Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το FBI καταργεί «δόλιο» πρόγραμμα 13 εκατ. για κρασί και ουίσκι

Ένας Βρετανός πολίτης κατηγορείται ότι είναι ο εγκέφαλος της απάτης ηλικιωμένων θυμάτων στις ΗΠΑ μέσω υποσχέσεων για μεγάλες αποδόσεις στις επενδύσεις σε σπάνια κρασιά και ουίσκι.

απόδοση Ζήσης Πανάγος

Αν θέλετε να κάνετε μια μικρή περιουσία στον κλάδο του κρασιού, ξεκινήστε με μια μεγάλη… λέει η παλιά παροιμία. Και όμως αυτό δεν εμπόδισε μια γενιά αισιόδοξων επενδυτών να κυνηγήσει το δέλεαρ των τροπαίων κρασιών με αστρονομικές εκτιμήσεις. Αλλά υπάρχει ένα άλλο πρόγραμμα εύκολου χρήματος χιλιετιών παλαιότερο από την επένδυση στο κρασί: η παλιά κλασική απάτη.

Αρχικά, η πιο πρόσφατη προσβολή προέρχεται από το Ηνωμένο Βασίλειο μέσω του Κλίβελαντ, όπου ένας Casey Alexander, Βρετανός πολίτης, συνελήφθη στις 14 Ιουνίου από το FBI και κατηγορήθηκε για συνωμοσία για τη διάπραξη απάτης μέσω τηλεφωνίας. Μαζί με άγνωστους συνεργάτες (ορισμένοι από τους οποίους συνεργάζονται με τις αρχές), ο Alexander κατηγορείται για ενορχήστρωση ενός σχεδίου, μέσω του οποίου απέσπασε περισσότερα από 13 εκατομμύρια δολάρια, από περισσότερα από 150 θύματα μέσω υποσχέσεων για έως και 50% των επενδύσεων σε συλλεκτικά κρασιά και ουίσκι.

Η υποτιθέμενη απάτη, όπως περιγράφεται σε ένορκη κατάθεση του πράκτορα του FBI, Matthew Scalisi, περιελάμβανε τη δημιουργία τριών LLC (Charles Winn, Vintage Whisky Casks και Windsor Jones) στο Ντέλαγουερ με πιθανά θύματα ηλικιωμένους τους οποίους έπειθαν να επενδύσουν… Τα υποτιθέμενα εγκλήματα του Alexander ήρθαν στο φως τον Απρίλιο του 2020, όταν ο γιος ενός 89χρονου κατοίκου του Οχάιο τηλεφώνησε στο αστυνομικό τμήμα του Cleveland’s Highland Heights για να αναφέρει ότι ο πατέρας του υπέστη εξαπάτηση άνω των 300.000 δολαρίων κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 18 μηνών. Το θύμα πίστευε ότι επένδυε σε σπάνια επιδόρπια κρασιά. Οι ερευνητές αποκάλυψαν παρόμοια παράπονα κάποιου με βρετανική προφορά χρησιμοποιώντας διάφορα υποτιθέμενα ονόματα, μεταξύ των οποίων και του «Michael Phelps», υποσχόμενοι μεγάλες αποδόσεις από την επένδυση σε σπάνια κρασιά και ουίσκι, συμπεριλαμβανομένου του Craigellachie Scotch.

«Εκπρόσωποι από τους Charles Winn, Vintage Whisky Casks και Windsor Jones ισχυρίστηκαν ότι μπορούσαν να εντοπίσουν και να αγοράσουν ένα χαρτοφυλάκιο εκλεκτών κρασιών ή/και ουίσκι για λογαριασμό επενδυτών, το οποίο θα φυλάσσονταν σε μια αποθήκη ομολόγων στο Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι να πωληθούν για κέρδος», ανέφερε ο Scalisi στην ένορκη κατάθεσή του. Οι ιστοσελίδες των ύποπτων εταιρειών περιλαμβάνουν εικόνες από την πρώτη ανάπτυξη του Μπορντό και βίντεο με Master Sommeliers που προέρχονται από άλλα μέσα.

Παράλληλα, μέχρι τον Μάιο του 2020, οι πράκτορες του FBI είχαν έναν συνεργαζόμενο μάρτυρα και κατάφεραν να σταματήσουν την κατάθεση επιταγών άνω των 450.000 δολαρίων από τις ύποπτες εταιρείες. Ένας άγνωστος συμμετέχων στο σχέδιο που τώρα συνεργάζεται με την έρευνα συνελήφθη τον Μάιο του 2022 και ο Alexander συνελήφθη αφού ταξίδεψε στο Κλίβελαντ νωρίτερα αυτόν τον μήνα, φέρεται να ζητήσει μια επένδυση ουίσκι από ένα πιθανό θύμα.

Ο Αλέξανδρος αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 50.000 δολαρίων και ο δικηγόρος του δεν απάντησε στο αίτημα για σχόλιο. Μέχρι στιγμής, μόλις 250.000 δολάρια από τα 13 εκατομμύρια δολάρια που επενδύθηκαν στο προφανές σχέδιο κρασιού και ουίσκι έχουν ανακτηθεί.

 

ΠΗΓΗ: winespectator.com

Σχετικά Άρθρα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η διαχείριση της αμπελουργικής γης με όρους βιωσιμότητας μέσα σε ένα αστικό περιβάλλον και τα νομικά εργαλεία για την συνύπαρξη με την οικιστική ανάπτυξη...

REPORTS

Ένας Κινέζος απατεώνας καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης πέντε ετών, αφού συνελήφθη με 786 μπουκάλια πλαστού κρασιού που έφεραν αναγνωρισμένες ετικέτες όπως το Petrus.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Συνέδριο ιδιαίτερης σημασίας για τον αμπελοοινικό κλάδο της χώρας, διοργανώνουν από κοινού ο Κλαδικός Εθνικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ) και η Εθνική Διεπαγγελματική...

REPORTS

Μια Μαλαγουζιά που έχει δηµιουργηθεί για να εξελίσσεται στο χρόνο, διατηρώντας τη φρεσκάδα και τον γαστρονοµικό χαρακτήρα της.

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το 1955, η Σταυρούλα Κουράκου είχε γράψει στο «Ο οίνος, µια αιώνια θεότητα για την Ελλάδα»: «Η αµπελουργία είναι στενά δεµένη µε την κίνηση...

REPORTS

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, εφεξής, λίγο πριν από τον ετήσιο εορτασμό του θεσμού των «Ανοικτών Πορτών», στα οινοποιεία της χώρας, όσοι αγαπούν τη Γουμένισσα,...

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

REPORTS

Μια Μαλαγουζιά που έχει δηµιουργηθεί για να εξελίσσεται στο χρόνο, διατηρώντας τη φρεσκάδα και τον γαστρονοµικό χαρακτήρα της.