Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Όλα έγιναν στην ώρα τους στην αμπελουργική ζώνη της Ζίτσας

Με την καλλιεργητική περίοδο να εξελίσσεται οµαλά, µια πρωιµότητα τουλάχιστον 10-15 ηµερών, ειδικά στις πρώιµες ποικιλίες, και σταθερό το ζήτηµα της λειψυδρίας, ο αγώνας των αµπελουργών θα κριθεί ως ένα βαθµό από τις καιρικές συνθήκες του Ιουλίου.

Η χρονιά στη Ζίτσα ξεκίνησε µε τους καλύτερους οιωνούς. Ο χειµώνας κύλησε φυσιολογικά, µε πολύ καλό εφοδιασµό του εδάφους µε νερό, απαραίτητο για την οµαλή εξέλιξη της καλλιέργειας, αφού ο αµπελώνας της Ζίτσας είναι ξηρικός, σημειώνει ο γεωπόνος του Zoinos Winery Άγγελος Σιάπκας.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το τεύχος 40 του WineTrails

«Ο Μάρτιος ήταν ήπιος, χωρίς καιρικές εξάρσεις, το κλάδεµα έγινε απρόσκοπτα σε πολύ καλές καιρικές συνθήκες. Ο Απρίλιος κύλησε επίσης πολύ οµαλά, µε κανονικές θερµοκρασίες και µάλλον λίγο υψηλότερες από το κανονικό, µε λίγες βροχοπτώσεις προς το τέλος του και το σηµαντικότερο για την περιοχή, χωρίς όψιµους παγετούς. Το φούσκωµα των µατιών, η εκβλάστηση και η ανάπτυξη των βλαστών ήταν πολύ καλή και χωρίς προβλήµατα. Ο Μάιος ήταν ζεστός µε ελάχιστες βροχοπτώσεις και καθόλου χαλαζόπτωση.Οι προγραµµατισµένες εργασίες έγιναν στην ώρα τους (φυτοπροστασία, βλαστολογήµατα), ο αµπελώνες σε άριστη κατάσταση, ευρωστία και φυτοϋγεία πολύ καλές. Η ανθοφορία ήταν πολύ καλή κάτω από καλές καιρικές συνθήκες µε πολύ καλό ανθικό φορτίο όπως και η καρπόδεση. Ο καιρός εξακολουθεί να είναι καλός και οι προβλέψεις καιρού είναι επίσης καλές και µε αυτές τις συνθήκες, εκτός απροόπτου, η φετινή σοδειά προβλέπεται πολύ καλή και µε άριστη ποιότητα» σημειώνει ο Άγγελος Σιάπκας, γεωπόνος του Zoinos Winery.

Ενα ιδιαίτερο terroir

Στην ορεινή αµπελουργική  ζώνη της Ζίτσας στην Ήπειρο, όπου δραστηριοποιείται η Zoinos Winery, το κλίµα, το έδαφος και ο ανθρωπινος παράγοντας διαµορφώνουν ένα ιδιαίτερο terroir, το οποίο, εξελισσόµενο στο χρόνο, αναδεικνύει τη δυναµική των γηγενών λευκών και ερυθρών ποικιλιών, µε κάθε κρασί του Οινοποιείου να παράγεται από συγκεκριµένα αµπελοτόπια και µε τη χρήση άγριων ζυµών.

Από τη δηµιουργία του Οινοποιείου το 1974, τη σύσταση της Zoinos το 2006 έως σήµερα ο σκοπός είναι πάντα ο ίδιος, ο ποιοτικός αµπελώνας. Την τελευταία δεκαετία το οινοποιείο και το αποστακτήριο έχουν εκσυγχρονιστεί και είναι επισκέψιµα. Η Zoinos Winery έχει στην κατοχή της 130 στρέµµατα ιδιόκτητους αµπελώνες βιολογικής καλλιέργειας µε τις γηγενείς ποικιλίες Ντεµπίνα, Βλάχικο και Μπεκιάρι. Σηµειώνεται ότι στην ορεινή Ζίτσα  η παραγωγή αφρωδών (λευκών και ροζέ) οίνων είναι παράδοση, καθώς και ο κεχριµπαρί οίνος από τη λευκή Ντεµπίνα µε τη µέθοδο της ερυθρής οινοποίησης όπου αναδεικνύεται η δυναµική της.

