Περίπου είκοσι ποικιλίες σταφυλιού καλύπτουν το 90% της έκτασης του αμπελώνα στη Γαλλία. Και θεωρούνται λίγες αυτές οι είκοσι, όταν την ίδια στιγμή φυλάσσονται στη συλλογή διατήρησης αμπελώνα INRAe στο Domaine de Vassal 400 γαλλικές ποικιλίες σταφυλιού, κοντά στο Μονπελιέ στη Νότια Γαλλία. 200 από αυτές περιλαμβάνονται στον επίσημο κατάλογο και επομένως είναι επιλέξιμα για καλλιέργεια», τόνισε ο Olivier Yobregat, επικεφαλής φυτικού υλικού στο τμήμα South-Western της IFV, ως προοίμιο στην ημερίδα για τις κληρονομικές ποικιλίες σταφυλιών στην Οξιτανία, που φιλοξενήθηκε κατά τη διάρκεια της Έκθεσης «Dégustez en V.O.!» στο Μονπελιέ στις αρχές Μαΐου.
Είναι γεγονός, ότι πολλοί αμπελουργοί της περιοχής επιστρέφουν στην καλλιέργεια πιο παραδοσιακών ποικιλιών. Στο Roquebrun, ο Thierry Navarre καλλιεργεί Oeillade, Terret και Ribeyrenc στον 12 εκταρίων αμπελώνα του. «Υπήρχαν μερικά αμπέλια Ribeyrenc στο κτήμα όταν ήμουν νεότερος και θυμάμαι τη γιαγιά μου να μου ζητάει να πάω να μαζέψω μερικά από τα σταφύλια για εκείνη γιατί της άρεσαν οι λεπτές φλούδες τους. Όταν ανέλαβα το κτήμα, πολλαπλασίασα την ποικιλία και την ξαναφύτευσα σε τρεις πλαγιές για να δω το αποτέλεσμα της οινοποίησής τους», εξήγησε κατά τη διάρκεια συζήτησης σε πάνελ.
Στις μικτές και μονοποικιλιακές τους οινοποιήσεις, οι ποικιλίες αυτές, είναι πλέον πιο δημοφιλείς, όπως αποδεικνύεται κι από την επιτυχία του Grégory Langevin, ενός παριζιάνου εμπόρου κρασιού που ειδικεύεται στις «ποικιλίες κληρονομιάς». «Όταν είναι καλά, τα κρασιά πουλάνε πολύ εύκολα γιατί έχουν μια ιστορία πίσω. Το κόλπο είναι να τα μοιραστείτε και να παρέχετε τις κατάλληλες συμβουλές σερβιρίσματος».
ΠΗΓΗ: Vitisphere.com