Αυτή τη φορά, δεν πρόκειται για ίχνη πραγματικού οίνου ή βανίλιας όπως ανακαλύφθηκε πρόσφατα σε αρχαία πόλη του Ισραήλ. Κοντά στην Καβάλα βρέθηκαν σπόροι σταφυλιού με τον πυρήνα του να διατηρείται από πυρκαγιά που έλαβε χώρα γύρω στο 4300 π.Χ., από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης.
Η πρώτη τεχνική που εφαρμόστηκε ήταν η αρχαιολογική επίπλευση: η απόθεση διαλύεται στο νερό και θραύσματα διατηρημένης ύλης επιπλέουν στην κορυφή. Η καθηγήτρια «Βαλαμωτη Σουλτάνα-Μαρία» ανέλυσε αρχαιοβοτανικά το οργανικό υλικό που ανασύρθηκε από την ερευνώμενη περιοχή, αφού επεξεργάστηκε τεράστιους όγκους γης.
Η ανακάλυψη των υπολειμμάτων αυτών ήταν μόνο ένα μικρό μέρος της έρευνας, η οποία επεκτάθηκε σε αρχαιολογικούς χώρους στη βόρεια Ελλάδα. Η Σουλτάνα-Μαρία εξήγησε ότι τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν «παρέχουν πληθώρα πληροφοριών για την κοινωνική και οικονομική οργάνωση στη Βόρεια Ελλάδα, τις καθημερινές δραστηριότητες των ανθρώπων, τις γεωργικές και γεωργικές πρακτικές τους».
Δεν είναι σαφές εάν αυτά τα σταφύλια καλλιεργούνταν ή καταναλώνονταν, αν και το εύρημα δείχνει ότι η Ελλάδα της πρώιμης Εποχής του Χαλκού είχε αναπτύξει μια κοινωνία όπου το κρασί ήταν μέρος της διατροφής και της ζωής των ανθρώπων. Η αμπελουργία ίσως και να έφτασε στην περιοχή από την Εγγύς Ανατολή, ενώ η Γεωργιανή οινοποίηση προηγείται της Ελληνικής κατά περίπου δύο χιλιετίες. Εναλλακτικά, θα μπορούσε απλώς να ήταν μια περίπτωση εξέλιξης.
Το κρασί είχε μεγάλη βαρύτητα στην Αρχαία Ελλάδα, καθώς αποτελούσε το ποτό εκλογής στα ακαδημαϊκά συμπόσια (τα οποία θυμίζουν περισσότερο παρατεταμένη κατανάλωση ποτού παρά ακαδημαϊκής λέσχης). Ακόμη και υπό τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, η Ελλάδα ήταν μια δύναμη στην αρχαία «οινοβιομηχανία», με μια εκτεταμένη μεσογειακή εξαγωγική αγορά.
Η απουσία γραπτών αρχείων σημαίνει ότι πολλές πληροφορίες για την κουλτούρα της κατανάλωσης της εποχής πρέπει να συναχθούν από τα διαθέσιμα στοιχεία. Η επιστημονική ανάλυση μπορεί επίσης να φέρει στο φως ένα εκπληκτικό εύρος πληροφοριών για το κρασί του παρελθόντος . Η ακριβής ποικιλία σταφυλιών που χρησιμοποιήθηκε και το αν το 4300 π.Χ. ήταν ιδιαίτερα καλός τρύγος παραμένουν αμφότερα μυστήρια. Καθώς η τεχνολογία και οι τεχνικές αναπτύσσονται, θα μπορούσαν κάλλιστα να προκύψουν περαιτέρω απαντήσεις.
ΠΗΓΗ: drinks business.com