Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Αποκλείοντας κλασσικούς ζυμομύκητες πετυχαίνεται χαμηλότερη αλκοόλη

Έρευνες γίνεται από Γάλλους μελετητές για τις δυνατότητες ορισμένων στελεχών ζυμών να φέρουν εις πέρας την οινοποίηση, παράγοντας λιγότερο αλκοόλ.

Όταν o Antoine Gobert ξεκίνησε τη διατριβή του υπό την επίβλεψη του Hervé Alexandre στο Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Αμπέλου και Οίνου της Ντιζόν το 2016, οι μελέτες σχετικά με την ικανότητα των ζυμών να παράγουν μικρότερα ποσοστά  αλκοόλης  ήταν ελάχιστες.

Μια δημοσίευση ήταν που έπεσε στα χέρια του Gobert, στην οποία απαριθμούνταν στελέχη με ιδιαίτερες και πρωτόγνωρες  δυνατότητες. Ο ίδιος, μελέτησε αυτή τη δημοσίευση και ξεκίνησε να κάνει δικούς του ελέγχους  χρησιμοποιώντας τις ζύμες που είναι διαθέσιμες στο εργαστήριο. Με την χρηματοδότηση από την  Sofralab, στην οποία ο ερευνητής πλέον απασχολείται, η μελέτης συνέχισε, εξαλείφοντας οποιοδήποτε στέλεχος ζύμης απέδιδε την ίδια αλκοόλη με την κλασσική ζύμη του  Saccharomyces cerevisiae.

«Κοίταξα επίσης πώς απέδωσαν σε διαδοχικό εμβολιασμό. Φρόντισα να μην επέμβουν στο τέλος της ζύμωσης και να παράγουν κρασιά χωρίς σφάλματα». Μετά από ένα χρόνο, επέλεξε μια ζύμη non-Saccharomyces, που ονομάζεται Starmerella bacillaris. «Εκείνη την εποχή, είχαμε μειώσεις μεταξύ 1 και 1,5% ABV. Μετά από μια ολόκληρη σειρά δοκιμών σε βιοαντιδραστήρες 3 λίτρων, με ελεγχόμενη ανάδευση, οξυγόνωση και θρέψη, κατάφερα να πετύχω μείωση 2,5% ABV». Η Sofralab θα δοκιμάσει τη νέα της ζύμη «Starbella» σε μεγαλύτερους όγκους κατά την επόμενη οινοποιητική περίοδο. Η εταιρεία θα το προσφέρει σε πολλά συνεργαζόμενα οινοποιεία και βελτιώνει τη μέθοδο παραγωγής και τον εμβολιασμό με ξηρή ζύμη, προκειμένου να το λανσάρει επίσημα πριν από τη συγκομιδή του 2023.

Πηγή: Vitisphere.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Από την 1η Αυγούστου, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιβάλλουν μέγιστο δασμό 15% στα κρασιά και τα οινοπνευματώδη ποτά που εισάγονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

REPORTS

Σε απόσταση από τις πραγµατικές ανάγκες της αγοράς και τις προδιαγραφές που υπαγορεύει η διαχείριση ενός ευαίσθητου προϊόντος όπως είναι το κρασί, δείχνει να...

REPORTS

Τα πιο πολύτιμα εμπορικά σήματα μπύρας, ποτών, σαμπάνιας και κρασιού στον κόσμο σημείωσαν συνολική αύξηση της αξίας τους το 2025, σύμφωνα με νέα έκθεση...

REPORTS

Η Ελλάδα υποδέχεται και φέτος υψηλόβαθμα στελέχη του LCBO (Liquor Control Board of Ontario), του μεγαλύτερου εισαγωγικού οργανισμού ποτών παγκοσμίως και μονοπωλίου της επαρχίας...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Τον συστηματικό έλεγχο των βοτρύων για πιθανή παρουσία όψιμης προσβολής κρυπτοβλάβών ή άλλων λεπιδόπτερων συνιστά στους αμπελοκαλλιεργητές το τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της...

REPORTS

Από την 1η Σεπτεµβρίου έως τις 20 Σεπτεµβρίου 2025 θα ανοίξει η πλατφόρµα αιτήσεων για νέες άδειες φύτευσης αµπελώνων που θα αφορούν το έτος...

REPORTS

Με απόφαση που αναρτήθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων γνωστοποίησε ότι έκανε δεκτό το αίτημα για την τροποποίηση των προδιαγραφών του...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

«Κλειδί» για την προστασία των αμπελιών από την όξινη σήψη είναι η λήψη μέτρων για την αποφυγή πληγών στις ράγες των σταφυλιών, όπως επισημαίνει...