Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα της USDA, οι εισαγωγές κρασιού της Ακτής Ελεφαντοστού το 2023 ανήλθαν στους 72 χιλιάδες τόνους, όγκος που μεταφράζεται σε 58,63 εκατ. ευρώ σε αξία, σημειώνοντας μια σημαντική αύξηση της τάξεως του 22% σε σχέση με το 2022. Από άποψη αξίας των εισαγωγών, η Ακτή Ελεφαντοστού αποτελεί πλέον την ηγέτιδα δύναμη της αφρικανικής ηπείρου ξεπερνώντας κατά πολύ την παραδοσιακά ισχυρότερη Νότια Αφρική που είδε την αξία των εισαγωγών της να έρχεται περίπου στα 50 εκατ. ευρώ.
Ισπανία και Γαλλία οι κύριοι προμηθευτές
Κύρια προμηθευτής οίνου της Ακτής Ελεφαντοστού αναδείχθηκε η Ισπανία, τα κρασιά της οποίας αποτελούν το 88% του συνολικού όγκου των εισαγωγών της αφρικανικής χώρας. Στην δεύτερη θέση βρέθηκε η Γαλλία, με τους εκλεκτούς οίνους, κυρίως, από την περιοχή του Μπορντό να αποτελούν την μερίδα του λέοντος των αποστολών της. Η ζήτηση για πολυτελή κρασιά είναι ενδεικτική της σταδιακής αύξησης της αγοραστικής δυνατότητας των καταναλωτών της Ακτής Ελεφαντοστού, που από την λήξη του εμφυλίου πολέμου το 2011 και έπειτα βιώνει μια σταθερή οικονομική ανάπτυξη.
Ως προς την πρόσβαση των καταναλωτών της Ακτής Ελεφαντοστού στο κρασί, σημαντικός είναι ο ρόλος της αλυσίδας supermarket, Societe de Promotion de Supermarches, και κυρίως του υποκαταστήματος της που ειδικεύεται στο κρασί, L’ Oenophile. Περίπου το 80% των εισαγόμενων κρασιών πουλιούνται σε καταστήματα που ειδικεύονται στο κρασί, ενώ το υπόλοιπο 20% διατίθενται από τον τομέα της εστίασης.
Παρά την διαρκή ανάπτυξη της αγοράς, όμως, η ακρίβεια είναι πολύ πιθανό να μειώσει την αγοραστική δυνατότητα των καταναλωτών, μειώνοντας βραχυπρόθεσμα τις εισαγωγές. Την ίδια στιγμή η σημαντικότερη, ίσως, πρόκληση που αντιμετωπίζει η αγορά της Ακτής Ελεφαντοστού είναι η πολύ υψηλή φορολογία. Ενδεικτικό του προβλήματος είναι ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του USDA, περίπου το 60% με 75% της τελικής τιμής του κρασιού αποτελείται από τους φόρους, συμπεριλαμβανομένων των τελών εισαγωγής, του ΦΠΑ και άλλων δασμών.
Πληροφορίες από Vinetur