Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Νέα κρασιά που φλερτάρουν τη μπύρα φτιάχνονται στην Κορσική

Το χάσμα μεταξύ μπύρας και κρασιού στενεύει με την ετικέτα «20.blon» από την Κορσική .

Ύστερα από τα κρασιά από καπνιστά σταφύλια το νησί της Κορσικής, γίνεται η γενέτειρα ενός προϊόντος  που ακροβατεί μεταξύ μπύρας και κρασιού, τείνοντας περισσότερο προς το κρασί, όπως υπογραμμίζει και ο Christophe Paitier, διευθυντής του δεύτερου μεγαλύτερου συνεταιρισμού του νησιού, του Aghione, όπου και παράγεται το ιδιαίτερο προϊόν. Σημειωτέων, τον συνεταιρισμό συνθέτουν 12 παραγωγοί-μέλη, με 930 εκτάρια αμπελώνων.

Το 20.blon βασίζεται στην ζύμωση ποικιλιακού γλεύκους Biancu Gentile στη φιάλη, σεψεξαμενή  ισοβαρών.Όταν ο μούστος φτάσει τα 3,5 bar, με 6,5° ABV, η ζύμωση διακόπτεται με μείωση της θερμοκρασίας στη δεξαμενή στους 0°C. Μόλις σταματήσει η αλκοολική ζύμωση, η θερμοκρασία της δεξαμενής αυξάνεται στους 5°C. Σε αυτό το σημείο γίνεται το πάντρεμα με ένα στοιχείο του ζύθου: το λυκίσκο. Τα άνθη του προστίθενται στη δεξαμενή, και στη συνέχεια  το προϊόν φιλτράρεται και εμφιαλώνεται υπό πίεση.

Λίγο από αφρώδες κρασί, λίγο από μπύρα IPA, δημιουργείται ένα προϊόν με χαμηλό αλκοόλ και ιδιαίτερα αρώματα. Σύμφωνα με τους δημιουργούς, το ποτό προορίζεται για κατανάλωση ως απεριτίφ, με λίγη πικρία από το λυκίσκο και οξύτητα από ζύμες οινοποίησης.

Τα νέα λανσαρίσματα του συνεταιρισμού δεν σταματούν εκεί καθώς κυκλοφορεί άλλο ένα προϊόν, με το όνομα «Doppiu Passu». Πρόκειται επίσης για κρασί, και συγκεκριμένα ποικιλίας Syrah, τα σταφύλια της οποίας τρυγόνται σε δύο δόσεις, με διαφορά 10 ημερών. Με την πρώτη σοδειά να περιμένει στις καταψύξεις την επόμενη, εν τέλει οινοποιούνται μαζί. Στόχος δεν είναι άλλος από την ανάδειξη των πολύπλοκων αρωμάτων και όχι η παραγωγή ενός προϊόντος με κύρος.

 

Πήγή: Vitisphere.com

Σχετικά Άρθρα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια μοναδική οινο - γευστική ταξιδιωτική εμπειρία θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν οι φίλοι και οι φίλες του κρασιού σε όλη την Ελλάδα,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια μοναδική γευστική και ταξιδιωτική εμπειρία θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν οι φίλοι και οι φίλες του κρασιού σε όλη την Ελλάδα, συμμετέχοντας...

REPORTS

Το WSPC, για μια ακόμη χρονιά, έδωσε δυναμικό και ουσιαστικό παρών στο πλευρό των οκτώ (8) αποφοίτων του, που συμμετείχαν, μαζί με εκατοντάδες άλλους...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

To Δίκτυο Ποιότητας Οινοξένεια διοργανώνει στην Πάτρα τη Δευτέρα, 20 Μαΐου 2024, και ώρα 10:00-15:00 την επιστημονική ημερίδα αφιερωμένη στην σημαντική ποικιλία Μαυρο­δάφνη με...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το 1955, η Σταυρούλα Κουράκου είχε γράψει στο «Ο οίνος, µια αιώνια θεότητα για την Ελλάδα»: «Η αµπελουργία είναι στενά δεµένη µε την κίνηση...

REPORTS

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, εφεξής, λίγο πριν από τον ετήσιο εορτασμό του θεσμού των «Ανοικτών Πορτών», στα οινοποιεία της χώρας, όσοι αγαπούν τη Γουμένισσα,...

REPORTS

∆εν έχουν συµπληρωθεί 10 χρόνια από την ηµέρα που ο Γιάννης Τσαπάρας µαζί µε τη σύζυγό του Ελεάνα Παρλαβάντζα αποφάσισαν να αφιερωθούν ολοκληρωτικά στην...

REPORTS

Κίνητρο για να αναπτύξει ο ανήσυχος οινοποιός το δυναµικό του δίνει η Μαλαγουζιά, µία από τις ανερχόµενες ελληνικές αρωµατικές λευκές ποικιλίες, προσφέροντας πολλές παραλλαγές...