Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

H βανίλια κατέχει τα πρωτεία των οινικών προτιμήσεων

Έρευνες δείχνουν πως το μεγαλύτερο καταναλωτικό κοινό κρασιού προτιμά την βανίλια ως ένα από τα κυρίαρχα αρώματα στο κρασί.

Σύμφωνα με μελέτες που έγιναν κατόπιν της ανακάλυψης υπολειμμάτων βανιλίνης σε αρχαίους αμφορείς που βρέθηκαν στην Ιερουσαλήμ, το άρωμα της βανίλιας φαίνεται να έχει τη μεγαλύτερη απήχηση στους καταναλωτές. Τη διεθνή έρευνα στήριξαν πολλοί φορείς, ανάμεσά τους και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, αλλά και το Karolinska Institute της Σουηδίας. Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν ύστερα από τη συμμετοχή 235 καταναλωτών οίνου.

Το άρωμα βανίλιας συναντάται σε πολλά κρασιά, και τις περισσότερες φορές πηγάζει από την επαφή του οίνου με Αμερικάνικη Δρυ. Πρόκειται για το βουτυρικό αιθυλεστέρα που παρουσιάζει ένα άρωμα ροδάκινου και αρκετά κρασιά όλων των αποχρώσεων συχνά διακατέχονται από αυτό.

Η έρευνα αυτή δεν εκφράζει απλώς τις προτιμήσεις του καταναλωτικού κοινού, ούτε είναι απλώς ένα θέμα κουλτούρας, όπως επισήμανε και ο Artin Arshamian, ερευνητής στο Karolinska Institute, στο τμήμα Κλινικής Νευρολογίας.
Μια τέτοια παρατήρηση, που έχει μια συνέχεια από τον αρχαίο ελίτ κόσμο της Ιερουσαλήμ, έως σήμερα, μας κάνει να πιστεύουμε πως υπάρχει μια καθολική αντίληψη οσμής. Αυτό, προβλέπει μια ενδιαφέρουσα, περεταίρω μελέτη ως προς τους άξονες που κινείται η επιστήμη της γευσιγνωσίας και τις αντιστοιχίες που προβάλλει σε αυτήν ο ανθρώπινος εγκέφαλος.

Επόμενο βήμα, είναι να ερευνηθεί τι συμβαίνει στους νευρώνες του εγκεφάλου, όταν δέχονται ερεθίσματα οσμών.

Με στοιχεία από decanter.com

Σχετικά Άρθρα

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Έναν αέρα εξορθολογισμού και ανανέωσης με σεβασμό στην παράδοση και σύγχρονα εργαλεία απολαμβάνει το εγχείρημα αναγέννησης του αμπελώνα της Μαντινείας και ανασυγκρότησης της Οινοποιητικής...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

To WSPC σε συνεργασία με τη Winebox διοργανώνει ένα μοναδικό masterclass με τον Charles Duval-Leroy, επικεφαλής του φημισμένου οίκου Champagne Duval-Leroy την Τετάρτη 29...

REPORTS

Οι επιχειρήσεις λιανικής πώλησης κρασιού που δεν εκσυγχρονίζουν την τεχνολογική τους υποδομή και δεν επενδύουν στην ψηφιακή μετάβαση φαίνεται πως θα δυσκολευτούν να επιβιώσουν...

REPORTS

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα από ασθένειες ή τις καιρικές συνθήκες και με τον τρύγο να διεξάγεται την ενδεδειγμένη περίοδο «ρίχνει αυλαία», η εξαιρετική, όπως χαρακτηρίζεται,...

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Η Μαλαγουζιά πρωταγωνιστεί στο νέο τεύχος του Wine Trails, που κυκλοφορεί στις 11 Οκτωβρίου στα περίπτερα. Μια ποικιλία που συνεχίζει να εμπνέει οινοποιούς και...

VIDEOS

Περίπου 100 χρόνια μετά της οινοποιητικής Καμπά στη Μαντινεία, το εγχείρημα αναγέννησης του αμπελώνα της Μαντινείας και ανασυγκρότησης της Οινοποιητικής Μπουτάρη από τον όμιλο...

REPORTS

O τουρισµός στη χώρα µας ανεβαίνει αλλά η κατανάλωση του κρασιού πέφτει. Μετά τη µείωση της ζήτησης στα κόκκινα κρασιά, το περασµένο καλοκαίρι παρατηρήθηκε...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Έναν αέρα εξορθολογισμού και ανανέωσης με σεβασμό στην παράδοση και σύγχρονα εργαλεία απολαμβάνει το εγχείρημα αναγέννησης του αμπελώνα της Μαντινείας και ανασυγκρότησης της Οινοποιητικής...