Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το κορυφαίο οινοποιείο της Νότιας Αμερικής μειώνει το βάρος της φιάλης

Το μεγαλύτερο οινοποιείο της Νοτίου Αμερικής και ένα εκ των μεγαλύτερων στον κόσμο, Concha y Toro, αποτελεί το νεότερο και σημαντικότερο μέρος της πρωτοβουλίας Bottle Weight Accord, δεσμευόμενο να μειώσει το βάρος των μπουκαλιών του στα 420 γραμμάρια μέχρι τα τέλη του 2026.

Σκοπός της εν λόγω πρωτοβουλίας είναι να μειωθεί το βάρος των μπουκαλιών κρασιού χωρητικότητας 750ml στα 420 ή λιγότερα γραμμάρια, συμβάλλοντας στην μείωση των εκπομπών διοξειδίου προς το περιβάλλον. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2023 από τον οργανισμό Sustainable Wine Roundtable έπειτα από μελέτη που διεξήχθη υπό την αιγίδα πέντε κορυφαίων αλυσίδων μεταπώλησης, ήτοι τα Lidl, Whole Foods, The Wine Society, Alko και Systembolaget. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι το μέσο βάρος ενός μπουκαλιού κρασιού κυμαίνεται γύρω στα 550 γραμμάρια, και αναγνώρισε ότι σε αυτά οφείλεται περίπου το 30% των συνολικών ρύπων διοξειδίου της οινοπαραγωγικής διαδικασίας.

Αναφορικά με την είσοδο της Concha y Toro στην πρωτοβουλία, η διευθύντρια του τμήματος βιωσιμότητας του οινοποιείου, Valentina Lira, τόνισε ότι η εταιρεία βρίσκεται σε μια φάση αναζήτησης της φιάλης του μέλλοντος και εξέφρασε την πεποίθηση της ότι θα καταφέρει να επιτύχει τον στόχο της εντός του χρονικού ορίου του 2026. Η είσοδος του Concha y Toro στην πρωτοβουλία είναι αρκετά σημαντική, αφού σε ετήσια βάση παράγει περίπου 384 εκατ. φιάλες. Παράλληλα, άξιο αναφοράς είναι ότι η απόφαση της πηγαίνει κόντρα στο κύμα της ιστορίας της Λατινικής Αμερικής, που παραδοσιακά είναι υπέρμαχη των πιο βαριών μπουκαλιών.

Στην σπουδαιότητα της κίνησης στάθηκε και ο δρ. Peter Stanbury, διευθυντής του τμήματος ερευνών του SWR, που τόνισε πως σε μια αγορά όπως αυτή της Νότιας Αμερικής, όπου παραδοσιακά κυριαρχούν τα πιο βαριά μπουκάλια, το γεγονός ότι ένας από τους σημαντικότερους «παίκτες» της «περιοχής» αποτελεί πρωτοστάτη της πρωτοβουλίας είναι εξαιρετικά σημαντικό.

Φυσικά, η Concha y Toro δεν είναι η μόνη εταιρεία με προέλευση από την Νότια Αμερική που αποφάσισε να κινηθεί προς ελαφρύτερα μπουκάλια, αφού λίγους μόλις μήνες νωρίτερα ο κολοσσός του αργεντίνικου κρασιού Zuccardi πήρε την τολμηρή απόφαση να κινηθεί στην κυκλοφορία των ακριβότερων κρασιών της σε μπουκάλια μικρότερου βάρους. Αναφορικά με την συγκεκριμένη κίνηση ο πρόεδρος της εταιρείας Sebastian Zuccardi είχε δηλώσει ότι παρότι περιμένει αντίσταση από τους διακινητές, θεωρεί ότι τα πιο ελαφρά μπουκάλια αποτελούν την καλύτερη επιλογή.

Πληροφορίες από Vinetur και Decanter

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Κάθε γουλιά του Doux Basil Smash Cocktail είναι ένας ύμνος στις αισθήσεις. Ένα cocktail που δεν φτιάχτηκε απλώς για να δροσίζει - φτιάχτηκε για...

REPORTS

Άνοιγμα σε νέες αγορές πέραν των ΗΠΑ για κρασί και αγροτικά ήταν η σύσταση του Επιτρόπου Γεωργίας, Κρίστοφ Χάνσεν, στη διάρκεια ακρόασης του ενώπιον...

REPORTS

Η παγκόσμια βιομηχανία κρασιού υφίσταται σημαντική μεταμόρφωση με την ταχεία ανάπτυξη του τμήματος των μη αλκοολούχων και χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ (NOLO) κρασιών, σύμφωνα...

REPORTS

Ο προϋπολογισμός που διατίθεται στους αμπελοκαλλιεργητές της Τοσκάνης αυξήθηκε εκ νέου, φθάνοντας τα 30,48 εκατομμύρια ευρώ για το οικονομικό έτος 2024/2025.

Διαβάστε επίσης

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Για 12η συνεχόμενη χρονιά, το Φεστιβάλ “Οινοξένεια”, ένας αγαπημένος και εδραιωμένος θεσμός για την περιοχή της Αιγιάλειας και της ευρύτερης περιοχής έως τα Καλάβρυτα,...

REPORTS

Η γαλλική παραγωγή κρασιού μειώθηκε το 2024 στο χαμηλότερο επίπεδο από τη δεκαετία του 1950, ενώ η κατανάλωση κρασιού στην κορυφαία οινοπαραγωγό χώρα έφτασε...

REPORTS

Η Κυδωνίτσα του Κτήματος Νικολάου παράγεται από σταφύλια που καλλιεργούνται στον ιδιόκτητο βιολογικό αµπελώνα των 140 στρεµµάτων του νεμεάτικου οινοποιείου µε τον αέρα που...

REPORTS

Διπλή διάκριση απέσπασαν τα κρασιά της Οινοποιίας Ψαρούλη στον 14ο διεθνή διαγωνισμό Balcan International Wine Competition, με την εταιρεία να συνεχίζει τις υψηλές πτήσεις...