Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η Αρχαία Ελλάδα έπινε κρασί, και το αποδεικνύουν οι πρόσφατες έρευνες

Ομάδα από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ανακάλυψε κατόπιν ερευνών,αποδείξεις περί  προϊστορικής κατανάλωσης κρασιού στους Φιλίππους της βορειοδυτικής Ελλάδας.

Αυτή τη φορά, δεν πρόκειται για ίχνη πραγματικού οίνου ή βανίλιας όπως ανακαλύφθηκε πρόσφατα σε αρχαία πόλη του Ισραήλ. Κοντά στην Καβάλα βρέθηκαν σπόροι σταφυλιού με τον πυρήνα του να διατηρείται από πυρκαγιά  που έλαβε χώρα γύρω στο 4300 π.Χ., από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης.

Η πρώτη τεχνική που εφαρμόστηκε  ήταν η αρχαιολογική επίπλευση: η  απόθεση διαλύεται στο νερό και θραύσματα διατηρημένης ύλης επιπλέουν στην κορυφή. Η καθηγήτρια «Βαλαμωτη Σουλτάνα-Μαρία» ανέλυσε αρχαιοβοτανικά το οργανικό υλικό που ανασύρθηκε από την ερευνώμενη περιοχή, αφού επεξεργάστηκε τεράστιους όγκους γης.

Η ανακάλυψη των υπολειμμάτων αυτών ήταν μόνο ένα μικρό μέρος της έρευνας, η οποία επεκτάθηκε σε αρχαιολογικούς χώρους στη βόρεια Ελλάδα. Η Σουλτάνα-Μαρία εξήγησε ότι τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν «παρέχουν πληθώρα πληροφοριών για την κοινωνική και οικονομική οργάνωση στη Βόρεια Ελλάδα, τις καθημερινές δραστηριότητες των ανθρώπων, τις γεωργικές και γεωργικές πρακτικές τους».

Δεν είναι σαφές εάν αυτά τα σταφύλια καλλιεργούνταν ή καταναλώνονταν, αν και το εύρημα δείχνει ότι η Ελλάδα της πρώιμης Εποχής του Χαλκού είχε αναπτύξει μια κοινωνία όπου το κρασί ήταν μέρος της διατροφής και της ζωής των ανθρώπων. Η αμπελουργία ίσως και να έφτασε στην περιοχή από την Εγγύς Ανατολή, ενώ η Γεωργιανή οινοποίηση προηγείται της Ελληνικής κατά περίπου δύο χιλιετίες. Εναλλακτικά, θα μπορούσε απλώς να ήταν μια περίπτωση εξέλιξης.

Το κρασί είχε μεγάλη βαρύτητα στην Αρχαία Ελλάδα, καθώς αποτελούσε το ποτό εκλογής στα ακαδημαϊκά συμπόσια (τα οποία θυμίζουν  περισσότερο παρατεταμένη κατανάλωση ποτού  παρά ακαδημαϊκής λέσχης). Ακόμη και υπό τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, η Ελλάδα ήταν μια δύναμη στην αρχαία «οινοβιομηχανία», με μια εκτεταμένη μεσογειακή εξαγωγική αγορά.

Η απουσία γραπτών αρχείων σημαίνει ότι πολλές πληροφορίες για την κουλτούρα της κατανάλωσης της εποχής πρέπει να συναχθούν από τα διαθέσιμα στοιχεία. Η επιστημονική ανάλυση μπορεί επίσης να φέρει στο φως ένα εκπληκτικό εύρος πληροφοριών για το κρασί του παρελθόντος . Η ακριβής ποικιλία σταφυλιών που χρησιμοποιήθηκε και το αν το 4300 π.Χ. ήταν ιδιαίτερα καλός τρύγος παραμένουν αμφότερα μυστήρια. Καθώς η τεχνολογία και οι τεχνικές αναπτύσσονται, θα μπορούσαν κάλλιστα να προκύψουν περαιτέρω απαντήσεις.

ΠΗΓΗ: drinks business.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η Wine Paris 2025 πρόκειται να μετατρέψει το Παρίσι σε παγκόσμιο κόμβο για το κρασί και τα οινοπνευματώδη ποτά από τις 10 έως τις...

REPORTS

Το Crystal Springs της Napa Valley AVA γίνεται η 18η επίσημη ονομασία της διάσημης αμπελουργικής περιοχής. Η νέα AVA χωροθετείται σε μια λοφώδη περιοχή...

REPORTS

Οι εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη (AI) συνεχίζουν να επηρεάζουν το εμπόριο κρασιού με νέους και συναρπαστικούς τρόπους. Η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να διαδραματίσει βασικό...

REPORTS

Ο François Bouteille ανέλαβε τη θέση του διευθυντή και ο Bertrand Minchin τη θέση του συμπροέδρου του Bureau Interprofessionnel des Vins du Centre-Loire (BIVC).

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες θα πουν την Τρίτη 12 Νοεμβρίου το «ύστατο χαίρε» στον Γιάννη Μπουτάρη, που πέθανε σε ηλικία 82 χρόνων το βράδυ...

REPORTS

Στην Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού την Κυριακή 10 Νοεμβρίου συμμετέχουν τα οινοποιία των Δρόμων του Κρασιού της Ελλάδας.

REPORTS

Εξεπλάγησαν ευχάριστα οι 15 Γερμανοί σομελιέ και επαγγελματίες του οίνου από την δυναμικότητα και την ποικιλομορφία των terroir της Πελοποννήσου, καθώς μέσα από τις...

REPORTS

Η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών έχει φέρει σε εγρήγορση τη γαλλική οινοβιομηχανία, υπενθυμίζοντας με ανησυχία τις επιπτώσεις του λεγόμενου...