Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Οι ΗΠΑ ανοίγουν το θέμα της διατροφικής σήμανσης στα αλκοολούχα

Στις 17 Ιανουαρίου, οι αρχές που είναι αρμόδιες για τη ρύθμιση του τομέα των αλκοολούχων ποτών στις Ηνωμένες Πολιτείες δημοσίευσαν δύο προτεινόμενους κανονισμούς σχετικά με τη διατροφική επισήμανση και την εμφάνιση αλλεργιογόνων στις φιάλες. Ένας τρίτος κανονισμός που αφορά την αναφορά των συστατικών είναι επίσης υπό εξέταση.

Θα έμπαινε κανείς στον πειρασμό να το δει αυτό ως αποτέλεσμα έντονων πιέσεων τον τελευταίο καιρό από ακτιβιστές κατά του αλκοόλ, ή ακόμη και μετά την πρόσφατη θέση που πήρε ο Αμερικανός αρχίατρος. Πράγματι, η ανακοίνωση από το Γραφείο Φορολογίας και Εμπορίου Αλκοόλ και Καπνού (TTB) για την έναρξη διαδικασίας διαβούλευσης με σκοπό να καταστεί υποχρεωτική η εμφάνιση διατροφικών πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων των αλλεργιογόνων, στις φιάλες των αλκοολούχων ποτών, αντιστοιχεί σε μια διαδικασία που σέρνεται σχεδόν είκοσι χρόνια.

Νομική δράση

Ήταν το 2007 το TTB δημοσίευσε την πρώτη του πρόταση κανονισμού για την επισήμανση των αλκοολούχων ποτών, η οποία προέβλεπε τη συμπερίληψη πίνακα διατροφικής αξίας. Αυτή η διευθέτηση δεν επετεύχθη ποτέ. Το 2013, το TTB υιοθέτησε προτάσεις με τη μορφή εθελοντικών διατροφικών πληροφοριών, επιτρέποντας στους επαγγελματίες που το επιθυμούσαν να αναφέρουν ορισμένες πληροφορίες στην επισήμανση. Το 2021, το TTB έλαβε επιστολή από οργανισμούς δημόσιας υγείας και ενώσεις καταναλωτών, με την οποία προτρέπεται να οριστικοποιήσει τον κανονισμό για την εμφάνιση της θρεπτικής αξίας στα αλκοολούχα ποτά. Και τέλος, η κυβέρνηση Μπάιντεν δημοσίευσε μια έκθεση για τον ανταγωνισμό το 2022, τα συμπεράσματα της οποίας υπενθύμισαν ότι «προτείνονται κανονισμοί που θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν το συμφέρον της δημόσιας υγείας και να προωθήσουν τον ανταγωνισμό παρέχοντας πληροφορίες στους καταναλωτές, όπως προτάσεις για υποχρεωτική επισήμανση αλλεργιογόνων, διατροφικές πληροφορίες και τα συστατικά, που δεν έχουν εφαρμοστεί. Έτσι, το TTB έχει επανεκκινήσει τη διαδικασία, ειδικά από τη στιγμή που ένας από τους πιο εκδηλωτικούς οργανισμούς δημόσιας υγείας – το Κέντρο Επιστήμης για το Δημόσιο Συμφέρον (CSPI) – κατέθεσε αγωγή κατά του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ το 2022 για «19 χρόνια αδράνειας» σχετικά με τη διαφάνεια, στην επισήμανση των αλκοολούχων ποτών.

Αλλεργιογόνα επίσης στο στόχαστρο

Στις 17 Ιανουαρίου, το TTB δημοσίευσε δύο προτεινόμενους κανονισμούς, ξεκινώντας μια περίοδο διαβούλευσης που θα λήξει στις 17 Απριλίου 2025, σχετικά με την εμφάνιση διατροφικών πληροφοριών και πληροφοριών αλλεργιογόνων στις φιάλες με αλκοόλ. Σύμφωνα με το CSPI, μια τρίτη πρόταση βρίσκεται επί του παρόντος υπό εξέταση από το Γραφείο Διαχείρισης και Προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου. Προβλέπει την αναφορά των συστατικών. Όλες αυτές οι προτάσεις αποτελούν επίσης μέρος της αναθεώρησης των διατροφικών συστάσεων προς τους Αμερικανούς, που βρίσκεται σε εξέλιξη και η νέα έκδοση των οποίων θα ισχύει για την περίοδο 2025-2030.

