Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Όσο εμείς είμαστε στα πρώτα φύλλα, η Αργεντινή μόλις τρύγησε

Στην άλλη μεριά του κόσμου, κάτι σαν παράλληλο σύμπαν για την Ευρώπη, η Αργεντινή μόλις ολοκλήρωσε τον τρύγο του 2022. Τα πράγματα σε γενικές γραμμές πήγαν καλά, με την κάθε οινοπαραγωγική περιοχή της χώρας να αντιμετωπίζει και διαφορετικές προκλήσεις .

Στη Μεντόζα, με πολύ κόπο και ταλαιπωρία, τα σταφύλια μαζεύτηκαν με επιτυχία, με επόμενο στάδιο την οινοποίηση. Με την Άνοιξη να ξεκινά με δροσιά και μικρά επεισόδια χιονοπτώσεων, αλλά και ξηρασία, ο υδατικός εφοδιασμός αποτέλεσε για ακόμη μια φορά «παροχή πολυτελείας» , αναγκάζοντας τους αμπελοκαλλιεργητές να αρδεύουν τα κτήματα.

Στην κοιλάδα Uco, στις χαμηλότερες περιοχές του Luján de Cuyo και στα ανατολικά της Mendoza, όπου και βρίσκονται τα μεγαλύτερα οινοποιεία της Αργεντινής, τα αμπέλια δέχτηκαν τέσσερις ανοιξιάτικους παγετούς κατά τον Οκτώβρη και Νοέμβρη. Οι ζημιές των παγετών ωστόσο δεν φάνηκαν από τις πρώτες εκπτύξεις, αλλά με την εμφάνιση της ανισοραγίας.

Παρά τις απώλειες συγκομιδής στην ευρύτερη περιοχή της Μεντόζα, η ποιότητα κρατήθηκε σε υψηλά επίπεδα. Με ισορροπημένες τιμές οξύτητας, σακχάρων και pH, τα κρασιά που θα παραχθούν φέτος  από την περιοχή, σύμφωνα με τους ειδικούς θα έχουν μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης.

Στο Σαν Χουάν, τη δεύτερη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική επαρχία της Αργεντινής, η συγκομιδή πήγε καλά παρά τα πολλά δυνητικά σοβαρά προβλήματα με τον καιρό. Η Paula González, οινοποιός στην Pyros Wines εξήγησε: «Κλιματικά, η σεζόν 2021-2022 ήταν περίπου μέση. Ήμασταν χτυπημένοι από τρεις παγετούς πριν από την εκβλάστηση και μερικές ισχυρές χαλαζοθύελλες ενώ ο καρπός ήταν ακόμη πράσινος, αλλά η ποιότητα δεν επηρεάστηκε.» Ειδικά στην κοιλάδα Pedernal, τα σταφύλια που προκύπτουν δείχνουν καλή ισορροπία, υποσχόμενα φρέσκα, κομψά κρασιά με τον παραδοσιακό χαρακτήρα της τοποθεσίας σε μεγάλο υψόμετρο.

Στη βορειοδυτική Αργεντινή – όπου βρίσκεται ο μεγαλύτερος αριθμός αμπελώνων που αναπτύσσονται πάνω από υψόμετρο 1.670 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας – η συγκομιδή πήγε πολύ καλά. «Στις κοιλάδες Calchaquí, η συγκομιδή καθυστέρησε ελαφρώς, επιτρέποντάς μας να εργαστούμε με χαλαρό τρόπο και να αποκτήσουμε φρούτα με πολύ καλή φρεσκάδα και αρωματική έκφραση», ανέφερε ο Alejandro Pepa, ο οινοποιός στο El Esteco.

Αυτό έγινε χάρη σε έναν πολύ δροσερό, ξηρό χειμώνα, που ακολουθήθηκε από μια υγιή άνοιξη χωρίς παγετούς ή χαλαζοθύελλες, επιτρέποντας στον καρπό να αναπτυχθεί σωστά. Οι ανοιξιάτικες βροχές έπεσαν εντός του ιστορικού μέσου όρου και το καλοκαίρι είχε μια ζεστή αλλά αρκετά υγρή αρχή που επιβράδυνε την ωρίμανση και ευνόησε τη συγκέντρωση.

Εν τω μεταξύ, στην Παταγονία ήταν μια ασυνήθιστη σεζόν που βιώθηκε διαφορετικά στο Río Negro και στο Neuquén. Ο οινοποιός Hans Vinding Diers από την Bodega Noemía αναφέρει: «Στο Ρίο Νέγκρο είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με τη συγκομιδή του 2022, αν και υπήρξαν δύο όψιμοι παγετοί που έπληξαν ορισμένους από τους αμπελώνες. Το πιο σημαντικό ήταν η ζεστή άνοιξη, με έντονους ανέμους, ακολουθούμενη από ένα καλοκαίρι που οι μέρες ήταν ζεστές αλλά οι νύχτες δροσερές, που ταίριαζε πολύ στο φρούτο.»

Οι βροχές του Μαρτίου μείωσαν τις θερμοκρασίες, επιτρέποντας σε κάθε ποικιλία να ωριμάσει με τον συνηθισμένο ρυθμό της. Σε όλη την επαρχία τα νέα είναι καλά ποιοτικά και ποσοτικά.

ΠΗΓΗ: decanter.com

Σχετικά Άρθρα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η διαχείριση της αμπελουργικής γης με όρους βιωσιμότητας μέσα σε ένα αστικό περιβάλλον και τα νομικά εργαλεία για την συνύπαρξη με την οικιστική ανάπτυξη...

REPORTS

Μια Μαλαγουζιά που έχει δηµιουργηθεί για να εξελίσσεται στο χρόνο, διατηρώντας τη φρεσκάδα και τον γαστρονοµικό χαρακτήρα της.

REPORTS

Μια δημοπρασία υψηλού προφίλ με εκατοντάδες κρασιά παγκόσμιας κλάσης από το κελάρι του εστιατορίου Le Gavroche προσέφερε κέρδη ύψους 1,9 εκατομμυρίων λιρών.

REPORTS

Στη Σαντορίνη δεν χορταίνει το μάτι από τα απίστευτα ειδυλλιακά τοπία αλλά και ο ουρανίσκος από τους οινικούς θησαυρούς, που αποκαλύπτει διαρκώς το νησί....

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το 1955, η Σταυρούλα Κουράκου είχε γράψει στο «Ο οίνος, µια αιώνια θεότητα για την Ελλάδα»: «Η αµπελουργία είναι στενά δεµένη µε την κίνηση...

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.