Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Βαρέλια προς ενοικίαση, η υπηρεσία που ξεκίνησε από τη Γαλλία και εξαπλώνεται

Σε μια εποχή κατά την οποία πολλά οινοποιεία αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας, μοιάζει ελκυστική η προσφορά βαρελιών προς ενοικίαση από την εταιρεία H&A Barrels Management.

Η υπηρεσία της συγκεκριμένης εταιρείας είναι ήδη αρκετά διαδεδομένη στη Γαλλία και την Ισπανία, ενώ σταδιακά εισέρχεται και την αγορά της Ιταλίας. Για τη νέα αυτή υπηρεσία μίλησε στο WineNews o Stefano Cordero di Montezemolo, καθηγητής Οικονομικών Οίνου στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας και σύμβουλος της H&A Barrels Management στην Ιταλία.  

Η εταιρεία ιδρύθηκε πριν από μερικά χρόνια στο Μπορντώ. Η δραστηριότητά της ξεκίνησε από τη Γαλλία ενώ σταδιακά κέρδισε κι άλλες σημαντικές αγορές, όπως αυτές της Ισπανία και της Ιταλίας και ειδικότερα στις περιοχές του Barolo, του Barbaresco, του Montalcino, της Valpolicella και του Bolgheri.  

«Η ιδέα είναι απλή. Η εταιρεία αγοράζει τα βαρέλια από τους βαρελοποιούς, τα οποία επιλέγονται απευθείας από τον οινοπαραγωγό, είτε μιλάμε για barriques, μεγάλα βαρέλια ή άλλου είδους βαρέλια. Στη συνέχεια η εταιρεία τα νοικιάζει στα οινοποιεία και όταν τελειώσει η περίοδος ενοικίασης, τα παίρνει πίσω και τα μεταπωλεί σε παραγωγούς άλλων οινοπνευματωδών ποτών, μπύρας κ.λπ. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτό το είδος επιχείρησης γεννήθηκε στο Μπορντώ, σε μια περιοχή όπου εκτός από πολλά μεγάλα οινοποιεία υπάρχουν επίσης πολλοί παραγωγοί κονιάκ και όχι μόνο», αναφέρει ο Stefano Cordero di Montezemolo

«Στην Ιταλία κατά μέσο όρο ένα βαρέλι χρησιμοποιείται για μια περίοδο μεταξύ 3 και 5 ετών, αλλά υπάρχουν και οινοποιοί που τα αντικαθιστούν σχεδόν κάθε χρόνο. Αυτό συνεπάγεται ένα μεγάλο κόστος για την επιχείρηση.  Σε κάποιες περιπτώσεις η αγορά των βαρελιών απαιτεί πρόσβαση σε πηγές χρηματοδότησης. Πολλές φορές η αποπληρωμή συνεχίζεται και μετά το τέλος της χρήσης αυτού του εξοπλισμού. Αυτό από οικονομικής πλευράς δεν είναι ορθολογικό. Επίσης, με τη μίσθωση των βαρελιών δεν αντιμετωπίζει κανείς το πρόβλημα που σχετίζονται με την αποθήκευση ή τη διάθεση των παλαιών βαρελιών, δεδομένου ότι η εταιρεία φροντίζει για τα πάντα εντοπίζοντας και πιστοποιώντας τη διαδρομή του κάθε βαρελιού. Είναι ένα εργαλείο με πραγματική ευελιξία ειδικά για τα μικρά οινοποιεία, καθώς οι ποσότητες κάθε συγκομιδής ποικίλλουν και μπορεί να χρειάζονται περισσότερο ή λιγότερα βαρέλια από έτος σε έτος» , συμπλήρωσε ο κ. Montezemolo.  

Με πληροφορίες από το WineNews

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Σταφύλια υψηλής ποιότητας σε όλο το εύρος των αμπελουργικών περιοχών της χώρας προοιωνίζει ο φετινός τρύγος, με τη συγκομιδή για τις πρώιμες ποικιλίες να...

REPORTS

Η παγκόσμια βιομηχανία αλκοολούχων ποτών αλλάζει ραγδαία, καθώς οι νέες προτιμήσεις των καταναλωτών και οι τεχνολογικές εξελίξεις καθορίζουν ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο.

REPORTS

Οι κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας των Περιφερειών ενημερώνουν ότι οι δηλώσεις συγκομιδής θα υποβάλλονται από τους υπόχρεους αμπελουργούς οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου, μόνο ηλεκτρονικά...

REPORTS

Μια πρόσφατη επιστημονική ανασκόπηση, υπό την καθοδήγηση της Δρ. Νίκης Μαραγκού και συνεργατών από το ΕΚΠΑ, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και το Aarhus University...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Με πρωτεργάτη το ούζο, σε πολλές premium αλλά και καινοτόµες εκδοχές, που κινεί τις ελληνικές εξαγωγές από τον προηγούµενο αιώνα, αλλά και το τσίπουρο,...

REPORTS

Ως αμπελουργός, ο μυθικός βασιλιάς «Αγκαίος» της Σάμου θα εκτιμούσε αναμφίβολα αυτό το αρωματικό και ελαφρύ στο στόμα κόκκινο κρασί από τη νησιωτική ποικιλία...

REPORTS

Η έκθεση «European Wine Market Report 2024» παρουσίασε το 2024 ως µια χρονιά µε άνευ προηγουµένου δυσκολίες για τον ευρωπαϊκό αµπελοοινικό τοµέα, λόγω µιας...

REPORTS

Σταφύλια υψηλής ποιότητας σε όλο το εύρος των αμπελουργικών περιοχών της χώρας προοιωνίζει ο φετινός τρύγος, με τη συγκομιδή για τις πρώιμες ποικιλίες να...