Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το Alto Piemonte της Ιταλίας θα γίνει το νέο Barolo

H περιοχή του Alto Piemonte αρχίζει να παράγει κρασί από Nebbiolo για να αναγεννήσει τα τοπ crus κρασιά των λόφων Langhe, διηγείται ένας παραγωγός κρασιού Barolo.

Ο Oscar Arrivabene, επικεφαλής οινοποιός στο κτήμα Domenico Clerico, δήλωσε στο the drinks business ότι δαπάνησε πολύ χρόνο στην περιοχή Alto Piemonte τους τελευταίους μήνες, αναζητώντας αμπελώνες.

«Το Alto Piemonte δέχεται πυρά αυτήν τη στιγμή, καθώς όλο και περισσότεροι επενδυτές θεωρούν τη ζώνη ως βασικό μελλοντικό terroir για το Nebbiolo», δήλωσε η Arrivabene.

«Δεν είμαι 100% σίγουρος αν θα αποφασίσουμε να επενδύσουμε στο Alto Piemonte, αλλά οι δυνατότητες που υπάρχουν είναι αναμφίβολα τεράστιες.» Συνέχισε λέγοντας ότι οι καλλιεργητές που «έχουν επίγνωση της κλιματικής αλλαγής» όλο και περισσότερο αναζητούν πιο δροσερά κλίματα. Και το Alto Piemonte ταιριάζει αρκετά.

«Το Alto Piemonte προσφέρει αμπελώνες σε μεγάλο υψόμετρο, αργιλώδη εδάφη και σημαντική διακύμανση της θερμοκρασίας ανάμεσα σε μέρα και νύχτα – ένα ελκυστικό πακέτο του 21ου αιώνα. Τα εδάφη και το κλίμα προσφέρουν υψηλή οξύτητα στους οίνους, κάτι που είναι προφανώς επιθυμητό στο πλαίσιο της υπερθέρμανσης του πλανήτη», δήλωσε η Arrivabene.

«Όταν δοκιμάζετε τα καλύτερα κρασιά της περιοχής, μπορείτε να δείτε αμέσως τις εκπληκτικές δυνατότητες ποιότητας που έχει.»

Η ζώνη του Alto Piemonte βρίσκεται περίπου 90 μίλια βορειοανατολικά της πόλης της Alba, με αμπελώνες που πλαισιώνουν τη βάση των Ιταλικών Άλπεων.

Στα μέσα του 19ου αιώνα, η περιοχή άνθισε ως κέντρο παραγωγής οίνου του Piemonte. Ωστόσο, η άφιξη της φυλλοξήρας στα τέλη του 1800 αποδεκάτισε τα αμπέλια.

Την τελευταία δεκαετία, το Alto Piemonte έχει τραβήξει την προσοχή θρυλικών οινοποιών όπως ο Angelo Negro και ο Roberto Conterno, ιδιοκτήτης της μάρκας Barolo Giacomo Conterno.

Υπάρχουν περισσότερες από έξι διακριτές ονομασίες στην ευρύτερη περιοχή του Alto Piemonte, συμπεριλαμβανομένων δύο υποζωνών DOCG: τις Ghemme και Gattinara. Η τελευταία θεωρείται ότι παράγει τα πιο δομημένα και μακρόβια κρασιά Nebbiolo της αμπελουργικής ζώνης.

 

Πηγή the drinks business

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Σταφύλια υψηλής ποιότητας σε όλο το εύρος των αμπελουργικών περιοχών της χώρας προοιωνίζει ο φετινός τρύγος, με τη συγκομιδή για τις πρώιμες ποικιλίες να...

REPORTS

Η παγκόσμια βιομηχανία αλκοολούχων ποτών αλλάζει ραγδαία, καθώς οι νέες προτιμήσεις των καταναλωτών και οι τεχνολογικές εξελίξεις καθορίζουν ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο.

REPORTS

Οι κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας των Περιφερειών ενημερώνουν ότι οι δηλώσεις συγκομιδής θα υποβάλλονται από τους υπόχρεους αμπελουργούς οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου, μόνο ηλεκτρονικά...

REPORTS

Μια πρόσφατη επιστημονική ανασκόπηση, υπό την καθοδήγηση της Δρ. Νίκης Μαραγκού και συνεργατών από το ΕΚΠΑ, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και το Aarhus University...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Με πρωτεργάτη το ούζο, σε πολλές premium αλλά και καινοτόµες εκδοχές, που κινεί τις ελληνικές εξαγωγές από τον προηγούµενο αιώνα, αλλά και το τσίπουρο,...

REPORTS

Ως αμπελουργός, ο μυθικός βασιλιάς «Αγκαίος» της Σάμου θα εκτιμούσε αναμφίβολα αυτό το αρωματικό και ελαφρύ στο στόμα κόκκινο κρασί από τη νησιωτική ποικιλία...

REPORTS

Η έκθεση «European Wine Market Report 2024» παρουσίασε το 2024 ως µια χρονιά µε άνευ προηγουµένου δυσκολίες για τον ευρωπαϊκό αµπελοοινικό τοµέα, λόγω µιας...

REPORTS

Σταφύλια υψηλής ποιότητας σε όλο το εύρος των αμπελουργικών περιοχών της χώρας προοιωνίζει ο φετινός τρύγος, με τη συγκομιδή για τις πρώιμες ποικιλίες να...