτεύσεις, ενώ είναι χωροθετημένος περιμετρικά του υπό ανέγερση οινοποιείου, κατά τρόπο που θα δίνει την αίσθηση ότι το «αγκαλιάζει».

«Ξεκινήσαμε να το χτίζουμε το Μάρτιο του 2022. Είναι πάνω στο λόφο, και γύρω – γύρω απλώνεται ο αμπελώνας μας. Θα αναπτυχθεί σε δύο επίπεδα. Το ένα θα είναι χωμένο στο βουνό, υπόσκαφο, και θα υπάρχει πρόσβαση με τούνελ, σε βάθος τρία μέτρα, σε αίθουσα όπου θα είναι τα βαρέλια και οι φιάλες. Ακριβώς από πάνω θα είναι το ισόγειο με τις δεξαμενές οινοποίησης», εξηγεί στο «Wine Trials» και την «Agrenda», ο οικονομολόγος, αμπελουργός και οινοποιός Άγγελος Μαστοργιάννης.

Η δυναμικότητα του οινοποιείου, που κατασκευάζεται μέσω του Leader και θα στοιχίσει περίπου 300.000 ευρώ, θα είναι της τάξης των 35.000 – 40.000 φιαλών ετησίως, καθώς η οικογένεια Μαστοργιάννη δεν θέλει να χάσει τον έλεγχο της ποιότητας που συνοδεύουν τα κρασιά της. «Αν όλα πάνε καλά αναμένεται να είναι έτοιμο να υποδεχθεί τον τρύγο του 2023», λέει ο συνομιλητής μας, ο οποίος με τον αδελφό του Θανάση και τον πατέρα του Δημήτρη Μαστοργιάννη, αλλά και τον φίλο και εταίρο Νίκο Αστεριάδη, είναι οι «πρωταγωνιστές» και ταυτόχρονα και «άοκνοι εργάτες», πίσω από το «Κτήμα Οίνοι Αδάμ», το οποίο θέλουν να το καταστήσουν και επισκέψιμο.

Προς το παρόν η οινοποίηση των σταφυλιών του κτήματος, που αφορά μόνο σε πρώτη ύλη από τον ιδιόκτητο αμπελώνα, πραγματοποιείται στο οινοποιείο Τζέκη, της Κωνσταντάρας Winery στην Πορταριά Χαλκιδικής.

«Συνολικά έχουμε πλέον έξι ετικέτες. Δύο λευκά μονοποικιλιακά, το Chardonnay και τη Μαλαγουζιά, εσοδειάς 2021, ενώ φέτος βγάλαμε για δεύτερη χρονιά και το La vita con MΑRE, ένα ροζέ κρασί που πήρε το όνομά του, κάνοντας λογοπαίγνιο και με τη λέξη θάλασσα στα λατινικά, από τα δύο πρώτα γράμματα των ποικιλιών Μαλαγουζιά και Refosco, οι οποίες διαμορφώνουν το χαρμάνι του σε αναλογία 70% – 30%», εξηγεί ο Μαστοργιάννης. Ο ίδιος σημειώνει πως «τη γκάμα των οίνων μας συμπληρώνουν τρία μονοποικιλιακά ερυθρά που περνάνε παλαίωση σε γαλλικά δρύινα βαρέλια. Το Refosco του 2017 και το Merlot 2018, που κυκλοφόρησαν τους πρώτους μήνες του 2022, καθώς και το Cabernet Sauvignon του οποίου η διάθεση θα ξεκινήσει από το φθινόπωρο».

Η ετήσια παραγωγή του κτήματος «Οίνοι Αδάμ», σήμερα, ανέρχεται σε περίπου 30.000 με 35.000 φιάλες, ανάλογα τη χρονιά. Από αυτές γύρω στις 10.000 είναι το Refosco, άλλες 10.000 φιάλες είναι η Μαλαγουζιά, σχεδόν 3.000 φιάλες το Merlot, 5.000 το Chardonnay, 1.000 το Cabernet Sauvignon και άλλες 6.000 φιάλες το ροζέ κρασί της οικογένειας.

