Αποστολή Μαρία Γιουρουκέλη & Γιάννης Πανάγος
Είχαμε 20 χρόνια να επισκεφθούμε την Κεφαλονιά και αποδεχθήκαμε χωρίς δεύτερη σκέψη την πρόσκληση του Πέτρου Μαρκαντωνάτου (Gentilini), πρώτου προέδρου του νεοσύστατου Συνδέσμου Οινοποιών Κεφαλλονιάς (ΣΟΚ) για μια επίσκεψη και γνωριμία με την αμπελουργία και τον οινικό κόσμο του νησιού.
Δεν φανταζόμασταν βέβαια ότι η 3ημερη αυτή περιήγηση στους αμπελώνες και τα οινοποιεία του νησιού, θα εξελίσσονταν σε μια αποκάλυψη της ψυχής του Κεφαλονίτη και σε ύμνο της φιλοξενίας. Κι όλα αυτά, σε ένα μαγευτικό τοπίο, κάτω από την επιβλητική ματιά του Αίνου, με την θαλασσινή αύρα να θρέφει το αμπέλι και να κρατάει ζωηρό και δημιουργικό το ανθρώπινο πνεύμα.
Έτσι, ανεξάρτητα αν οι γηγενείς ποικιλίες της Κεφαλονιάς είναι 43, όπως τις περιγράφει στα πονήματά της η Πρακτική Γεωργική Σχολή Παναγή Βαλλιάνου ή τουλάχιστον 26, όπως μας εκμυστηρεύεται το πρώτο απόγευμα της επίσκεψης στο νησί, ο Βλάδης Σκλάβος, το βέβαιο είναι ότι η συστηματική δουλειά που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια σ’ αυτόν τον τόπο, φέρνει στο φως και ακολούθως στο ποτήρι μας, το τεράστιο δυναμικό κάποιων ποικιλιών που είναι σίγουρο ότι σε ορατό χρόνο θα απασχολήσουν πολύ σοβαρά την διεθνή οινική κοινότητα.
Μέχρι πρότινος στο άκουσμα της λέξης Κεφαλονιά, ο νους πήγαινε στη Ρομπόλα και σε ένα κρασί μάλλον του συρμού, καθώς, το προϊόν που έφθανε στον πολύ κόσμο είχε ταυτισθεί με την πρώιμη εποχή λειτουργίας του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Ρομπόλας Κεφαλληνίας (δεκαετία του ’80), τότε που η αριστεία γίνονταν θυσία στο βωμό της ισότητας.
Σήμερα, οι οινικές δημιουργίες που προσφέρει η Ορεάλιος Γη (σύγχρονη εκδοχή του συνεταιρισμού), παρακινούμενη σε πρώτη φάση από τα μικρά θαύματα των ιδιωτών οινοποιών του νησιού, είτε προέρχονται από την ταπεινή άλλοτε Ρομπόλα, είτε ζωντανεύουν ξεχασμένες για πολλά χρόνια ποικιλίες, όπως το Βοστιλίδι, το Τσαούσι, το Ζακυνθινό, η Μοσχατέλα και η παρεξηγημένη θεά Μαυροδάφνη (στην ξερή της φυσικά εκδοχή), γράφουν νέες σελίδες ιστορίας.
Βλάδης Σκλάβος και Γιώργος Ζησιμάτος, Χαρίτος, Κώστας και Ιωάννα Χαριτάτου, Πέτρος Μαρκαντωνάτος, Πάνος Σαρρής και Νίκος Πετρακόπουλος, βάζουν αυτόν τον καιρό γερά θεμέλια στο αμπελουργικό δυναμικό της Κεφαλονιάς, κάνοντας το χρόνο να εργάζεται υπέρ της οινικής καταξίωσης του νησιού στη διεθνή σκηνή.
Sclavos Wines, Κτήμα Χαριτάτου, Gentilini, Sarris Winery και PetrakopoulosWines, μαζί με την ανανεωμένη από κάθε άποψη Ορεάλιο Γη, συγκροτούν σήμερα μια φρέσκια και ελπιδοφόρα δύναμη κρούσης, η οποία, μέσα σε πνεύμα συνεργασίας υπόσχεται μικρές καθημερινές οινικές νίκες, σε δόξα της πλούσιας ιστορίας της Κεφαλονιάς. Ενός τόπου που ξεχώριζε για το κρασί από τα ομηρικά χρόνια και κατάφερε να μπολιάσει τις αρετές του τόπου για το αμπέλι με την κληρονομιά που άφησαν οι Ενετοί και οι Γάλλοι. Οι σημερινοί Κεφαλλονίτες αμπελουργοί και οινοποιοί φαίνεται να έχουν αφομοιώσει για τα καλά τη γνώση που προσφέρει η μακραίωνη ιστορία του νησιού στον οινικό τομέα κάτι που προοιωνίζει καινούργιες δόξες και μεγάλα κρασιά.
Αναλυτικά το ρεπορτάζ στο τεύχος του WineTrails, το Σάββατο 25/06, μαζί με την εφημερίδα Agrenda, στα περίπτερα όλης της χώρας.