Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Απώλειες εσόδων 31 εκατ. ετησίως από ΕΦΚ αλκοολούχων

Ανοικτή πληγή αποτελεί το παράνομο εμπόριο αλκοολούχων ποτών για την ελληνική οικονομία, το οποίο ανέρχεται σε 11% της συνολικής κατανάλωσης.

@ki-price2019

Αυτό σημαίνει πως περίπου 5 εκατ. φιάλες διακινούνται χωρίς να καταβάλλουν ΕΦΚ και ΦΠΑ, με τις απώλειες εσόδων από ΕΦΚ αλκοολούχων ποτών να ανέρχονται σε 31 εκατ. ετησίως (στοιχεία ΙΟΒΕ 2020) μόνον από τα αλκοολούχα εκτός από τα χύμα αποστάγματα διήμερων παραγωγών (τσίπουρο/τσικουδιά) όπου το πρόβλημα είναι οξύτερο. Παράλληλα, υπάρχουν ακόμη σημαντικότερες απώλειες από τον ΦΠΑ καθώς η κύρια ποσότητα των παρανόμως διακινούμενων ποτών διοχετεύεται στην επιτόπια αγορά, με τις απώλειες ΦΠΑ να εκτιμάται ότι κυμαίνονται από 28 έως 45 εκατ. ευρώ.

Τα παραπάνω ειπώθηκαν στη διαδικτυακή ημερίδα στις 25 Ιουνίου με θέμα «Παράνομη διακίνηση & Διάθεση αλκοολούχων ποτών στην εσωτερική αγορά»,  η οποία διοργανώθηκε από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας σε συνεργασία με το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο (Σ.Ε.Κ.) της Ανεξάρτητης Αρχής  Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.).  Στην ημερίδα συμμετείχαν εκπρόσωποι εμπλεκόμενων Αρχών (ΣΔΟΕ, Τελωνεία, ΕΛ.ΑΣ, Χημική Υπηρεσία), ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών καθώς και του κλάδου αλκοολούχων ποτών και ειδικότερα της Ένωσης Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (Εν.ΕΑΠ) και του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων & Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ).

Όπως ειπώθηκε, τα τελευταία χρόνια το θέμα του λαθρεμπορίου αλκοολούχων ποτών έχει περάσει στα «χέρια» του οργανωμένου εγκλήματος και έχει αναδειχθεί ως μείζον θέμα, λόγω της υψηλής φορολόγησης. Οι αρνητικές επιπτώσεις του παράνομου εμπορίου αλκοολούχων ποτών στα δημόσια έσοδα, τη νόμιμη επιχειρηματικότητα και την ασφάλεια του καταναλωτή, αποτέλεσαν κοινό συμπέρασμα και βάση συζήτησης της ημερίδας.

Ο κλάδος, στο πλαίσιο της μακροχρόνιας συνεργασίας του με τις διωκτικές και ελεγκτικές Αρχές τις συνεχάρη για το δύσκολο έργο και τόνισε την αναγκαιότητα και σημασία για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας δεδομένου ότι η πανδημία αναμένεται να επιδεινώσει το πρόβλημα, καθώς τα σημεία διάθεσης είναι περισσότερο ευάλωτα μετά από πολύμηνο κλείσιμο και τις αυξημένες ανάγκες κεφαλαίου που προκύπτουν για την επανεκκίνηση και τη βιωσιμότητά τους.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕνΕΑΠ, κ. Ισίδωρος Ρεβάχ, «υπάρχει αμοιβαίο συμφέρον από την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, καθώς η καταπολέμησή του μας αφορά όλους».  Ο κ. Ρεβάχ στην τοποθέτησή του ανέδειξε τη σημασία της μείωσης της φορολογίας στα αλκοολούχα ποτά ως τη «μόνη λύση για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου» καθώς τα υψηλά επίπεδα φορολόγησης στη χώρα μας δίνουν «χώρο και κίνητρο στο παράνομο εμπόριο και τη φοροδιαφυγή». Τη σημασία της αντιμετώπισης του ζητήματος ανέδειξε και ο Πρόεδρος του ΣΕΑΟΠ, κ. Νικόλαος Καλογιάννης, σύμφωνα με τον οποίο «το οργανωμένο λαθρεμπόριο των χύμα αποσταγμάτων έχει αναδειχθεί σε σημαντικό πρόβλημα για τον κλάδο της ελληνικής παραγωγής  και θα πρέπει να μπει πλέον μία τάξη προς όφελος της εθνικής οικονομίας αλλά και της παραγωγής. Απαξιώνει τη φήμη και η ποιότητα των Γεωγραφικών Ενδείξεων  για τα οποία η Πολιτεία & οι Αποσταγματοποιοί έχουν δώσει αγώνες στην ΕΕ, θέτει σε κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή, υποβαθμίζει το τουριστικό πακέτο υπηρεσιών της χώρας , αλλά και την  δυνατότητα εξαγωγών των επώνυμων εμφιαλωμένων αποσταγμάτων». 

 

Σχετικά Άρθρα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η οινική Κρήτη ταξιδεύει και φέτος στην Αθήνα την Δευτέρα 4 Νοεμβρίου με 11 γηγενείς ποικιλίες, 7 ζώνες ΠΟΠ, 6 ζώνες ΠΓΕ και 27...

REPORTS

Στην καρδιά της Σάμου, τα ορεινά πατρογονικά αμπελοτόπια με το μικρόρωγο μοσχάτο σταφύλι προσλαμβάνουν γεύση και αρώματα από τον άνεμο, τη βροχή, τη φύση,...

REPORTS

Στους αμπελώνες του Κώστα Βρυνιώτη που βρίσκονται στους πρόποδες ορεινών όγκων της Βόρειας Εύβοιας κοντά στην ‘πολυστάφυλο΄ Ιστιαία ο τρύγος φέτος ξεκίνησε τρεις εβδομάδες...

REPORTS

Η σαμπάνια Armand de Brignac αποκάλυψε την πρώτη της κυκλοφορία, ένα magnum Blanc de Noirs από το 2015, το οποίο θα βρίσκεται στην κορυφή...

Διαβάστε επίσης

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Στην αρχέγονη ύπαιθρο της Αττικής, εδώ και τέσσερις γενιές η οικογένεια Παναγιώτου ασχολείται με το αμπέλι και το κρασί, δημιουργώντας με πολλή ενέργεια και...

REPORTS

Η Σαντορίνη αποτελεί έναν παγκόσμιο τουριστικό προορισμό και, αναμφίβολα, σημαντικότατη συμβολή στη διεθνή της αναγνώριση διαδραματίζει ο γαστρονομικός και οινικός της πλούτος.

REPORTS

Αναρωτιέται ο μέσος καταναλωτής τι μπορεί να κάνει ένα κρασί, που πρώτη ύλη του είναι το σταφύλι, να μην είναι «vegan». Κι όμως... Δεν...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Ένα οινοποιείο απόλυτα λειτουργικό και επισκέψιμο, που έχει επιλέξει το δρόμο της μεθοδικής και σκληρής δουλειάς είναι το είναι το Κτήμα Νικολάου στη Νεμέα,...