Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το Frass ίσως να είναι το μέλλον της φυσικής λίπανσης των αμπελώνων, δείχνει το παράδειγμα της Αυστραλίας

Ένα νέο πρόγραμμα στην κοιλάδα Barossa της Αυστραλίας, με επικεφαλής την αμπελουργό Tammy Schutz σε συνεργασία με την Mobius Farms, διερευνά μια καινοτόμο μέθοδο λίπανσης για αμπελώνες με τη χρήση προνυμφών της μύγας του μαύρου στρατιώτη. Η πρωτοβουλία αποσκοπεί στη μετατροπή των αποβλήτων του οινοποιείου σε ένα φυσικό λίπασμα που ονομάζεται frass, το οποίο παράγεται από το οργανικό υλικό που καταναλώνουν οι προνύμφες.

Η Schutz, αμπελουργός πέμπτης γενιάς, άρχισε να ερευνά εναλλακτικές μεθόδους για τη βελτίωση της βιωσιμότητας στον αμπελώνα της. Κατά την αναζήτησή της, συνδέθηκε με την Mobius Farms, μια τοπική επιχείρηση που διευθύνεται από τους Jeannine και Chris Malcolm, η οποία ήδη χρησιμοποιούσε προνύμφες της μύγας του μαύρου στρατιώτη για τη μετατροπή των αποβλήτων τροφίμων σε προϊόντα για τη γεωργία και τις βιομηχανίες τροφών για κατοικίδια ζώα. Τώρα, οι δύο πλευρές συνεργάζονται για να αξιολογήσουν τις δυνατότητες του frass στην αμπελουργία.

Η Mobius Farms επεξεργάζεται περίπου μισό τόνο απορριμμάτων τροφίμων την εβδομάδα, παράγοντας περίπου 100 κιλά προνυμφών και 250 κιλά γόνου. Οι πρώτες ύλες τους προέρχονται από τον τομέα των κηπευτικών στην πεδιάδα της Αδελαΐδας, όπου εκατομμύρια τόνοι φρούτων και λαχανικών καταλήγουν στα σκουπίδια κάθε χρόνο.

Παράλληλα, ο Matthias Salomon, επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας, μελετά τις ιδιότητες του φρασσού και τις επιδράσεις του στην ανάπτυξη των φυτών. Εξηγεί ότι αυτό το φυσικό λίπασμα περιέχει βασικά θρεπτικά συστατικά όπως άζωτο, φώσφορο και κάλιο, μαζί με χιτίνη, μια ένωση που βρίσκεται στον εξωσκελετό των εντόμων. Προηγούμενες έρευνες δείχνουν ότι η χιτίνη ενισχύει την αντίσταση των φυτών στις ασθένειες και βελτιώνει την ανάπτυξη των ριζών.

Τέλος, η Schutz συνεχίζει τις δοκιμές στον αμπελώνα της και ελπίζει ότι το frass θα βοηθήσει στην ενίσχυση των αμπελιών κατά τη διάρκεια ξηρών περιόδων. Πιστεύει ότι αν το λίπασμα βελτιώσει τη βιολογία του εδάφους, τα αμπέλια θα μπορούσαν να απορροφήσουν καλύτερα το νερό και τα θρεπτικά συστατικά, κάτι που θα ήταν επωφελές για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής, καθώς και των σημερινών διακυμάνσεων της αγοράς.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Οι Έλληνες καταναλωτές είναι ολοένα και πιο δεκτικοί στην ιδέα του μη αλκοολούχου κρασιού, με τις γυναίκες και τους νεότερους σε ηλικία να δείχνουν...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Tην 1η Νοεμβρίου το Ξινόμαυρο γιορτάζει παγκόσμια και για το λόγο αυτό οι «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος» διοργανώνουν και προτείνουν για τους λάτρεις της ποικιλίας,...

REPORTS

Αλλαγές στην υποβολή των δηλώσεων παραγωγής, επεξεργασίας, εμπορίας και αποθεμάτων στον αμπελοοινικό τομέα προβλέπει τροποποιητική απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Τσιάρα, που αναρτήθηκε...

REPORTS

Το δελτίο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενημερώνει ότι το αμπέλι βρίσκεται στο στάδιο ωρίμανσης και συγκομιδής, κυρίως για τις πρώιμες επιτραπέζιες ποικιλίες....

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Η Μαλαγουζιά πρωταγωνιστεί στο νέο τεύχος του Wine Trails, που κυκλοφορεί στις 11 Οκτωβρίου στα περίπτερα. Μια ποικιλία που συνεχίζει να εμπνέει οινοποιούς και...

REPORTS

O τουρισµός στη χώρα µας ανεβαίνει αλλά η κατανάλωση του κρασιού πέφτει. Μετά τη µείωση της ζήτησης στα κόκκινα κρασιά, το περασµένο καλοκαίρι παρατηρήθηκε...

REPORTS

Οι εξαγωγές ιταλικού κρασιού κατέγραψαν νέο ρεκόρ το 2024, αγγίζοντας τα 8,136 δισ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 5,5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

REPORTS

Έπιασε τόπο η έκκληση των ηγετών του οίνου, διάκριση μεταξύ κατανάλωσης και κατάχρησης στο νέο ψήφισμα του ΠΟΥ.