Βλαστικό στάδιο
Στις περισσότερες αμπελουργικές περιοχές, οι αμπελώνες βρίσκονται στο στάδιο του «κλεισίματος» των σταφυλιών, ενώ σταδιακά έχει εκκινήσει και το «γυάλισμα» των ραγών (περκασμός).
Βοτρύτης (Botrytis cinerea)
Κατά το στάδιο αυτό πρέπει να δοθεί αυξημένη προσοχή στην αντιμετώπιση του βοτρύτη, ο οποίος προκαλεί σοβαρές ζημιές αποτελώντας την κυριότερη αιτία, η οποία προκαλεί την σήψη των ώριμων σταφυλιών. Έτσι είναι σκόπιμο και αναγκαίο να πραγματοποιηθεί ένας ψεκασμός με καλή διαβροχή πριν το «κλείσιμο» των σταφυλιών, ώστε το φάρμακο να καλύψει το σύνολο των ραγών, με σκοπό να αποφευχθούν αρνητικές επιπτώσεις στο φορτίο της ηρτημένης εσοδείας κατά το στάδιο της ωρίμανσης και της συγκομιδής των σταφυλιών.
Ακόμη πιο αυξημένη προσοχή στην αντιμετώπιση του βοτρύτη αυτή την περίοδο θα πρέπει να δοθεί σε περιπτώσεις όπως στις υγρές περιοχές καθώς και όπου για οποιονδήποτε λόγο έχουν εντοπισθεί προσβολές στις ράγες από ωίδιο, ευδεμίδα κ.ά. Εξυπακούεται ότι στις επιτραπέζιες ποικιλίες, πρέπει να λαμβάνεται κάθε καλλιεργητικό μέτρο ώστε να αποφεύγεται η πρόκληση δημιουργίας ιδιαίτερα συνεκτικών σταφυλών, οι οποίες δεν είναι ούτε προτιμητέες εμπορικά αλλά και είναι πιο επιρρεπείς στην πρόκληση και ανάπτυξη φυτοπαθολογικών ζητημάτων και προσβολών.
Συνιστάται στους αμπελουργούς να πραγματοποιήσουν τον συγκεκριμένο ψεκασμό με ένα κατάλληλο εγκεκριμένο βοτρυδιοκτόνο στο παρόν στάδιο, πετυχαίνοντας την όσο δυνατόν καλύτερη διαβροχή των ραγών. Επισημαίνεται, επίσης, ότι αφενός θα πρέπει να συνεχισθεί η αντιμετώπιση του ωιδίου ενώ θα πρέπει να διενεργείται σχολαστική επίβλεψη των αμπελώνων για την διαπίστωση τυχόν άλλων προσβολών και αφετέρου θα πρέπει από εδώ και πέρα (ιδιαίτερα στις πρώιμες ποικιλίες) να λαμβάνεται υπόψη και το όριο ημερών τελευταίας εφαρμογής πριν την συγκομιδή κάθε γεωργικού φαρμάκου (phi).
Ευδεμίδα (Lobesia botrana)
Υπό τις παρούσες συνθήκες επίκειται η καταπολέμηση του εντόμου στα πλαίσια της επόμενης γενεάς. Λόγω της διαφοροποίησης που παρατηρείται ανάμεσα στις αμπελουργικές περιοχές της περιοχής ευθύνης της υπηρεσίας μας, θα προχωρήσουμε στην έκδοση διακριτών τεχνικών δελτίων γεωργικών προειδοποιήσεων ακολουθώντας τα εξαγόμενα συμπεράσματα από τις συλλήψεις που καταγράφονται στα δίκτυα φερομονικών παγίδων της υπηρεσίας μας. Συγκεκριμένα για τους αμπελώνες του Ν. Σερρών θα εκδοθεί άμεσα δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων για την αντιμετώπιση της ευδεμίδας ενώ όσον αφορά τον Ν. Καβάλας και τις άλλες περιοχές αυτό θα εκδοθεί αργότερα όταν θα προκύψει ο ενδεδειγμένος χρόνος με βάση τις συλλήψεις που θα καταγραφούν.