Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το κρασί αποδιοπομπαίος τράγος σε εμπορικές διαμάχες

Μια νέα μελέτη διαπιστώνει ότι το κρασί χρησιμοποιείται συχνά ως αποδιοπομπαίος τράγος σε εμπορικές διαμάχες, με αποτέλεσμα καταστροφικές συνέπειες τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τα προϊόντα.

απόδοση Ζήσης Πανάγος

Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις έχει επισημάνει το κρασί ως ένα από τα προϊόντα με τις περισσότερες εμπορικές συναλλαγές παγκοσμίως και ως πρωταρχικό στόχο για τους δασμούς εισαγωγής.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το κρασί είναι δημοφιλής στόχος για εμπορικές διαμάχες, επειδή οι παραγωγοί του εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγικές αγορές, ενώ το εμπόρευμα είναι κρίσιμης πολιτιστικής σημασίας για πολλές χώρες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση παράγει το 60% του παγκόσμιου κρασιού και αντιπροσωπεύει το 67% των παγκόσμιων εξαγωγών. Άλλοι μεγάλοι παραγωγοί περιλαμβάνουν τις ΗΠΑ, με το 8,2 τοις εκατό της παγκόσμιας παραγωγής και το 5 τοις εκατό των εξαγωγών κρασιού, καθώς και την Αυστραλία, την Αργεντινή, τη Χιλή και την Κίνα.

«Το κρασί συχνά γίνεται σάκος του μποξ στις εμπορικές διαμάχες. Γίνεται στόχος διασταυρούμενων αντιποίνων και τιμολογίων που επιβάλλονται από τα εμπλεκόμενα μέρη», δήλωσε ο William Ridley, Επίκουρος Καθηγητής Γεωργικής και Καταναλωτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις και επικεφαλής συγγραφέας της ερευνητικής εργασίας που δημοσιεύτηκε στο Food Policy.

Το κρασί έχει παγιδευτεί στη διασταύρωση πολλών πρόσφατων εμπορικών διαφορών, αλλά για τους σκοπούς της μελέτης τους, οι ερευνητές εστίασαν στις επιπτώσεις δύο συνεχιζόμενων συγκρούσεων.

 

ΗΠΑ και ΕΕ 

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ έχουν πρόσφατα εμπλακεί σε μια μακρά διαμάχη σχετικά με τις επιδοτήσεις σε αεροσκάφη Boeing και Airbus. Και τα δύο μέρη έχουν επιβάλει δασμούς σε μη συνδεδεμένα προϊόντα σε διατομεακά αντίποινα. Οι δασμοί των ΗΠΑ έχουν στοχεύσει σε εξαγωγές τροφίμων και γεωργικών προϊόντων αξίας 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Ευρώπη. με το κρασί να αντιστοιχεί στο ένα τρίτο. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ είχαν επίσης προγραμματίσει πρόσθετους δασμούς στις εισαγωγές κρασιού (η μία από την άλλη), αν και αυτά τα μέτρα τέθηκαν σε αναμονή όταν τα μέρη κατέληξαν σε προσωρινή εκεχειρία το 2021.

 

Κίνα και Αυστραλία

Μια άλλη μεγάλη διαμάχη σημειώθηκε μεταξύ Κίνας και Αυστραλίας, όπου η Κίνα θέσπισε δασμούς έως και 212 τοις εκατό στις εισαγωγές αυστραλιανών κρασιών. Η Κίνα ισχυρίστηκε ότι αυτό ήταν ως απάντηση στο ντάμπινγκ (οι Αυστραλοί παραγωγοί κρασιού πωλούν κρασί σε τεχνητά χαμηλή τιμή), αλλά ευθυγραμμίζεται επίσης με τη συνεχιζόμενη πολιτική ένταση μεταξύ των δύο χωρών. Η Κίνα είναι η μεγαλύτερη ξένη αγορά για το αυστραλιανό κρασί και οι δασμοί ουσιαστικά σταμάτησαν αυτό το εμπόριο.

