Αναλυτικότερα, για την ποικιλία Colombard, το πλύσιμο μείωσε την περιεκτικότητα σε χαλκό κατά 42% μετά την έκθλιψη και κατά επιπλέον 45% μετά την καθίζηση σε σύγκριση με δύο παρτίδες ελέγχου που δεν είχαν πλυθεί.
Παράλληλα, μετά τη ζύμωση και την εμφιάλωση, οι μηχανικοί μέτρησαν κατά μέσο όρο διπλάσια ποσότητα ελεύθερων θειολών στους οίνους που παρασκευάστηκαν από πλυμένα σταφύλια από ό,τι στις μη πλυμένες παρτίδες. «Αυτό παρατηρήθηκε για την ελεύθερη 3SH, η οποία είναι υπεύθυνη για οσμές γκρέιπφρουτ πάνω από ένα όριο αντίληψης 60 ng/λίτρο, και με την ελεύθερη 3SHA, υπεύθυνη για νότες τροπικών φρούτων πάνω από 4 ng/λίτρο», εξηγεί το IFV. Δεν παρατήρησαν, ωστόσο, καμία επίδραση του πλυσίματος κατά τη μέτρηση των ολικών θειολών. Το ίδιο ίσχυε και για την ανάλυση του «μενού φρούτων», συμπεριλαμβανομένων των εστέρων, των τερπενόλων, του C13 και της πυραζίνης.
Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι σε τριγωνικές δοκιμές που διεξήχθησαν σε μαύρα ποτήρια από 18 κριτές, τα δύο κρασιά από πλυμένα σταφύλια αξιολογήθηκαν ως ελαφρώς πιο έντονα για τα κίτρινα φρούτα, αλλά μόνο ένας τα έκρινε πιο έντονα για τα εσπεριδοειδή και τα τροπικά φρούτα. Συνολικά, οι διαφορές στις συγκεντρώσεις χαλκού δεν έγιναν αντιληπτές στη γευσιγνωσία. Αυτό ίσχυε επίσης για τις ποικιλίες Rolle και Sauvignon blanc.
ΠΗΓΗ: vitisphere.com