Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το μέλλον της οινοποίησης εξαρτώμενο από στελέχη ζυμών

Μια απομονωμένη καλλιέργεια ζυμομύκητα κάνει το μέλλον της κλιματικής αλλαγής λίγο πιο αισιόδοξο, επαναφέροντας τα χαρακτηριστικά του κρασιού που δείχνουν να αλλοιώνονται με το πέρασμα του χρόνου.

Η διαδικασία παραγωγής οίνου δεν είναι σίγουρα απλή . Και όχι μόνο δεν είναι απλή, αλλά εξαρτάται από πολλαπλούς παράγοντες  τόσο εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς. Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τον κόσμο του κρασιού και απεγνωσμένα διερευνάται από τους ειδικούς ο προβληματισμός αυτός ώστε να βρεθεί μια λύση ζωτικής βαρύτητας.

Το μέλλον της οινοποίησης απειλείται άμεσα και έμμεσα από τις επιδράσεις που έχει η κλιματική αλλαγή.Οι θερμοκρασίες αυξάνονται κλιμακωτά, σε βαθμό που το 85% της καλλιεργήσιμης γης από αμπέλια σε λιγότερο από έναν αιώνα, δε θα είναι βιώσιμο. Το 56% των οινοπαραγωγικών περιοχών δεν θα πληρούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την ποιοτική παραγωγή σταφυλιού.

Σύμφωνα με τον Jasha Karasek, ειδικό στην οινοποίηση στην εταιρία Enartis, «η αντιμετώπιση αυτής της κρίσης θα απαιτήσει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση»

Τα αποτελέσματα που ουσιαστικά θα επιφέρει η κλιματική αλλαγή στο παραγόμενο κρασί είναι οι  εντόνως χαμηλές οξύτητες του κρασιού, υψηλότερα pH, και πολλά σάκχαρα. Αυτό συνεπάγεται της  μεγάλης περιεκτικότητας σε αλκοόλ, προϊόν με πλαδαρό χαρακτήρα και προβλήματα στη σταθεροποίησή του. Όλο και περισσότερο ασυνήθιστες δηλώσεις λαμβάνουν χώρα στα οινοποιεία, τόσο που απαραίτητη κρίνεται η περαιτέρω παρατήρηση των ζυμώσεων και η παράλληλη συνεχής ανάλυσή τους.

Μια τέτοια συνθήκη απαιτεί ένα «αντίδοτο». Ένα ίσως ζωτικό αντίδοτο που να επαναφέρει τα χαρακτηριστικά του κρασιού όπως τα ξέρουμε και τα αγαπάμε. Και εδώ έρχεται να κολλήσει το θέμα των ζυμών.

Οι ζύμες σήμερα χρησιμεύουν ως  στοχευμένο εργαλείο  για τη διαδικασία της οινοποίησης, ανάλογα με τους στόχους της διεργασίας αυτής. Με το δεδομένο πως αυτοί οι μικροοργανισμοί μεταβολίζουν το γλεύκος του σταφυλιού και παράγουν αλκοόλη, δηλαδή είναι η απαραίτητη μεσολάβηση για την παραγωγή κρασιού, οι ερευνητές εδώ  και πολλά χρόνια ερευνούν τις λειτουργίες τους αλλά και τις δυνατότητες που το κάθε στέλεχος διαθέτει.

Τον 17ο αι. έγινε η πρώτη παρατήρηση από τον Antoni Van Leeuwenhoek, ενώ το 19ο αι. πραγματοποιήθηκε η πρώτη απομόνωση της ζυμάσης που ευθυνόταν για τον μεταβολισμό αυτό.

Οι έρευνες ακόμη και σήμερα συνεχίζονται και οι ειδικοί αγωνιούν να μάθουν περισσότερα αλλά και μέσω της βιοτεχνολογίας να τις  «εκμεταλλευτούν» απομονώνοντας και αναλύοντάς τις, ώστε να πάρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Το 2018, απομονώθηκε από το Amarone de la Valpolicella μίγμα Saccharomyces cerevisiae και Saccharomyces Uvarum, το οποίο μελετήθηκε καθώς διέθετε κάποια «ενδιαφέροντα» χαρακτηριστικά. Οι μύκητες αυτοί παρήγαγαν κρασί με χαμηλό αλκοόλ, υψηλή οξύτητα , φρουτώδη και έντονο αρωματικό προφίλ.

Το στέλεχος, προφανώς απομονώθηκε από τους ειδικούς της Enartis και ξεκίνησε τις πειραματικές ζυμώσεις με το όνομα «EnartisFerm ES U42». Είναι φανερό ότι ως ένα βαθμό το στέλεχος αυτό «καταπολεμά» τα συμπτώματα της κλιματικής αλλαγής  και είναι σπουδαίο που αυτό πετυχαίνεται με ζυμομύκητες και όχι με οργανικά πρόσθετα .

Με υλικό από: ADVISOR wine industry. networlk

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Μια νέα μελέτη της FTI Consulting σκιαγραφεί μια ανησυχητική πραγματικότητα για τον νοτιοαφρικανικό αμπελώνα: μέσα σε μία δεκαετία, η χώρα χάνει καλλιεργήσιμη έκταση, οι...

REPORTS

Υπάρχουν γιορτινά τραπέζια που μοιάζουν με παιδικό παραμύθι: Ζεστά σπίτια, χαμόγελα, η κουζίνα να μοσχοβολά, το τραπέζι να ‘ναι όμορφα στρωμένο και το σαμιώτικο...

REPORTS

Σε μια χρονική στιγμή όπου οι ισορροπίες της ευρωπαϊκής οινοπαραγωγής αλλάζουν, η απόφαση του Deutscher Weinbauverband (DWV) να ενταχθεί στη European Federation of Origin...

REPORTS

Το Chablis βρίσκεται στη δική του, εύθραυστη ισορροπία: μια ιστορική περιοχή που χτίστηκε πάνω στη φρεσκάδα του Chardonnay και την αυστηρή ορυκτότητά του, αλλά...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε ένα νέα πακέτο μέτρων για στήριξη του αμπελοοινικού κλάδου συμφώνησαν την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την Comité...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τα ΒορΟινά των Χριστουγέννων έρχονται να αναδείξουν το αίσθημα της ανθρωπιάς και αλληλεγγύης και να μας θυμίσουν ότι οι γιορτές είναι για να μοιράζεσαι!...

REPORTS

Τη δυνατότητα σε συλλέκτες, οινόφιλους και επαγγελματίες να αποκτήσουν ξεχωριστές ετικέτες, που δεν συναντά κανείς εύκολα στην πρωτογενή αγορά δίνει δημοπρασία που θα πραγματοποιηθεί...

REPORTS

Με βαθμολογίες από 16 (distinguished) έως 17,5 (superior) βαθμολογήθηκαν 11 κρασιά του Οινοποιείου Λυραράκη από την Master of Wine, Julia Harding, στη σελίδα jancisrobinson.com.