Με προσανατολισμό βόρειο – βορειοανατολικό και κλίμα με υγρούς και ψυχρούς χειμώνες και καλοκαίρια δροσερά, η περιοχή διατηρεί τις κατάλληλες συνθήκες για την καλλιέργεια των αμπελιών. Σαββατιανό, Ασύρτικο και Μαλαγουζιά από λευκές, αλλά και Merlot, Syrah και Pinot Noir από κόκκινες ποικιλίες, οινοποιούνται με πολύ μεράκι από την οινολόγο Βασιλική Ακριώτου.
Μερικές εκτάσεις με κύπελα γέρικων αμπελιών της ποικιλίας Σαββατιανό, ετών έως και εξήντα, δημιούργησαν μια σειρά Σαββατιανών άξιων δοκιμής. Η νέα ετικέτα του μικρού αυτού οινοποιείου, λέγεται Ορειβάτης/ Άγριες ζύμες, αφιλτράριστο και ανεβάζει το Σαββατιανό ένα βήμα παραπέρα.
Οι χυμοί των σταφυλιών κάνουν προζυμωτική εκχύλιση σε ελεγχόμενο περιβάλλον και η ζύμωσή του λαμβάνει χώρα σε δεξαμενές με άγριες, αυθόρμητες ζύμες. Το κρασί παραμένει με τις οινολάσπες τους για 2 μήνες με παράλληλη ανάδευση. Ο οίνος εμφιαλώνεται μετά από 18 μήνες στη δεξαμενή και αφιλτράριστος.
Πρόκειται για ένα κρασί με υποκίτρινο χρώμα και πρασινωπές νότες, σώμα ολοκληρωμένο και στρογγυλό. Τα αρώματά του είναι αντιπροσωπευτικά της ποικιλίας, με ένταση και χαρακτήρα εσπεριδοειδών, λευκών άνθεων και τσαγιού. Το στόμα διακρίνεται από ισορροπία, φινέτσα και η επίγευση παρουσιάζει μεγάλη διάρκεια.
Συνοδεύει κυρίως θαλασσινά και ψάρια και απολαμβάνεται στους 11-12 o C.
Φωτογραφικό Υλικό: Γεωργία Καραμαλή