Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Κρασί από την εποχή των δεινοσαύρων στο ποτήρι μας

Μελέτες Παλαιοντολογίας δικαιολογούν το χρυσό Γαλλικό Terroir, αποδεικνύοντας πως το καλό κρασί χρωστάει στους δεινόσαυρους.

Με πρώτο πεδίο ερευνών το υπέδαφος της πόλης Κονιάκ, και συγκεκριμένα του Angeac-Charente, το καλοκαίρι του 2021, οι συνειρμοί στη σκέψη των επιστημών έπεφταν βροχή.

Οι μελέτες ξεκίνησαν σε μια πλαγιά της περιοχής που τα λίγα δεδομένα έδειχναν πως τα αμπέλια που φύονταν εκεί πριν από είκοσι χρόνια ήταν εξαιρετικής ποιότητας. Με την πεποίθηση πως το έδαφος ήταν ακόμη γόνιμο, οι ανασκαφές ξεκίνησαν και όχι μάταια.

Η πρώτη ανακάλυψη μιας λεπτής στρώσης απολιθωμένης κοπριάς δεινοσαύρων ήταν και αυτή που έδωσε το έναυσμα για τη συνέχιση των ερευνών, με τον ειδικό Jimmy Tutaengarara να το επιβεβαιώνει.

Η ομάδα του ίδιου και της Φιλανδής παλαιοντολόγου Lirpa Sloof έβαλαν πλώρη για έρευνες στην ανεπανάληπτη Côte d’Or της Βουργουνδίας. Η πλαγιά, κατά την Ιουρασική περίοδο αποτελούσε μια
λιμνοθάλασσα.

Οι θεωρίες είναι πολλές και ακόμα αβέβαιες, αλλά το πιο πιθανό σενάριο είναι πως τα περιττώματα των δεινοσαύρων συσσωρεύονταν σε περιοχές που σχημάτιζαν “γούρνες” και
ακολουθούσαν τη ροή του νερού σε περιόδους με έντονες βροχοπτώσεις ή έμεναν στην άκρη του νερού, όπως θα μπορούσε να έγινε στην περίπτωση του Côte d’Or.

Η ομάδα βρήκε αυτό το μοτίβο σε όλη την Côte de Beaune και την Côte de Nuits: οι τοποθεσίες premier και grand cru βασίζονταν σε ένα λεπτό στρώμα περιττωμάτων δεινοσαύρων του ύστερου
Jurassic.

Το Médoc, επαλήθευσε αρκετά τις προηγούμενες θεωρίες, όμως δεν έλλειψαν οι υποθέσεις της διαμονής στα σημαντικά εδάφη ολόκληρων αγελών δεινοσαύρων, που με τη σειρά τους
προσαρμόστηκαν στις καιρικές και διατροφικές συνθήκες και άφησαν πίσω τα ανάλογα αποτυπώματα.

Οι ζώνες όπου τα πλάσματα έβρισκαν φαγητό φαίνεται να αντιστοιχούν σε θέσεις γύρω από τις θέσεις όπως οι Margaux, SaintJulien, Pauillac και Saint-Estèphe. “Είμαστε περίπου 98 % σίγουροι ότι εάν το Domaines des Barons de Lafite αποφασίσει να αποστραγγίσει τη λίμνη στο μπροστινό μέρος
του ακινήτου, αυτό θα είναι το μεγαλύτερο terroir όλης της περιοχής του Μπορντώ» δήλωσε με σιγουριά η Lirpa Sloof.

Μετά τα συμπεράσματα που θα ληφθούν από τις μελέτες στο Jura και το Rhône, επόμενες ανασκαφές θα διεξαχθούν σε ιταλικά εδάφη, όπως το Πιεμόντε και η Τοσκάνη.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Καθώς ολοκληρώνεται ο τρύγος, η φροντίδα του αμπελώνα παραμένει κρίσιμη. Ο περονόσπορος, μία από τις πιο διαδεδομένες ασθένειες του αμπελιού, μπορεί να παραμείνει ενεργός...

REPORTS

Ο τρύγος 2025 του Οινοποιείο Λυραράκη ολοκληρώθηκε επιτυχώς. Η χρονιά, που δοκίμασε την αντοχή τόσο της γης όσο και των ανθρώπων της, χαρακτηρίστηκε από...

REPORTS

Σε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον podcast του drink business τον περασμένο μήνα, o Aυστριακός οινοποιός Lenz Maria Moser μίλησε ανοιχτά για τις δυνατότητες του λευκού...

REPORTS

Συμμετοχή της Εν.Ε.Α.Π. σε Ημερίδες της Ελληνικής Αστυνομίας με θέμα «Παράνομη διακίνηση και διάθεση αλκοολούχων ποτών στην εσωτερική αγορά, αντιμετώπισή της και επιπτώσεις στην...

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Περίπου 100 χρόνια μετά της οινοποιητικής Καμπά στη Μαντινεία, το εγχείρημα αναγέννησης του αμπελώνα της Μαντινείας και ανασυγκρότησης της Οινοποιητικής Μπουτάρη από τον όμιλο...

VIDEOS

Η Μαλαγουζιά πρωταγωνιστεί στο νέο τεύχος του Wine Trails, που κυκλοφορεί στις 11 Οκτωβρίου στα περίπτερα. Μια ποικιλία που συνεχίζει να εμπνέει οινοποιούς και...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Έναν αέρα εξορθολογισμού και ανανέωσης με σεβασμό στην παράδοση και σύγχρονα εργαλεία απολαμβάνει το εγχείρημα αναγέννησης του αμπελώνα της Μαντινείας και ανασυγκρότησης της Οινοποιητικής...

REPORTS

O τουρισµός στη χώρα µας ανεβαίνει αλλά η κατανάλωση του κρασιού πέφτει. Μετά τη µείωση της ζήτησης στα κόκκινα κρασιά, το περασµένο καλοκαίρι παρατηρήθηκε...