Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το Chenin Blanc βαδίζει στο να γίνει η ποικιλία ναυαρχίδα της Ουάσιγκτον

Μπορεί η Ste Michelle Wine Estates να είναι η πιο διάσημη παραγωγός Riesling στην Βόρεια Αμερική, ωστόσο η ίδια υποστηρίζει ένα άλλο σταφύλι πλέον που έρχεται για να κλέψει την παράσταση… ο λόγος για το Chenin Blanc.

Αρχικά, σε πρόσφατες δηλώσεις του ο εμπορικός διευθυντής της εταιρείας, David Bowman, τόνισε ότι η Ste Michelle βλέπει ένα πραγματικά λαμπρό μέλλον για το Chenin Blanc, ένα σταφύλι που δεν είναι καθόλου διάσημο, αλλά είναι περισσότερο γνωστό για το ρόλο του στα λευκά, γλυκά και αφρώδη κρασιά του Λίγηρα, καθώς και στα τραγανά και ξηρά κρασιά βαρελιών από τη Νότια Αφρική, όπου η ποικιλία ονομαζόταν ιστορικά Steen.

Στην πραγματικότητα, το Chenin Blanc φυτεύτηκε κάποτε ευρέως στην Πολιτεία της Ουάσινγκτον (και στην Καλιφόρνια), αλλά η αυξανόμενη δημοτικότητα του Chardonnay είδε τις φυτεύσεις Chenin να μειώνονται αισθητά, με αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχουν λιγότερα από 30 εκτάρια στο έδαφος, αν και ό,τι έχει απομείνει είναι η πηγή μερικών σπουδαίων κρασιών από παλιά αμπέλια, όπως το L’Ecole No 41, που παράγεται από έναν αμπελώνα 50 ετών στην κοιλάδα Walla Walla της Ουάσινγκτον.

Την ίδια στιγμή η Ste Michelle είναι ο παραγωγός του αμερικανικού Riesling με τις μεγαλύτερες πωλήσεις, που προέρχεται από την κοιλάδα Columbia Valley της Ουάσινγκτον, και κατασκευάζει κρασιά υψηλής ποιότητας από αυτό το σταφύλι, όπως το εκλεκτό και αξιόλογο για την ηλικία του Eroica Riesling με τον Ernst Loosen, τον παλαιότερο οινοπαραγωγό της πολιτείας να αναζητά άλλες ευκαιρίες ανάπτυξης.

Ο Bowman μάλιστα τόνισε ότι: «Φτιάχνουμε φανταστικά λευκά κρασιά, όχι μόνο στην Ουάσιγκτον αλλά και στο Όρεγκον, με υπέροχα Riesling και Pinot Gris, ενώ το Chardonnay κερδίζει επίσης έδαφος».

Το τελευταίο σταφύλι το βοηθάει, σύμφωνα με τον Bowman, η «λιγότερο βομβαρδιστική επέμβαση στην οινοποίηση», πριν αποκαλέσει τα Chardonnays της εταιρείας από το Όρεγκον «πιο Chablis-like», και «όμορφα, ειδικά για κάθε τοποθεσία λευκά κρασιά».

Ωστόσο, ο ενθουσιασμός του φαίνεται να κορυφώνεται όταν περνάει στο Chenin Blanc, και στο ρόλο του στην παγκόσμια ευαισθητοποίηση για την Πολιτεία της Ουάσινγκτον.

«Αν υπάρχει ένα σταφύλι που έχει τεράστιες δυνατότητες στην Ουάσινγκτον, αυτό είναι το Chenin Blanc», δήλωσε ο ίδιος.

Ενώ στην συνέχεια, σχολίασε ότι: «Ψάχνουμε για το επόμενο λευκό κρασί με διάκριση, και καλλιεργούμε εξαιρετικό Chenin Blanc στην Ουάσιγκτον, το παράγουμε εδώ και δεκάδες χρόνια και νομίζω ότι υπάρχει μια ευκαιρία, επειδή δεν υπάρχει πραγματικά μια περιοχή στις ΗΠΑ που να είναι γνωστή για το Chenin Blanc, και νομίζω ότι η Ουάσιγκτον μπορεί να πάρει ηγετική θέση σε αυτό».

Τέλος, όσον αφορά το ύφος, ο Bowman θεωρεί ότι το Chenin της Ουάσινγκτον έχει «μεγάλη οξύτητα», αλλά και «βάρος στον ουρανίσκο», που βοηθούνται από τις τεχνικές οινοποίησης, όπως η ανάδευση οινολασπών, η οποία χρησιμοποιείται συνήθως για να δώσει πλούτο στο Chardonnay.

ΠΗΓΗ: thedrinksbusiness.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής δημοσίευσε επισκόπηση της πολιτικής για τη φορολόγηση των αλκοολούχων ποτών, με σχέδια αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στον προσεχή...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Φέτος είναι η 10η χρονιά που οι κορυφαίοι ερυθροί οίνοι της πατρίδας μας παρουσιάζονται δίπλα σε αντίστοιχα σπουδαία κρασιά του διεθνή αμπελώνα στην έκθεση...

REPORTS

Η χρήση των καλλιεργειών κάλυψης στους αμπελώνες καθίσταται απαραίτητη πρακτική για τη βελτίωση της ποιότητας του κρασιού και την προώθηση της βιώσιμης γεωργίας. Τα...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ένα διήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο στο κρασί, διάρκειας 6 ωρών από το Wines of Crete και την Genius in Gastronomy θα λάβει μέρος την Τρίτη...

Διαβάστε επίσης

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Κατά τα μέσα του περασμένου Αυγούστου, εντοπίστηκαν προσβολές από το έντομο Cryptoblabes gnidiella (Lepidoptera, Pyralidae) σε αμπελώνες της Καλής Βρύσης, έντομο το οποίο δεν...

REPORTS

Γιατί ευνοούνται οι αμπελουργικές ζώνες Αμυνταίου και Μαντινείας, έναντι της Σαντορίνης; Υπερέχουν οι γηγενείς ποικιλίες, σε σχέση με τις ξενικές; Πώς επηρεάζει η πρωίμιση...

REPORTS

Την αναβίωση της παράδοσης στην σύγχρονη οινοπαραγωγή φέρνουν οι limited edition ετικέτες του κτήματος Μέγα Σπήλαιο, Heritage of Mega Spileo Estate, Assyrtiko 2023 και...

REPORTS

Πληθώρα νέων τεχνολογιών που αναμένεται να καθορίσουν το μέλλον της αμπελουργίας είδαμε στην φετινή Vinitech-Sifel, που πραγματοποιήθηκε στο Μπορντό το τριήμερο 26-28 Νοεμβρίου. Οι...