Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το Ρυθμιστικό Συμβούλιο της Rioja υιοθετεί νέους όρους για να αναδειχθούν τα τοπικά κρασιά

Η ολομέλεια του Ρυθμιστικού Συμβουλίου της Ονομασίας Ειδικής Προέλευσης (DOCa) Rioja ενέκρινε τον νέο κανονισμό με τον οποίο τα κρασιά που ονομάζονται «de Municipio» ονομάζονται πλέον «Vinos de Pueblo». Η ταξινόμηση «Vino de Municipio» παρέχει το δικαίωμα χρήσης των 144 δήμων της Ριόχα στην επισήμανση και αναγνωρίζεται από το 1999.

Στο πλαίσιο αυτού του αριθμού, επιτρέπεται η συνέχιση της χρήσης της αναφοράς “Vino de” στην ετικέτα, δίπλα στο όνομα ενός από τους 144 δήμους που αποτελούν μέρος του DOCa Rioja, όταν το κρασί προέρχεται αποκλειστικά από αμπελώνες αυτής της περιοχής και ότι η παλαίωση όπου χρειάζεται και η εμφιάλωση πραγματοποιείται εκεί.

Επιπλέον, τα κρασιά Vino de Pueblo θα επιτρέπεται πλέον να περιέχουν έως και 15 % σταφύλια ή κρασιά από γειτονικό χωριό ή δήμο, κάτι που προηγουμένως δεν επιτρεπόταν.

Το DOCa θα επιτρέψει επίσης στους παραγωγούς να τονίσουν ακόμη περισσότερο το terroir επιτρέποντας να φαίνεται στη φιάλη πού βρίσκεται ο αμπελώνας, «viñedo en», δείχνοντας ότι το κρασί παρασκευάζεται εξ ολοκλήρου από σταφύλια που καλλιεργούνται σε αυτόν τον δήμο/pueblo.

«Αυτή η πρωτοβουλία, που εγκρίθηκε την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου, ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των παραγωγών να τονιστεί η προέλευση των κρασιών και του αμπελώνα, δίνοντας στα οινοποιεία της Rioja καλύτερους τρόπους να υπογραμμίσουν την ατομικότητά τους», ανέφερε το σημείωμα του Ρυθμιστικού Συμβούλιου. «Με αυτόν τον τρόπο, η έμφαση συνεχίζει να δίνεται στην ποικιλομορφία της Ονομασίας και ακόμα περισσότερο στην προέλευση». Υπενθυμίζεται ότι αυτά τα στοιχεία έχουν υποβληθεί σε διάφορες αναθεωρήσεις και προσαρμογές για να προσαρμοστούν στις ανάγκες του κλάδου και να επιδιώξουν να αυξήσουν την εμπορική επιτυχία.

Η αλλαγή είναι η πιο πρόσφατη στη μακροχρόνια συζήτηση για το ισπανικό terroir, η οποία μαίνεται μεταξύ της DOCa και μιας ομάδας παραγωγών που εστιάζουν στο terroir από το 2012, όταν το κίνημα Rioja για έναν αμπελώνα άρχισε να κερδίζει δυναμική.

Τον Νοέμβριο του 2015, 150 παραγωγοί συζήτησαν το θέμα, σχηματίζοντας αργότερα το «Club de Matador Manifesto», το οποίο υποστήριξε ότι το σύστημα ονομασιών που δημιουργήθηκε τον 19ο αιώνα και χρησιμοποιούσε την παλαίωση σε βαρέλι ως πρωταρχικό σημάδι ποιότητας, δεν λάμβανε υπόψιν τη διαφοροποίηση του εδάφους και άλλων επίπεδων ποιότητας. Το επόμενο έτος, ένας από τους πιο αξιοσημείωτους παραγωγούς της Rioja, ο Artadi με έδρα την Alava, εγκατέλειψε τον οργανισμό το 2016 λόγω της έλλειψης εστίασης του DOCa στο terroir, ενώ ένας κορυφαίος οινοποιός κατηγόρησε το διοικητικό όργανο της Rioja ότι παρεμπόδιζε τις οινοποιητικές δυνατότητες της περιοχής.

Το 2017, το Ρυθμιστικό Συμβοούλιο DOCa της Rioja ενέκρινε κανονισμούς για μια νέα ταξινόμηση «vinedos singulares» (ενιαίος αμπελώνας), μια πολύ σημαντική κίνηση που επέτρεψε στους οινοπαραγωγούς να τονίσουν το terroir και την προέλευση των κρασιών τους.

Σχετικά Άρθρα

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, εφεξής, λίγο πριν από τον ετήσιο εορτασμό του θεσμού των «Ανοικτών Πορτών», στα οινοποιεία της χώρας, όσοι αγαπούν τη Γουμένισσα,...

REPORTS

Νέα διοίκηση προέκυψε στην Ένωση των Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Πελοποννήσου, με τον Άρη Τσέλεπο να τοποθετείται μετά από ομόφωνη απόφαση ως νέος πρόεδρος...

REPORTS

∆εν έχουν συµπληρωθεί 10 χρόνια από την ηµέρα που ο Γιάννης Τσαπάρας µαζί µε τη σύζυγό του Ελεάνα Παρλαβάντζα αποφάσισαν να αφιερωθούν ολοκληρωτικά στην...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια μοναδική οινο - γευστική ταξιδιωτική εμπειρία θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν οι φίλοι και οι φίλες του κρασιού σε όλη την Ελλάδα,...