Μια μακρά διαδικασία

Πρέπει να αναφέρουμε ότι οι επιπτώσεις είναι εκτεταμένες. Από την πλευρά του, το Ινστιτούτο Οίνου στην Καλιφόρνια προέτρεψε τις αρχές να λάβουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες του κρασιού: «Με απλά λόγια, το κρασί δεν είναι προϊόν συνταγής», υπενθύμισε ο Robert P. Koch, Διευθύνων Σύμβουλος του Ινστιτούτου. «Σε αντίθεση με άλλα ποτά, κάθε τρύγος είναι διαφορετικός και κάθε κρασί εξελίσσεται ανάλογα με τη χρονιά, την ποικιλία σταφυλιών, τον αμπελώνα, το κλίμα και τις συνθήκες καλλιέργειας». Έτσι, το WI επιμένει ότι «οποιοιδήποτε κανονισμοί επισήμανσης που δεν ενσωματώνουν την απαιτούμενη ευελιξία θα μπορούσαν να διαταράξουν σοβαρά τη λειτουργία των οινοποιείων». Για να διευκολυνθεί η συμμόρφωση, το ινστιτούτο ζητά από το TTB «να εξετάσει εναλλακτικές λύσεις όπως η ηλεκτρονική επισήμανση που μπορεί να αυξήσει σημαντικά την ακρίβεια και τον όγκο των πληροφοριών που μοιράζονται με τους καταναλωτές. Η Ευρώπη έχει υιοθετήσει αυτήν την προσέγγιση και έχουμε δει ότι λειτουργεί». Η επαγγελματική οργάνωση Wine America υποστηρίζει επίσης τα άυλα τεχνικά μέσα και επιμένει στο γεγονός ότι η διαδικασία θα είναι μακρά. Μάλιστα, εάν θεσπιστούν αυτές οι υποχρεωτικές ενδείξεις, το TTB προβλέπει περίοδο 5 ετών από τη δημοσίευση του κανονισμού στο Ομοσπονδιακό Μητρώο για να μπορούν να συμμορφωθούν οι εταιρείες.

ΠΗΓΗ: ΚΕΟΣΟΕ

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Στο διεθνές συνέδριο Tomorrow Tastes Meditarranean στην Καλαμάτα (13-14 Οκτωβρίου) πραγματοποιήθηκε φέτος η καθιερωμένη παρουσίαση και προβολή οίνων της Μεσσηνίας στα πλαίσια του προγράμματος...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

To WSPC σε συνεργασία με τη Winebox διοργανώνει ένα μοναδικό masterclass με τον Charles Duval-Leroy, επικεφαλής του φημισμένου οίκου Champagne Duval-Leroy την Τετάρτη 29...

REPORTS

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει αρχίσει να διεισδύει σε κάθε πτυχή του κόσμου του κρασιού, μεταμορφώνοντας έναν τομέα που μέχρι πρόσφατα βασιζόταν κυρίως στην εμπειρία,...

REPORTS

Με απόφαση, που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ, τροποποιείται η υπό στοιχεία Α.1102/27-07-2022 απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών που αφορά στον καθορισμό της διαδικασίας βεβαίωσης και είσπραξης...

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Η Μαλαγουζιά πρωταγωνιστεί στο νέο τεύχος του Wine Trails, που κυκλοφορεί στις 11 Οκτωβρίου στα περίπτερα. Μια ποικιλία που συνεχίζει να εμπνέει οινοποιούς και...

REPORTS

O τουρισµός στη χώρα µας ανεβαίνει αλλά η κατανάλωση του κρασιού πέφτει. Μετά τη µείωση της ζήτησης στα κόκκινα κρασιά, το περασµένο καλοκαίρι παρατηρήθηκε...

REPORTS

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα από ασθένειες ή τις καιρικές συνθήκες και με τον τρύγο να διεξάγεται την ενδεδειγμένη περίοδο «ρίχνει αυλαία», η εξαιρετική, όπως χαρακτηρίζεται,...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Έναν αέρα εξορθολογισμού και ανανέωσης με σεβασμό στην παράδοση και σύγχρονα εργαλεία απολαμβάνει το εγχείρημα αναγέννησης του αμπελώνα της Μαντινείας και ανασυγκρότησης της Οινοποιητικής...