Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Altos de Pinto Bandeira η πρώτη DO του Νέου Κόσμου για αφρώδη οίνους

Η πρωτοποριακή νέα DO, η οποία χρειάστηκε 10 χρόνια για να επιτευχθεί, θέτει τα πρότυπα για την ποιοτική παραγωγή βραζιλιάνικων αφρωδών οίνων…

Επιμέλεια: Ζήσης Πανάγος

Το Altos de Pinto Bandeira, που βρίσκεται στη νότια οινοπαραγωγική περιοχή Serra Gaúcha της Βραζιλίας, έχει αναγνωριστεί ως DO για αφρώδη κρασιά παραδοσιακής μεθόδου. Η νέα DO, που αποτελεί και την πρώτη στον Νέο Κόσμο, που προορίζεται αποκλειστικά για αφρώδη κρασιά, ανακοινώθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2022. Τα πρώτα κρασιά με την ετικέτα DO Altos de Pinto Bandeira θα φτάσουν στην αγορά φέτος.

Η κίνηση ακολουθεί 10 χρόνια εκστρατείας και έρευνας από την Ένωση Παραγωγών Οίνου Pinto Bandeira (Asprovinho). Συνεργάστηκε με φορείς όπως η Embrapa Grape and Wine (η κρατική εταιρεία Brazilian Agricultural Research Corporation, που συνδέεται με το Υπουργείο Γεωργίας της Βραζιλίας), το Πανεπιστήμιο του Caxias do Sul και το Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Rio Grande do Sul.

Το Altos de Pinto Bandeira αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά ως μοναδική τοποθεσία για την παραγωγή αφρωδών οίνων από τον Χιλιανό οινοποιό Mario Geisse. Μετακόμισε στη Βραζιλία το 1976 για να εργαστεί για την επιχείρηση Chandon της Βραζιλίας της Moët & Chandon. Στη συνέχεια ίδρυσε το δικό του οινοποιείο Familia Geisse στο Pinto Bandeira το 1979.

«Αυτή η περιοχή έχει κάτι πολύ σπάνιο, το οποίο συνάντησα για πρώτη φορά πριν από 40 χρόνια», είπε ο Geisse. «Μπορεί να παράγει σταφύλια που έχουν τη βέλτιστη ζάχαρη και οξύτητα τη στιγμή της συγκομιδής. Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι πολύ έντονα σε αυτήν την περιοχή και μας επιτρέπουν να επεξεργαστούμε κρασιά που είναι τυπικά της περιοχής, χωρίς ελαττώματα.»

Ο Jorge Tonietto, ερευνητής Embrapa Grape and Wine πρόσθεσε: «Αυτή η DO έχει δομική ισοδυναμία και οικειοποιείται ένα υψηλό ποιοτικό επίπεδο, όπως αυτό που υπάρχει στα διάσημα DO των αφρωδών οίνων σαμπάνιας από τη Γαλλία ή του Franciacorta από την Ιταλία».

Το Altos de Pinto Bandeira DO καλύπτει 65 km² (6.500 εκτάρια) σε τρεις διαφορετικούς δήμους στην αριστερή όχθη του Vale do Rio das Antas: Pinto Bandeira (76,6%), Farroupilha (19%) και Bento Gonçalves (4,4%). Τα χαρακτηριστικά του μοναδικού terroir της περιοχής περιλαμβάνουν εδάφη από ηφαιστειακό βασάλτη που προσφέρουν φυσική άρδευση στους αμπελώνες. Η μέση βροχόπτωση είναι 1.400 χιλιοστά και το μέσο υψόμετρο των αμπελώνων είναι 632 μέτρα.

Τρεις ποικιλίες σταφυλιού επιτρέπονται στο DO: Chardonnay, Pinot Noir και Riesling Italico (Welschriesling). Οι αποδόσεις περιορίζονται στους 12 τόνους ανά εκτάριο, με αυστηρούς κανόνες ελέγχου για την παραδοσιακή μέθοδο παραγωγής στο οινοποιείο. Επί του παρόντος, τέσσερα οινοποιεία επιτρέπεται να φέρουν ετικέτα στα κρασιά τους DO Altos de Pinto Bandeira: Geisse, Aurora, Don Giovanni και Valmarino.

Τέλος, ο Βραζιλιάνος εμπειρογνώμονας κρασιού Maurício Roloff, διευθυντής εκπαίδευσης της Ένωσης Βραζιλιάνων Σομελιέ, δήλωσε: «Αυτό είναι μέρος της ευρύτερης διαδικασίας να έχουμε το αφρώδες κρασί ως το κορυφαίο στυλ κρασιού της Βραζιλίας. Εξακολουθεί να είναι μια πολύ ευρεία κατηγορία, αλλά είναι το μόνο πράγμα για το οποίο μιλούν οι άνθρωποι με το βραζιλιάνικο κρασί. Έτσι, το να έχουμε μία DO μας καθιστά ειδικούς στα αφρώδη κρασιά.»

 

ΠΗΓΗ: decanter.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Μία ομάδα Ουρουγουανών ερευνητών παρουσίασε πρόσφατα τα αποτελέσματα μιας εκτενούς μελέτης που διερευνά τη δυνατότητα μείωσης ή μερικής αντικατάστασης του διοξειδίου του θείου (SO₂)...

REPORTS

Μελέτη που διεξήγαγε η Danielle Gallina, από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας (UBC) στο Οκάναγκαν, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Jonathan Cinnamon στα οινοποιεία...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Η ιστορία δεν είναι μια ευθεία γραμμή. Είναι μια πορεία που χτίζεται με τον χρόνο, τις επιλογές και τη συνέπεια. Δεν επαναλαμβάνεται, αλλά εξελίσσεται....

REPORTS

Η αυστραλιανή οινοποιία βρίσκεται αντιμέτωπη με μία από τις σοβαρότερες δοκιμασίες της τελευταίας εικοσαετίας, καθώς η υπερπαραγωγή, η υποχώρηση της κατανάλωσης και οι χρόνιες...

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Στο New Hotel, ανάμεσα σε πιάτα που μιλούσαν χαμηλόφωνα και κρασιά που ήξεραν πότε να ξεδιπλωθούν, η ομάδα του Wine Trails συναντήθηκε για κάτι...

VIDEOS

Υπάρχουν συνεντεύξεις που απλώς καταγράφουν λόγια και άλλες που ξετυλίγουν μια ολόκληρη διαδρομή ζωής. Η συζήτηση με τον Χρήστο Ζαφειράκη ανήκει ξεκάθαρα στη δεύτερη...

VIDEOS

Η κάμερα ανοίγει και το οινοποιείο δεν λειτουργεί απλώς ως χώρος, αλλά ως παρακαταθήκη. Ο Χρήστος Ζαφειράκης ανοίγει τις πόρτες του οινοποιείου του και...

REPORTS

Κυκλοφορεί αυτό το Σάββατο, 20 Δεκεμβρίου 2025, η νέα γιορταστική έκδοση The Top 50 του Wine Trails, με πλούσια θεματολογία και βάθος αναζήτησης για...