«Το Refosco με τη Μαλαγουζιά μας είναι τα best seller. Για αυτά τα δύο κρασιά, κυρίως, μας γνωρίζουν στο εξωτερικό και έχουμε και ποσότητα για να υποστηρίξουμε κάποιες εξαγωγές» αναφέρει ο συνομιλητής μας.  Αποκαλύπτει δε, πως «οι πωλήσεις μας στο εξωτερικό για την ώρα είναι χαμηλά, στο 20% του συνόλου, καθώς επηρεάστηκαν από την πανδημία του covid. Προσδοκούμε, ωστόσο, να τις αυξήσουμε σύντομα».

Ήδη στη Γερμανία εξάγονται κρασιά του κτήματος στο Βερολίνο, στο Μόναχο και στο Μπίλεφελντ, στις ΗΠΑ γίνεται φέτος μια νέα απόπειρα με αιχμή την πολιτεία της Νέας Υόρκης, ενώ ξανανοίγει και η ολλανδική αγορά, με εξαγωγές σε έναν εισαγωγέα έμπορο στο Άμστερνταμ.

Κινήσεις, ωστόσο, γίνονται και στο αμπελουργικό κομμάτι. Το «Κτήμα Οίνοι Αδάμ» έχει αποκτήσει άδειες φύτευσης για 40 στρέμματα, από τα οποία τα 25 στρέμματα φυτεύτηκαν φέτος με τις ποικιλίες Μαλαγουζιά, Refosco, αλλά και Λημνιό, το οποίο θα αξιοποιηθεί σε blend με Refosco, γιατί, όπως λέει ο παραγωγός, «οι εξαγωγές ζητάνε γηγενείς ποικιλίες».

Όσον αφορά στον υφιστάμενο αμπελώνα του κτήματος, που απέχει 45 χιλιόμετρα από το κέντρο της Θεσσαλονίκης, αυτός αποτελείται από τις ποικιλίες Refosco (σ.σ. 22 στρέμματα), Μαλαγουζιά (σ.σ. 15 στρ) Merlot (σ.σ. 4 στρ.) Cabernet Sauvignon (σ. σ. 2,5 στρ.), αλλά και Ασύρτικο (σ.σ. 5 στρ.), από το οποίο, όπως τονίζει ο κ. Μαστοργιάννης «αναμένουμε να βγάλουμε κρασί από την παραγωγή του 2023».

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Στο boutique οινοποιείο Οίνοι Αδάμ από το χωριό Αδάμ της Θεσσαλονίκης διάλεξαν να καλλιεργήσουν, βιολογικά φυσικά, την αγαπημένη λευκή ποικιλία, στα σχιστολιθικά εδάφη του...

REPORTS

Με εντατικούς ρυθμούς προχωρά το επισκέψιμο μπουτίκ οινοποιείο του κτήματος Οίνοι Αδάμ, που δεσπόζει στην κορυφή του λόφου που στέκει πάνω το χωριό Αδάμ,...

REPORTS

∆έκα μέρες πιο αργά από το σύνηθες, και συγκεκριμένα στις 23 Αυγούστου, ξεκίνησε φέτος ο τρύγος για το οινοποιείο Οίνοι Αδάμ, µε την ποσότητα...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες θα πουν την Τρίτη 12 Νοεμβρίου το «ύστατο χαίρε» στον Γιάννη Μπουτάρη, που πέθανε σε ηλικία 82 χρόνων το βράδυ...

REPORTS

Στην Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού την Κυριακή 10 Νοεμβρίου συμμετέχουν τα οινοποιία των Δρόμων του Κρασιού της Ελλάδας.

REPORTS

Εξεπλάγησαν ευχάριστα οι 15 Γερμανοί σομελιέ και επαγγελματίες του οίνου από την δυναμικότητα και την ποικιλομορφία των terroir της Πελοποννήσου, καθώς μέσα από τις...

REPORTS

Η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών έχει φέρει σε εγρήγορση τη γαλλική οινοβιομηχανία, υπενθυμίζοντας με ανησυχία τις επιπτώσεις του λεγόμενου...