Κείµενο: Λεωνίδας Λιάµης
«Είναι η ώρα του. Κάθε ηµέρα έως και τις 7-8 το βράδυ, φυσά η µπουκαδούρα όπως τη λέµε, κι αµέσως µετά παίρνει τη σκυτάλη ένα βοριαδάκι µέχρι το πρωί που κατεβάζει τη θερµοκρασία τοπικά έως και 4οC σε σχέση µε τον αστικό ιστό.
Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το τεύχος 41 του Winetrails
Γι’ αυτό δεν έχουµε καθόλου ασθένειες στον βιολογικό µας αµπελώνα», εξηγεί ο Λάσκαρης Ασλάνης, αµπελουργός και οινοποιός από την οµώνυµη επιχείρηση, ο οποίος ανέλαβε να µας ξεναγήσει.
Βρισκόµαστε στην περιοχή «Αµπελάκια», σε έναν αµπελώνα σε σχεδόν µηδενικό υψόµετρο και περιδιαβαίνουµε µέσα σε περιποιηµένα πρέµνα της ποικιλίας «Ληµνιό», ώσπου ξεπροβάλλουν η Ελένη κι η Βίκυ, θυγατέρες του ιδρυτή, οι οποίες τρυγούν µαζί µε το υπόλοιπο συνεργείο. Εικόνα πρωτοφανής για τέτοια εποχή σε αµπέλι µε Ληµνιό.
Στο ερώτηµά µας τι του έκανε µεγαλύτερη εντύπωση φέτος, ο έµπειρος οινοπαραγωγός, εστίασε, χωρίς περιστροφές, στις καιρικές συνθήκες που οδήγησαν σε αυτή την πρωτόγνωρη πρωιµότητα, καθώς και στη µείωση της παραγωγικότητας του αµπελώνα.
«Τα αµπέλια µας, και τα 75 στρέµµατα, είναι όλα άνυδρα. Οι βροχές φέτος σταµάτησαν από το Μάιο, ενώ τον Ιούνιο είχαµε καύσωνες, κάτι που δεν έχει ξανασυµβεί ποτέ στην περιοχή µας. Κατόπιν ακολούθησαν εκτεταµένοι καύσωνες τον Ιούλιο και στις αρχές Αυγούστου. Αυτό µας υποχρέωσε -παρόλο που η πεποίθησή µας είναι να µην ποτίζουµε- να ψάξουµε να κάνουµε ένα – δύο ποτίσµατα. Όχι τόσο για να αυξήσουµε την παραγωγή, όσο για να κρατήσουµε ζωντανά τα κλήµατα και να έχουµε φυτικό κεφάλαιο και για την επόµενη χρονιά. Οι συνθήκες που επικράτησαν οδήγησαν σε µια πρωιµότητα 15-20 ηµερών, που είναι πρωτόγνωρη. Στην περίπτωση του Ληµνιού, συνήθως κάνουµε τρύγο 15 – 30 Σεπτέµβρη. Φέτος, ωστόσο, είναι µοναδική χρονιά. Κοντολογίς, για εµάς, θα έλεγα πως ήταν ένας τρύγος φτωχός στρεµµατικά, µε τη Μαλαγουζιά να έχει από 45% έως και 50% χαµηλότερη απόδοση από πέρυσι, ενώ το ίδιο συνέβη µε το Ασύρτικο, αλλά και µε το Ληµνιό, που κόβουµε τώρα. Από την άλλη, επειδή οι χαµηλές στρεµµατικές αποδόσεις δίνουν πολύ καλύτερο ποιοτικό αποτέλεσµα, έχουµε έναν τρύγο µε πλούσια αρώµατα, ένταση και συµπύκνωση στον καρπό και αυτό που µένει πλέον είναι να τα βρούµε όλα αυτά τα στοιχεία και στο τελικό προϊόν» µας είπε ο οινοποιός.
Φωτογραφίες: Νίκος Παναγιωτίδης