του Γιώργου Λαμπίρη
Με συνολική έκταση περί τα 100 στρέμματα της το πατρογονικό κτήμα της οικογένειας Χαριτάτου φιλοξενεί τον αμπελώνα των 50 στρεμμάτων. Σε αυτό συναντά κανείς την παλιά κατοικία της οικογένειας Χαριτάτου, φτιαγμένο το 1863, το οποίο αποτελεί επισκέψιμη εγκατάσταση όπως και το σύνολο του Κτήματος.
Φέτος ο αμπελώνας θα επεκταθεί κατά 12 στρέμματα καθώς όπως λέει ο οινοποιός Χαρίτος Χαριτάτος θα φυτευτούν οι ποικιλίες Βοστιλίδι και Μοσχάτο. Οι βασικές ποικιλίες που καλλιεργεί το Κτήμα είναι Βοστιλίδι, Μοσχάτο και Μαυροδάφνη. «Του χρόνου να είμαστε καλά θα ζητήσουμε τα δικαιώματα για επιπλέον 15 στρέμματα γης». Το Βοστιλίδι, μία γηγενής ποικιλία του νησιού, βρίσκεται στο κέντρο της προσοχής της οικογένειας Χαριτάτου, έχοντας τύχει αναγνώρισης με ικανοποιητικά αποτελέσματα και αποδοχή από τους οινόφιλους. Επιδίωξη του Κτήματος είναι η αναβίωση της συγκεκριμένης ποικιλίας, με τον Χαρίτο Χαριτάτο να αναφέρει ότι «πρόκειται για ποικιλία που έχει να προσφέρει πολλά. Χρειάζεται δουλειά για να ανακαλύψουμε όλα τις τα χούγια και τις ιδιαιτερότητές της. Ωστόσο είμαστε εδώ, ακούραστοί, να το παλέψουμε για να βγάλουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».
Το Κτήμα παράγει αυτή τη στιγμή έξι ετικέτες. Βασική εξ αυτών είναι το «Τυπάλδο» από Μοσχάτο μικρόρωγο, σε ίδιο κλώνο με την ποικιλία της Σάμου και του Ρίο, ωστόσο η εν λόγω είναι εγκλιματισμένη για περίπου 200 χρόνια στο νησί. Παρουσιάζει έντονη ορυκτότητα λόγω του κλίματος και του terroir του νησιού, ενώ το αμπελοτεμάχιο βρίσκεται σε υψόμετρο 300 μέτρων που βρέχεται κατευθείαν από το Ιόνιο, με αποτέλεσμα η θερμοκρασία να πέφτει σημαντικά κατά τη διάρκεια της νύχτας λόγω της θαλάσσιας αύρας που επικρατεί, κάτι που ευνοεί καθοριστικά την ανάπτυξή του. Από τις ετικέτες του Κτήματος είναι το «Χαρίτων» προερχόμενο από την ποικιλία Βοστιλίδι. Στη γκάμα προστίθενται τρεις μακροδάφνες η μία εξ αυτών ροζέ, η δεύτερη ροζέ, η οποία φέρει την ονομασία «Mademoiselle», κρασί δεξαμενής με συμπεριφορά που προσομοιάζει σε αυτήν ενός λευκού κρασιού. Η τρίτη μαυροδάφνη, είναι παλαιωμένη σε παλιό βαρέλι για περίπου δυόμισι χρόνια, ενώ παλαιώνει και σε δεξαμενή και φέρει την ονομασία «Madame», λόγω ηλικίας και παλαιότητας.
Στην κυκλοφορία και το γλυκό κρασί από λιαστό μοσχάτο
Στα βαρέλια βρίσκεται αυτή τη στιγμή φυλαγμένο και ωριμάζει το γλυκό κρασί που θα βγει στην κυκλοφορία, με την ονομασία Goia Darling. Η ονομασία του προέρχεται από την ιταλογενή λέξη «goia», η οποία συναντάται στην ιδιωματικη διάλεκτο της Κεφαλονιάς ως «Τζόγια Μου» (χαρά μου). Η νέα ετικέτα θα κυκλοφορήσει φέτος. Το συγκεκριμένο κρασί προέρχεται από λιαστό μοσχάτο που ωριμάζει σε βαρέλια για τουλάχιστον τρία χρόνια.
Στο ερώτημα γιατί το Κτήμα Χαριτάτου ενυπάρχει στον οινικό χάρτη, ο Χαρίτος Χαριτάτος απαντά αποστομωτικά: «Είναι το πάθος και τα όνειρα του καθενός από εμάς που μας οδηγούν, το μεράκι για τη δουλειά μας και η αφοσίωση από το αμπέλι μέχρι τι στιγμή που θα μπει το σταφύλι στη φιάλη. Είναι ο κόπος μας, είναι το κρασί που ίσως θα θέλαμε εμείς να χαρούμε».
Ένας φαρμακοποιός με αγάπη για το αμπέλι
Ο Χαριτάτος έχοντας θητεύσει ως φαρμακοποιός, αντλούσε ανέκαθεν τον ενθουσιασμό του για το αμπέλι από την εποχή που ο παππούς του καλλιεργούσε τα δικά του. «Καθώς περνούσαν τα χρόνια κατάλαβα ότι το αμπέλι με έχει κατακτήσει έναντι όλων των άλλων ενασχολήσεων και καλλιεργειών του Κτήματος. Το 2015 προσπάθησα να δώσω επαγγελματική υπόσταση στο πάθος και στο μεράκι μου. Γι’ αυτό και γράφτηκα στη σχολή Οινολογίας στο Αιγάλεω, κάνοντας μεταπτυχιακό. Το φαρμακείο που διατηρούσα παρέμεινε σε λειτουργία έως και πέρυσι που συνταξιοδοτήθηκα. Τον τελευταίο ένα χρόνο ασχολούμαι αποκλειστικά πλέον με αυτό που αποκαλώ αγάπη και μεράκι για το κρασί».
Αναφερόμενος στις χαμένες γηγενείς ποικιλίες μιλάει για το Τσαούσι, το Κορίθι, το Θιακό που φύονται στην Κεφαλονιά, καθώς ορισμένα διάσπαρτα κλίματα εντοπίζονται σε εγκαταλειμμένες εκτάσεις του νησιού. Ο ίδιος ωστόσο δηλώνει ότι προς το παρόν θα μείνει αφοσιωμένος στο Βοστιλίδι αλλά και στις άλλες δύο ποικιλίες του Κτήματος που παρουσιάζουν ευρύ πεδίο ανάπτυξης, προτού κάνει οποιοδήποτε βήμα διερεύνησης μίας νέας ποικιλίας.
Το Κτήμα Χαριτάτου εξάγει κατά το ήμισυ την παραγωγή του σε Βέλγιο, Δανία και Ιαπωνία. Επόμενος προορισμός είναι η Αμερική, όπου όπως λέει ο Χαρίτος Χαριτάτος επίκειται η διάθεση των κρασιών που παράγει το κεφαλλονίτικο οινοποιείο. Το υπόλοιπο μισό της παραγωγής παραμένει στην Ελλάδα, όπου διατίθεται μέσα από επιλεγμένα σημεία.