Το πολύπλευρο αυτό έργο που διήρκησε τριάμισι χρόνια ανέλαβαν ομάδες από το Australian Wine Research Institute (AWRI), La Trobe University and Agriculture Victoria , με στόχο τη μείωση των απωλειών από φρούτα και κρασί που επηρεάζονται από τον καπνό, αξιολογώντας ένα φάσμα θεραπειών και αναπτύσσοντας την πρόβλεψη σε πρώιμο στάδιο του κινδύνου βαφής καπνού.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Wine Australia, Andreas Clark, δήλωσε στο wineaustralia ότι «Η Αυστραλία είναι κορυφαία όσον αφορά την κατανόηση των επιπτώσεων του καπνού στο κρασί και στα σταφύλια. Είναι ένας πολύ περίπλοκος τομέας έρευνας, αλλά οι μακροχρόνιες και συνεπείς μελέτες μας έχουν αναπτύξει μια σταθερή βάση γνώσεων που μπορεί να χρειαστεί στις περιοχές του κρασιού κατά τη διάρκεια πυρκαγιών. Οι καινοτόμες εξελίξεις από το έργο έχουν διευρύνει την εργαλειοθήκη μετριασμού και θεραπείας για τους αμπελουργούς και τους οινοπαραγωγούς και έχουν θέσει τις βάσεις για περαιτέρω ζωτική έρευνα για τη στήριξη του τομέα μας».
Στη συνέχεια ο Dr Mark Krstic, διευθύνων Σύμβουλος του AWRI ,ανέφερε ότι τα ευρήματα των ερευνητικών ομάδων αποδείχθηκαν ζωτικής σημασίας κατά τη διάρκεια του τρύγου του 2020 μετά από εκτεταμένες πυρκαγιές σε περιοχές της Αυστραλίας. Ακόμη, τόνισε ότι το έργο αυτό ξεκίνησε το 2016 κατορθώνοντας διάφορες επιλογές μετριασμού και θεραπείας στον αμπελώνα και το οινοποιείο. Πιο συγκεκριμένα, μέσα από τη στενή συνεργασία με τους οινοπαραγωγούς θα διευκολυνθεί η υιοθέτηση προσαρμοσμένων τεχνικών όπως η χρήση ενεργού άνθρακα ή η αραίωση με μη επεξεργασμένο κρασί για την βελτίωση του χυμού και των κρασιών που έχουν προσβληθεί από τον καπνό. Επιπλέον η αξιολόγηση πειραματικών οίνων με την βοήθεια αισθητήρων πρόσφεραν γνώσεις και εμπειρίες διαδραματίζοντας καθοριστικό ρόλο στην δημιουργία αποτελεσματικών μεθόδων για τα βιομηχανικά αισθητήρια πάνελ.
Καθ’ όλη τη διάρκεια του ερευνητικού προγράμματος στο Πανεπιστήμιο La Trobe and Agriculture Victoria επικεφαλής ήταν ο καθηγητής Ian Porter. Μέσα από αυτό το πρόγραμμα καθορίστηκε πόση ποσότητα καπνού σε έναν αμπελώνα είναι ικανή να λερώσει τα φρούτα και επίσης δημιουργήθηκε ένα δίκτυο τηλεανίχνευσης έγκαιρης προειδοποίησης που επέτρεψε προβλέψεις κινδύνου.
«Μέσα από αυτήν την έρευνα, διαπιστώσαμε ότι χρειάζεται περισσότερος καπνός για να λερώσει τα φρούτα με κηλίδες καπνού από ό,τι πιστεύαμε αρχικά και είμαστε κοντά στο να το προσδιορίσουμε. Οι πυρκαγιές παρουσιάζουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο για μόλυνση από καπνό από ότι τα ελεγχόμενα εγκαύματα, λόγω του μεγαλύτερου όγκου καπνού και των διαφορετικών ατμοσφαιρικών συνθηκών, όπως οι υψηλοί άνεμοι. Αυτή η εμπειρία έδειξε την αξία που μπορεί να προσφέρει ένα δίκτυο ανιχνευτή καπνού ως σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τους αμπελοκαλλιεργητές σχετικά με τον κίνδυνο λεκέδων καπνού, με βάση τη μετρούμενη δόση καπνού. Παρακολουθήσαμε επίσης πάνω από 40 ελεγχόμενα εγκαύματα και δείξαμε ότι γενικά δεν ήταν ανησυχητικά για τη βαφή του καπνού» , δήλωσε ο καθηγητής Porter.
Οι ερευνητικές ομάδες δοκίμασαν επίσης διάφορα εμπορικά διαθέσιμα προϊόντα επικάλυψης για την ικανότητά τους να μειώσουν την πρόσληψη ενώσεων καπνού από σταφύλια στον αμπελώνα. Ενώ οι περισσότεροι αύξησαν στην πραγματικότητα την πρόσληψη χρωστικών ενώσεων καπνού, ένα από τα δοκιμασμένα προϊόντα έδειξε πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα για τους αμπελουργούς.
Ο TimPlozza από την Agriculture Victoria αναφέρει : «Δοκιμάσαμε διάφορα προϊόντα για χρήση στον αμπελώνα και η χιτοζάνη έδειξε ενθαρρυντικά αποτελέσματα ως επικάλυψη φράγματος στα σταφύλια. Έχει ήδη εγκριθεί για χρήση στην επεξεργασία οίνου, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν λιγότερα τεχνικά εμπόδια στη χρήση του ως προϊόν φραγμού».
Τα έργα είναι ζωτικής σημασίας για τη στήριξη του αμπελοοινικού τομέα της Αυστραλίας και έλαβαν χρηματοδότηση από το Wine Australia και το Υπουργείο Γεωργίας, Νερού και Περιβάλλοντος της Αυστραλίας ως μέρος του προγράμματος αγροτικής έρευνας και ανάπτυξης για κέρδη.
Πηγή: wineaustralia