Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ένα νέο, αφιλτράριστο Σαββατιανό που μας κλέβει τις καρδιές

Στους πρόποδες του όρους Κιθαιρώνα, στις Πλαταιές Βοιωτίας, και σε υψόμετρο περίπου 300μ. φύονται τα αμπέλια του κτήματος Akriotou Wines.

Με προσανατολισμό βόρειο – βορειοανατολικό και κλίμα με υγρούς και ψυχρούς χειμώνες  και καλοκαίρια δροσερά, η περιοχή διατηρεί τις κατάλληλες συνθήκες για την καλλιέργεια των αμπελιών. Σαββατιανό, Ασύρτικο και Μαλαγουζιά από λευκές, αλλά και Merlot, Syrah και Pinot Noir από κόκκινες ποικιλίες, οινοποιούνται με πολύ μεράκι από την οινολόγο Βασιλική Ακριώτου.

Μερικές εκτάσεις με κύπελα  γέρικων αμπελιών της ποικιλίας Σαββατιανό, ετών έως και εξήντα, δημιούργησαν μια σειρά Σαββατιανών άξιων δοκιμής. Η νέα ετικέτα του μικρού αυτού οινοποιείου, λέγεται Ορειβάτης/ Άγριες ζύμες, αφιλτράριστο και ανεβάζει το Σαββατιανό ένα βήμα παραπέρα.

Οι χυμοί των σταφυλιών κάνουν προζυμωτική εκχύλιση σε ελεγχόμενο περιβάλλον και η ζύμωσή του λαμβάνει χώρα σε δεξαμενές με άγριες, αυθόρμητες ζύμες. Το κρασί παραμένει με τις οινολάσπες τους για 2 μήνες με παράλληλη ανάδευση. Ο οίνος εμφιαλώνεται μετά από 18 μήνες στη δεξαμενή και αφιλτράριστος.

Πρόκειται για ένα κρασί με υποκίτρινο χρώμα και πρασινωπές νότες, σώμα ολοκληρωμένο και στρογγυλό. Τα αρώματά του είναι αντιπροσωπευτικά της ποικιλίας, με ένταση και χαρακτήρα εσπεριδοειδών, λευκών άνθεων και τσαγιού. Το στόμα διακρίνεται από ισορροπία, φινέτσα και η επίγευση παρουσιάζει μεγάλη διάρκεια.

Συνοδεύει κυρίως θαλασσινά και ψάρια και απολαμβάνεται στους 11-12 o C.

Φωτογραφικό Υλικό: Γεωργία Καραμαλή

Σχετικά Άρθρα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Για 11η χρονιά τα κορυφαία κόκκινα κρασιά της Ελλάδας παρουσιάζονται δίπλα σε εξίσου σπουδαίες δημιουργίες του διεθνή αμπελώνα στην έκθεση που δικαίως φέρει το...

REPORTS

Η ιστορική Viña Santa Rita της Χιλής κατέκτησε την πρώτη θέση στη φετινή λίστα του Forbes με τις 50 καλύτερα οινοποιεία του κόσμου, μια...

REPORTS

Οι γιορτές, οι επιτυχίες, οι προσωπικές στιγμές αλλά και οι έρωτες εξακολουθούν να συνδέονται με ένα παγωμένο ποτήρι αφρώδους οίνου. Μια παλιά συνήθεια που...

REPORTS

Η ιταλική αγορά κρασιού βρίσκεται σε μια περίοδο αναδιάταξης, με το κοινό να δείχνει ολοένα μεγαλύτερη προτίμηση στην ποιότητα, τη βιωσιμότητα και στις πιο...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Διευρύνουν σταθερά την παρουσία τους στον οινικό χάρτη της χώρας τα κρασιά της Κεντρικής Ελλάδας, τουλάχιστον όπως αυτά δίνουν τα τελευταία χρόνια το παρών...

REPORTS

Την κατάταξη των αιτούντων περιόδου 2025-2026 για επενδύσεις σε οινοποιεία ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με την διαδικασία των ενστάσεων να ξεκινά στις 26...

REPORTS

Το VINSANTO MIKRA THIRA είναι ο πρώτος επιδόρπιος οίνος του οινοποιείου, μια δημιουργία που εξελίχθηκε με αργό ρυθμό και υπομονή...

REPORTS

Ο παγκόσμιος οινικός κλάδος μετέβη στο 2025 μέσα σε μια περίοδο βαθιάς προσαρμογής, όπου η κατανάλωση μειώνεται αισθητά, αλλά η ζήτηση για ποιοτικότερο κρασί...