Αρχικά, σε πρόσφατες δηλώσεις του ο εμπορικός διευθυντής της εταιρείας, David Bowman, τόνισε ότι η Ste Michelle βλέπει ένα πραγματικά λαμπρό μέλλον για το Chenin Blanc, ένα σταφύλι που δεν είναι καθόλου διάσημο, αλλά είναι περισσότερο γνωστό για το ρόλο του στα λευκά, γλυκά και αφρώδη κρασιά του Λίγηρα, καθώς και στα τραγανά και ξηρά κρασιά βαρελιών από τη Νότια Αφρική, όπου η ποικιλία ονομαζόταν ιστορικά Steen.
Στην πραγματικότητα, το Chenin Blanc φυτεύτηκε κάποτε ευρέως στην Πολιτεία της Ουάσινγκτον (και στην Καλιφόρνια), αλλά η αυξανόμενη δημοτικότητα του Chardonnay είδε τις φυτεύσεις Chenin να μειώνονται αισθητά, με αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχουν λιγότερα από 30 εκτάρια στο έδαφος, αν και ό,τι έχει απομείνει είναι η πηγή μερικών σπουδαίων κρασιών από παλιά αμπέλια, όπως το L’Ecole No 41, που παράγεται από έναν αμπελώνα 50 ετών στην κοιλάδα Walla Walla της Ουάσινγκτον.
Την ίδια στιγμή η Ste Michelle είναι ο παραγωγός του αμερικανικού Riesling με τις μεγαλύτερες πωλήσεις, που προέρχεται από την κοιλάδα Columbia Valley της Ουάσινγκτον, και κατασκευάζει κρασιά υψηλής ποιότητας από αυτό το σταφύλι, όπως το εκλεκτό και αξιόλογο για την ηλικία του Eroica Riesling με τον Ernst Loosen, τον παλαιότερο οινοπαραγωγό της πολιτείας να αναζητά άλλες ευκαιρίες ανάπτυξης.
Ο Bowman μάλιστα τόνισε ότι: «Φτιάχνουμε φανταστικά λευκά κρασιά, όχι μόνο στην Ουάσιγκτον αλλά και στο Όρεγκον, με υπέροχα Riesling και Pinot Gris, ενώ το Chardonnay κερδίζει επίσης έδαφος».
Το τελευταίο σταφύλι το βοηθάει, σύμφωνα με τον Bowman, η «λιγότερο βομβαρδιστική επέμβαση στην οινοποίηση», πριν αποκαλέσει τα Chardonnays της εταιρείας από το Όρεγκον «πιο Chablis-like», και «όμορφα, ειδικά για κάθε τοποθεσία λευκά κρασιά».
Ωστόσο, ο ενθουσιασμός του φαίνεται να κορυφώνεται όταν περνάει στο Chenin Blanc, και στο ρόλο του στην παγκόσμια ευαισθητοποίηση για την Πολιτεία της Ουάσινγκτον.
«Αν υπάρχει ένα σταφύλι που έχει τεράστιες δυνατότητες στην Ουάσινγκτον, αυτό είναι το Chenin Blanc», δήλωσε ο ίδιος.
Ενώ στην συνέχεια, σχολίασε ότι: «Ψάχνουμε για το επόμενο λευκό κρασί με διάκριση, και καλλιεργούμε εξαιρετικό Chenin Blanc στην Ουάσιγκτον, το παράγουμε εδώ και δεκάδες χρόνια και νομίζω ότι υπάρχει μια ευκαιρία, επειδή δεν υπάρχει πραγματικά μια περιοχή στις ΗΠΑ που να είναι γνωστή για το Chenin Blanc, και νομίζω ότι η Ουάσιγκτον μπορεί να πάρει ηγετική θέση σε αυτό».
Τέλος, όσον αφορά το ύφος, ο Bowman θεωρεί ότι το Chenin της Ουάσινγκτον έχει «μεγάλη οξύτητα», αλλά και «βάρος στον ουρανίσκο», που βοηθούνται από τις τεχνικές οινοποίησης, όπως η ανάδευση οινολασπών, η οποία χρησιμοποιείται συνήθως για να δώσει πλούτο στο Chardonnay.
ΠΗΓΗ: thedrinksbusiness.com