Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το Μπορντό φλέγεται, εκκενώθηκε ο αμπελώνας Liber Pater

Μια σφοδρή δασική πυρκαγιά νότια του Μπορντό ανάγκασε τον αμπελώνα, πίσω από το σπάνιο κρασί Liber Pater, να εκκενωθεί μαζί με τις τοπικές κοινότητες ως προληπτικό μέτρο, καθώς το σώμα του κρασιού της περιοχής χαιρετίζει τα πυροσβεστικά συνεργεία.

απόδοση Ζήσης Πανάγος

Η αστυνομία διέταξε την εκκένωση περισσότερων κατοίκων της περιοχής Landiras, με τον αμπελώνα του Liber Pater στο Graves επίσης να εκκενωθεί καθώς οι πυροσβέστες συνέχισαν να προσπαθούν να περιορίσουν μια μεγάλη δασική πυρκαγιά που καίει από την περασμένη εβδομάδα.

«Η αστυνομία ήρθε το πρωί (18 Ιουλίου), επειδή η φωτιά ήταν πολύ κοντά και επειδή ο άνεμος ήταν πολύ δυνατός», είπε ο Loïc Pasquet, ιδιοκτήτης της Liber Pater, η οποία ειδικεύεται στην παραγωγή κρασιών σε μικρές παρτίδες από μη εμβολιασμένα αμπέλια και στην αναβίωση σπάνιων ποικιλιών σταφυλιού.

Μέχρι στιγμής δεν υπήρξαν ζημιές στα αμπέλια από φωτιά, ούτε προβλήματα με τον καπνό, είπε στο Decanter. Το συμβούλιο κρασιού του Μπορντό, το CIVB, είπε επίσης ότι κανένας αμπελώνας δεν έχει υποστεί ζημιά από πυρκαγιά μέχρι στιγμής.

Ωστόσο, περισσότεροι από 8.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από την περιοχή Landiras χθες και η φωτιά έκαψε 12.800 εκτάρια γης στην περιοχή Langon την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε η περιφερειακή κυβέρνηση σήμερα το πρωί (19 Ιουλίου).

«Η κατάσταση παραμένει πολύ δυσμενής», ανέφερε. «Οι πυροσβέστες έδιναν μάχη με τη φωτιά όλη τη νύχτα. Η πυρκαγιά είναι πιθανό να προχωρήσει ανατολικά με δυτικό άνεμο που ενισχύθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας.»

Έπειτα, μια άλλη μεγάλη πυρκαγιά οδήγησε σε εκκενώσεις κοντά στο Arcachon στην ακτή, ενώ πυρκαγιές καίνε σε αρκετές περιοχές της Ευρώπης την περασμένη εβδομάδα, σε μια περίοδο που οι θερμοκρασίες έχουν εκτοξευθεί στα ύψη.

Εκτός από την αναφορά ότι δεν υπάρχουν ζημιές στα αμπέλια μέχρι στιγμής, η CIVB δήλωσε χθες (Δευτέρα 18 Ιουλίου) ότι η κατεύθυνση του ανέμου είχε επίσης κρατήσει τον καπνό μακριά από τα αμπέλια. «Δεν υπάρχει, μέχρι σήμερα, κανένας φόβος για τις επιπτώσεις του καπνού», είπε ένας εκπρόσωπος.

«Επεκτείνουμε την υποστήριξή μας στους πολλούς υπαλλήλους και το προσωπικό που εργάζεται στους αμπελώνες που ζουν μέσα ή κοντά στις περιοχές που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές. Χαιρετίζουμε επίσης όλες τις προσπάθειες και το έργο που γίνεται από τους πυροσβέστες που εργάζονται για τον έλεγχο των δύο πυρκαγιών».

Στο Liber Pater, η ομάδα κατέστρεψε όλο το γρασίδι γύρω από τον αμπελώνα πριν φύγει, για να προσπαθήσει να εμποδίσει το μονοπάτι της φωτιάς. Ο Pasquet είπε ότι ήταν προετοιμασμένος να εκκενωθεί, «αλλά φυσικά δεν είσαι χαρούμενος να αφήσεις τον αμπελώνα σου». Μπόρεσε να επιστρέψει για λίγο για να ελέγξει τον ιστότοπο το πρωί της Τρίτης.

Τα κρασιά μικρής παραγωγής του Liber Pater είναι από τα πιο ακριβά στον κόσμο, αλλά για τον Pasquet το έργο αντιπροσωπεύει 25 χρόνια δουλειάς του για την αναβίωση σπάνιων ποικιλιών σταφυλιών. «Δεν θέλω να χάσω τις γηγενείς ποικιλίες του Μπορντό που έσωσα», είπε ο ίδιος.

 

ΠΗΓΗ: decanter.com

Σχετικά Άρθρα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η διαχείριση της αμπελουργικής γης με όρους βιωσιμότητας μέσα σε ένα αστικό περιβάλλον και τα νομικά εργαλεία για την συνύπαρξη με την οικιστική ανάπτυξη...

REPORTS

Μια Μαλαγουζιά που έχει δηµιουργηθεί για να εξελίσσεται στο χρόνο, διατηρώντας τη φρεσκάδα και τον γαστρονοµικό χαρακτήρα της.

REPORTS

Μια δημοπρασία υψηλού προφίλ με εκατοντάδες κρασιά παγκόσμιας κλάσης από το κελάρι του εστιατορίου Le Gavroche προσέφερε κέρδη ύψους 1,9 εκατομμυρίων λιρών.

REPORTS

Στη Σαντορίνη δεν χορταίνει το μάτι από τα απίστευτα ειδυλλιακά τοπία αλλά και ο ουρανίσκος από τους οινικούς θησαυρούς, που αποκαλύπτει διαρκώς το νησί....

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το 1955, η Σταυρούλα Κουράκου είχε γράψει στο «Ο οίνος, µια αιώνια θεότητα για την Ελλάδα»: «Η αµπελουργία είναι στενά δεµένη µε την κίνηση...

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

REPORTS

Μια Μαλαγουζιά που έχει δηµιουργηθεί για να εξελίσσεται στο χρόνο, διατηρώντας τη φρεσκάδα και τον γαστρονοµικό χαρακτήρα της.