«Ήρθαµε για να µείνουµε στην Αχαΐα»

Σηµειώνεται ότι την άνοιξη του 2023 εγκαινιάστηκε το νέο εργοστάσιο της Zoinos στο Καλέντζι Αχαΐας µε τον πρόεδρο του ∆Σ, Βαγγέλη Αργύρη, να αναφέρει σχετικά κατά τη λαµπρή τελετή των εγκαινίων: «Το εργοστάσιο αυτό σφραγίζει την πολύχρονη συνεργασία της Zoinos µε την αµπελουργική ζώνη της Αχαΐας, αξιοποιώντας την παραγωγή των τοπικών οινοποιήσηµων ποικιλιών και ανοίγει νέους ορίζοντες, προωθώντας τα εκλεκτά προϊόντα της Zoinos τόσο στην εγχώρια, όσο και στην διεθνή αγορά. Ήρθαµε για να µείνουµε».

 

Μισό αιώνα ιστορίας γιορτάζει η Zoinos Winery και τίμησε τη σημαντική αυτή επέτειο στο πρόσφατο Συνέδριο Αμπελουργίας που έλαβε χώρα στα Ιωάννινα. Στη φωτό ο Βαγγέλης Αργύρης, πρόεδρος και ψυχή της Zoinos.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Στην ορεινή αµπελουργική ζώνη της Ζίτσας στην Ήπειρο, όπου δραστηριοποιείται η Zoinos Winery, το κλίµα, το έδαφος και ο ανθρωπινος παράγοντας διαµορφώνουν ένα ιδιαίτερο...

REPORTS

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 11 Μαρτίου, τα εγκαίνια του νέου εργοστασίου της ZOINOS WINERY στην περιοχή Καλεντζίου, Τριταίας, Δήμου Ερυμάνθειας.

REPORTS

Στο «Βλάχικο», µια ανερχόµενη ερυθρή ποικιλία της Ηπείρου που κάθε χρόνο κερδίζει έδαφος στην αγορά ρίχνει ολοένα και περισσότερο βάρος για την ανάπτυξή της,...

REPORTS

Η ZOINOS WINERY στο πλαίσιο υλοποίησης του επενδυτικού της προγράμματος με χαρά ανακοινώνει την εξαγορά του οινοποιείου, ιδιοκτησίας του κ. Παναγιώτη Κωστόπουλου, το οποίο...

Διαβάστε επίσης

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Θεωρώ ότι ο παραγωγός έχει ευθύνη ακόµη και στο θέµα της διακίνησης του οίνου» θα πει αποφασιστικά ο Χρήστος Πανέρας, για να συµπληρώσει «δεν...

REPORTS

H πρόοδος που έχει συντελεστεί γύρω από το ελληνικό κρασί είναι αδιαµφισβήτητη, ωστόσο η βάση πάνω στην οποία στηρίζεται η ανάπτυξη του κλάδου παραµένει...

REPORTS

Το διάσημο οινοποιείο Bodega Trivento από την Αργεντινή, πιστοποιημένο B Corp, ανακηρύχθηκε πρώτο σε πωλήσεις οίνων στον κόσμο για τέταρτη συνεχή χρονιά. Η αναγνώριση...

REPORTS

Η καλλιεργητική περίοδος του 2024 ξεκίνησε πολύ νωρίς εξαιτίας του πολύ ζεστού χειµώνα και των ήπιων θερµοκρασιών στην αρχή της άνοιξης.