Connect with us

Αναζήτηση

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Φυσαλίδες σε Ξινόμαυρο, Ντεμπίνα και Βλάχικο, μια νέα δίοδος στις ντόπιες ποικιλίες

Έναν πρώτο κύκλο ραγδαίας ανάπτυξης φαίνεται ότι διανύει ο ελληνικός αφρώδης οίνος, με τις προτάσεις των οινοποιείων να αυξάνονται, τις διεθνείς αγορές να απορροφούν κατά χιλιάδες τις φιάλες και την εγχώρια κατανάλωση να εισάγει νέα κριτήρια και συνήθειες στην εν λόγω κατηγορία.

του Πέτρου Γκόγκου

«Στις προηγμένες χώρες, μια συνάντηση θα ξεκινήσει με ένα αφρώδες και θα κλείσει με ένα γλυκό κρασί», θα πει ο Ντίνος Στεργίδης, εκ μέρους της διοργάνωσης Αφρός και Νέκταρ, που γέμισε την αίθουσα εκδηλώσεων του Hilton στην Αθήνα την περασμένη Κυριακή 12 Δεκεμβρίου.

Εκατοντάδες φιάλες ανοίχτηκαν και οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις εδραιωμένες πλέον ετικέτες ελληνικών οινοποιίων, κλασικές σαμπάνιες από τη Γαλλία αλλά και τα γλυκά κρασιά της Σάμου και άλλων ανερχόμενων ζωνών της Ελλάδας, όπως η Πάτρα και ο Τύρναβος.

Κοινή διαπίστωση, ότι τελικά στην Ελλάδα υπάρχει μια διακριτική αγορά που αρέσκεται στο να ανοίγει η όρεξή της με αφρώδη κρασιά. Η παγκόσμια τάση θέλει τα ροζέ και τα αφρώδη να είναι οι κατηγορίες με τη μεγαλύτερη αύξηση πωλήσεων. «Αυτό σημαίνει ότι η τάση αυτή θα εκδηλωθεί και στην Ελλάδα» εκτιμά ο κ. Στεργίδης ο οποίος παρατηρεί ότι μέχρι πρόσφατα «τα αφρώδη κρασιά οι Έλληνες τα έκαναν δώρο ή τα κρατάνε. Είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν φιάλες που έχουν πάει από σπίτι σε σπίτι, αφού πρώτα πέρασαν λίγο χρόνο πάνω στο τζάκι, περιμένοντας για μια ειδική περίσταση».

Στον αντίλογο πάντως, οι κεφάτοι εκπρόσωποι στα «περίπτερα» των οινοποιείων βλέπουν τη ζήτηση να εντείνεται, τόσο στο κομμάτι των εξαγωγών, όσο και στην εγχώρια αγορά. Η δεξιοτεχνική προσέγγιση του Ξινόμαυρου για αφρώδεις οίνους, από το Κτήμα Κυρ Γιάννη αλλά και από τους συνεταιριστές του Αμύνταιου, συνομολογούν στην πεποίθηση ότι ο ελληνικός αμπελώνας έχει περισσότερα ανεξερεύνητα εδάφη από όσα εκτιμάται. Συνηγορώντας ως προς αυτό και οι πωλήσεις του ημίξηρου Aurelia από Βλάχικο, Μπεκάρι και Ντεμπίνα, τις Ηπειρώτισσες σκληροτράχηλες ποικιλίες με τις φιάλες να φεύγουν όλες προς εξαγωγή όπως αναφέρει ο Δημήτρης Μηλιώτης από το τμήμα πωλήσεων του συνεταιριστικού οινοποιείου Ζοίνος. Ο ίδιος εντοπίζει και στη δική του γειτονιά την ασταμάτητη πλέον επιμονή των Ελλήνων οινοποιών και αμπελουργών να αναδείξουν τις γηγενείς ποικιλίες.

«Οι περισσότεροι σήμερα θα σου πουν ότι πουλάνε» παρατηρεί ο Ντίνος Στεργίδης που εκτιμά ότι εν καιρώ η τάση αυτή θα μεταφερθεί και στην κατηγορία των γλυκών κρασιών, αρκετών εκ των οποίων άλλωστε κάνουν θραύση στις αγορές του εξωτερικού, όπως τα κρασιά του συνεταιρισμού της Σάμου, που ειδικά για την εκδήλωση στο Χίλτον, φύλαξαν μια ειδική εμφιάλωση του 1963, που παρά τις δεκαετίες που έχει στην πλάτη της, ανέδειξε τον απαράμιλλο χαρακτήρα του σαμιώτικου terroir.

 

 

Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το πράσινο φως σε μια γαλλική πρωτοβουλία ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, που αποσκοπεί στη στήριξη των εξαγωγών οίνου και αλκοολούχων...

REPORTS

Το νέο βιολογικό λευκό κρασί La Grande Bleue, του κτήματος Gerard Bertrand προέρχεται από τους αµπελώνες IGP Méditerranée, και αποτελεί µια πραγµατική αντανάκλαση του...

REPORTS

Ο Prosecco έχει γίνει ένας από τους πιο αναγνωρισμένους αφρώδεις οίνους της Ιταλίας, κερδίζοντας έδαφος στις διεθνείς αγορές και ξεπερνώντας ακόμη και τη σαμπάνια...

REPORTS

Ψηφίστηκε, αλλά δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί: τα κεφάλαια που διατέθηκαν για την αναδιάρθρωση των οινοποιητικών συνεταιρισμών δεν έχουν ακόμη εκταμιευτεί και θα πρέπει να...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η ετικέτα «Μπλε Τρακτέρ» από το Κτήμα Κυρ-Γιάννη είναι ο πρωταγωνιστής της πρώτης καμπάνιας βιωσιμότητας στο ελληνικό κρασί. Μέσω της καμπάνιας αυτής το γνωστό...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το Φεστιβάλ “Οινοξένεια” κλείνει φέτος 12 χρόνια παρουσίας στα πολιτιστικά δρώμενα της Ελλάδας, έχοντας καταφέρει να καταξιωθεί σε ένα αγαπημένο θεσμό που προωθεί και...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η δεύτερη πτήση του εντόμου της ευδεμίδας στους νομούς Ηρακλείου-Λασιθίου, με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου...

REPORTS

Στα 45,6 δισ. ευρώ ακολουθώντας διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης ανήλθε η αξία του παγκόσμιου οινοτουρισμού το 2024 σύμφωνα με νέα έρευνα. Βασικός παράγοντας αυτής της...