Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Αποκλείοντας κλασσικούς ζυμομύκητες πετυχαίνεται χαμηλότερη αλκοόλη

Έρευνες γίνεται από Γάλλους μελετητές για τις δυνατότητες ορισμένων στελεχών ζυμών να φέρουν εις πέρας την οινοποίηση, παράγοντας λιγότερο αλκοόλ.

Όταν o Antoine Gobert ξεκίνησε τη διατριβή του υπό την επίβλεψη του Hervé Alexandre στο Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Αμπέλου και Οίνου της Ντιζόν το 2016, οι μελέτες σχετικά με την ικανότητα των ζυμών να παράγουν μικρότερα ποσοστά  αλκοόλης  ήταν ελάχιστες.

Μια δημοσίευση ήταν που έπεσε στα χέρια του Gobert, στην οποία απαριθμούνταν στελέχη με ιδιαίτερες και πρωτόγνωρες  δυνατότητες. Ο ίδιος, μελέτησε αυτή τη δημοσίευση και ξεκίνησε να κάνει δικούς του ελέγχους  χρησιμοποιώντας τις ζύμες που είναι διαθέσιμες στο εργαστήριο. Με την χρηματοδότηση από την  Sofralab, στην οποία ο ερευνητής πλέον απασχολείται, η μελέτης συνέχισε, εξαλείφοντας οποιοδήποτε στέλεχος ζύμης απέδιδε την ίδια αλκοόλη με την κλασσική ζύμη του  Saccharomyces cerevisiae.

«Κοίταξα επίσης πώς απέδωσαν σε διαδοχικό εμβολιασμό. Φρόντισα να μην επέμβουν στο τέλος της ζύμωσης και να παράγουν κρασιά χωρίς σφάλματα». Μετά από ένα χρόνο, επέλεξε μια ζύμη non-Saccharomyces, που ονομάζεται Starmerella bacillaris. «Εκείνη την εποχή, είχαμε μειώσεις μεταξύ 1 και 1,5% ABV. Μετά από μια ολόκληρη σειρά δοκιμών σε βιοαντιδραστήρες 3 λίτρων, με ελεγχόμενη ανάδευση, οξυγόνωση και θρέψη, κατάφερα να πετύχω μείωση 2,5% ABV». Η Sofralab θα δοκιμάσει τη νέα της ζύμη «Starbella» σε μεγαλύτερους όγκους κατά την επόμενη οινοποιητική περίοδο. Η εταιρεία θα το προσφέρει σε πολλά συνεργαζόμενα οινοποιεία και βελτιώνει τη μέθοδο παραγωγής και τον εμβολιασμό με ξηρή ζύμη, προκειμένου να το λανσάρει επίσημα πριν από τη συγκομιδή του 2023.

Πηγή: Vitisphere.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Στην πιο ανεπτυγμένη μορφή θεματικού τουρισμού, πίσω μόνο μετά το κλασσικό μαζικό μοντέλο «ήλιος και θάλασσα» που φέρνει στην Ελλάδα, κάθε χρόνο, δεκάδες εκατομμύρια...

REPORTS

Τα συμπεράσματα του ελέγχου που διεξήγαγε η CGAAER αναμένονται στα τέλη Οκτωβρίου, μετά από διαβούλευση με ενδιαφερόμενους φορείς στον συνεταιριστικό κόσμο. Η αποδέσμευση των...

REPORTS

Η ευρωπαϊκή οινοπαραγωγή βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι, καθώς η μειωμένη ζήτηση και η υπερπαραγωγή κρασιού πιέζουν τον κλάδο σε πρωτοφανή επίπεδα. Στο Στρασβούργο, στο...

REPORTS

Δέκα χρόνια μετά την θεμελίωση της ιδέας, η έκδοση θεσμός The Top50 του Wine Trails επιστρέφει πιο ώριμη και φιλόδοξη από ποτέ. Με ανανεωμένη...

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Περίπου 100 χρόνια μετά της οινοποιητικής Καμπά στη Μαντινεία, το εγχείρημα αναγέννησης του αμπελώνα της Μαντινείας και ανασυγκρότησης της Οινοποιητικής Μπουτάρη από τον όμιλο...

VIDEOS

Η Μαλαγουζιά πρωταγωνιστεί στο νέο τεύχος του Wine Trails, που κυκλοφορεί στις 11 Οκτωβρίου στα περίπτερα. Μια ποικιλία που συνεχίζει να εμπνέει οινοποιούς και...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Έναν αέρα εξορθολογισμού και ανανέωσης με σεβασμό στην παράδοση και σύγχρονα εργαλεία απολαμβάνει το εγχείρημα αναγέννησης του αμπελώνα της Μαντινείας και ανασυγκρότησης της Οινοποιητικής...

REPORTS

Δέκα χρόνια μετά την θεμελίωση της ιδέας, η έκδοση θεσμός The Top50 του Wine Trails επιστρέφει πιο ώριμη και φιλόδοξη από ποτέ. Με ανανεωμένη...