Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το πρώτο blue chip Rioja στο «χρηματιστήριο» του Bordeaux

Ένα single vineyard παλαιομένο κρασί από τους πρόποδες του Sierra de Toloño στην Rioja Alavesa φτιαγμένο από τον Telmo Rodriguez θα γίνει το πρώτο Rioja κρασί που θα πουληθεί μέσω του La Place de Bordeaux.

Ο συγγραφέας του Ισπανικού «μανιφέστου για την υπεράσπιση του τερουάρ», Telmo Rodriguez, δήλωσε ότι έχει διασφαλίσει την διανομή της νέας του μάρκας , YJAR, μετά από μια σειρά διαπραγματεύσεων.

Στο Bordeaux, το κρασί δεν αγοράζεται κατευθείαν από τον παραγωγό, αλλά πωλείται μέσω ενός σύνθετου συστήματος τριών σταδίων, όπως υπήρχε από το 17ο αιώνα. Αυτό το σύστημα διανομής – La Place de Bordeaux –  είναι ο τρόπος που τα κρασιά βρίσκουν τον δρόμο τους στην παγκόσμια αγορά.

Πως λειτουργεί, λοιπόν? Το Château X θα πουλήσει το κρασί του σε έναν négociant (ουσιαστικά χονδρέμπορο) μέσω ενός μεσάζοντα που είναι γνωστό ως αυλικός – αρχικά εισήχθη για να αποφύγει τους αριστοκράτες ιδιοκτήτες των châteaux να ασχολούνται απευθείας με τις τάξεις των εμπόρων. Στη συνέχεια, το négociant θα πουλήσει το κρασί του Château X σε εμπόρους σε όλο τον κόσμο – όπως το FINE+RARE – οι οποίοι στη συνέχεια πωλούν το κρασί στους καταναλωτές.

Ενώ με την πάροδο του χρόνου οι αριστοκράτες ιδιοκτήτες των châteaux έχουν αντικατασταθεί σε πολλές περιπτώσεις από τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες, το σύστημα παραμένει σε ισχύ. Το La Place de Bordeaux θεωρείται από πολλούς ως απαρχαιωμένο και δυσκίνητο, φουσκωμένο με μεσάζοντες να παίρνουν το κομμάτι τους. Ωστόσο, είναι δύσκολο να αγνοηθεί ότι τις περισσότερες φορές το σύστημα λειτουργεί, παρέχοντας μια καθιερωμένη και αποτελεσματική διαδρομή προς την παγκόσμια αγορά – πράγμα που σημαίνει ότι ένα château μπορεί να πουλήσει ολόκληρο τον τρύγο του μέσα σε λίγες ώρες.

«Είμαι πολύ ενθουσιασμένος που ανακοινώνω πως τον Σεπτέμβρη θα κυκλοφορήσουμε το πρώτο κρασί Rioja στο La Place de Bordeaux που έχει υπάρξει ποτέ. Το «μυστικό» πότζεκτ που δουλεύουμε εδώ και πολύ καιρό έρχεται για να αλλάξει μόνιμα την σχέση Γαλλίας και Ισπανίας», είπε ο Rodriguez.

«Τον 19ο αιώνα ένα« Maitre de Chai » από το Margaux ήρθε να διδάξει τους διδάξει τους λαμπρότερους καλλιεργητές από τον Alava πώς να παράγουν ένα εξαιρετικό κρασί Riojan.

«Ωστόσο, οι Γάλλοι δεν έδειξαν ποτέ ενδιαφέρον για το τερουάρ, και ως αποτέλεσμα δεν υπάρχουν premium γαλλικά πρότζεκτ που πραγματοποιούνται στην Rioja σήμερα. Ελπίζω πως το πρώτο βήμα θα ανοίξει τη σχέση ανάμεσα σε Γαλλία και Ισπανία – Πραγματικά πιστεύω πως θα συμβούν πολλά καλά πράγματα στο μέλλον.»

Σύμφωνα με τον Rodriguez, εμφιαλώθηκαν πάνω από 7.000 μπουκάλια του πρώτου vintage YJAR, με προτεινόμενη τιμή λιανικής περίπου στα 120 €.

Ωστόσο, δεν αναφέρθηκαν οι συγκεκριμένες διαπραγματεύσεις που έγιναν για την εμπορευματοποίηση του YJAR.

Το κρασί βασίζεται σε ένα παλαιό, υψηλού υψόμετρου αμπελώνα 3,8 εκταρίων, που φυτεύτηκαν μαζί με τη μαζική συλλογή του Tempranillo, Graciano, Garnacha, Granegro και του Rojal.

«Το ακίνητο βρίσκεται στους πρόποδες του Sierra de Toloño, περίπου 600 με 800 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσα.»

«Στο τρίγωνο ανάμεσα σε Labastida, San Vicente και Peñacerrada, σε ασβεστούχα εδάφη, έχουν βρεθεί οι παλαιότεροι και πιο εντυπωσιακοί αμπελώνες Rioja Alavesa.

«Πάνω από 200 πατητήρια κρασιού μέσα στο βράχο χρονολογούνται από τον 8ο μέχρι και τον 12ο αιώνα, μαρτυρούν τη μεγάλη αμπελουργική αποστολή αυτού του εδάφους.»

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Μια πρωτοποριακή μελέτη από πανεπιστήμια της Καλιφόρνιας αποκαλύπτει πως ο εμποτισμός τυριών με κρασί μπορεί να μεταμορφώσει όχι μόνο τη γεύση τους αλλά και...

REPORTS

Το δελτίο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενημερώνει ότι το αμπέλι βρίσκεται στο στάδιο ωρίμανσης και συγκομιδής, κυρίως για τις πρώιμες επιτραπέζιες ποικιλίες....

REPORTS

Στην περιοχή Charente της νοτιοδυτικής Γαλλίας, ένας αμπελουργός πήρε τη δύσκολη απόφαση να ξεριζώσει μέρος του αμπελώνα του, προκειμένου να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες...

REPORTS

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα από ασθένειες ή τις καιρικές συνθήκες και με τον τρύγο να διεξάγεται την ενδεδειγμένη περίοδο «ρίχνει αυλαία», η εξαιρετική, όπως χαρακτηρίζεται,...

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Η Μαλαγουζιά πρωταγωνιστεί στο νέο τεύχος του Wine Trails, που κυκλοφορεί στις 11 Οκτωβρίου στα περίπτερα. Μια ποικιλία που συνεχίζει να εμπνέει οινοποιούς και...

REPORTS

Μια ακόμη διεθνής διάκριση για τον Ενιαίο Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Σάμου, καθώς δύο από τα πιο εμβληματικά παλαιωμένα γλυκά κρασιά του, το Samos Anthemis 2019...

REPORTS

Οι φόβοι για την απαγόρευση της μέτριας κατανάλωσης κρασιού υποχωρούν: το προσχέδιο του ΠΟΥ, που παρουσιάστηκε στον ΟΗΕ παρουσιάζει ένα ψήφισμα για το αλκοόλ...

REPORTS

Η τεχνητή νοημοσύνη κάνει πλέον αισθητή την παρουσία της στους ιταλικούς αμπελώνες, παίζοντας κεντρικό ρόλο στον τρύγο του 2025 στις Tenute del Cerro.