 

Οι συνέπειες στο κρασί 

Αυτές οι περιπτώσεις παράπλευρων αντιποίνων στις εισαγωγές κρασιού έχουν οδηγήσει σε σημαντικές οικονομικές απώλειες, λένε οι ερευνητές. Και οι καταναλωτές στις χώρες εισαγωγής υφίστανται επίσης τις συνέπειες.

Ο Ridley και οι συνάδελφοί του διεξήγαγαν επίσης προσομοιώσεις με αντιπαράθεση για να δείξουν τι θα συνέβαινε αν δεν υπήρχαν καθόλου δασμοί εισαγωγής. Διαπίστωσαν ότι η πλήρης απελευθέρωση του εμπορίου θα οδηγήσει σε περίπου 76 εκατομμύρια δολάρια σε νέο εμπόριο παγκοσμίως και σε αύξηση 4% στην ευημερία των καταναλωτών κρασιού.

«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου θέτει τους κανόνες για το πώς μπορούν να προχωρήσουν οι εμπορικές συγκρούσεις και τα διασταυρούμενα αντίποινα είναι ένα από τα εργαλεία που επιτρέπουν στις χώρες να υιοθετήσουν», είπε. «Ωστόσο, τα τιμολόγια είναι εγγενώς στρεβλωτικά και έχουν αρνητικό καθαρό αποτέλεσμα. Μπορείτε να πείτε ότι οι δασμοί προστατεύουν ορισμένες εγχώριες βιομηχανίες, επειδή τις προστατεύετε από τον ξένο ανταγωνισμό. Αλλά κάνετε τους δικούς σας καταναλωτές χειρότερα, επειδή επιβάλλετε φόρο σε πράγματα που αγοράζουν. Δεν είναι δύσκολο να δείξουμε ότι τα αρνητικά αποτελέσματα είναι σχεδόν παγκοσμίως περισσότερα από τα όποια θετικά αποτελέσματα».

Ο Ridley πρόσθεσε ότι οι δασμοί, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στις εισαγωγές κρασιού, συνέβαλαν επίσης στον πληθωρισμό σε ολόκληρη την οικονομία που διατηρήθηκε τους τελευταίους μήνες. «Όταν οι εισαγωγές αντιμετωπίζουν δασμούς, οι καταναλωτές μένουν να πληρώνουν υψηλότερες τιμές, ανεξάρτητα από το αν αγοράζουν ξένα ή εγχώρια προϊόντα. Αν και αυτή δεν είναι η μοναδική αιτία του πρόσφατου πληθωρισμού, είναι αναμφισβήτητα ένας συντελεστής σε αυτόν», κατέληξε.

Η ελπίδα είναι ότι αυτά τα ευρήματα μπορούν να οδηγήσουν σε συστάσεις πολιτικής.

 

ΠΗΓΗ: newfoodmagazine.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Πιστή στο ετήσιο ραντεβού της, η Central Wine Fair έρχεται τη Δευτέρα, 9 Δεκεμβρίου 2024, από τις 12:00 έως τις 21:00, στο ξενοδοχείο Athenaeum...

REPORTS

Με αφορμή το Διεθνές Έτος Αμπέλου και Οίνου που τιμά τα 100 χρόνια δράσης του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου, και στο πλαίσιο του...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το Μουσείο Οίνου Γεροβασιλείου θα φιλοξενήσει την Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου τον συγγραφέα Χρήστο Χωμενίδη για την διάλεξη «Ποιος είμαι; Γιατί γράφω; Πώς γράφω;».

REPORTS

Οι Αμερικανοί εισαγωγείς κρασιού, οι σομελιέ και οι ιδιοκτήτες καταστημάτων προετοιμάζονται για την πιθανή επιστροφή των δασμών στο κρασί μετά τις προεδρικές εκλογές στις...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες θα πουν την Τρίτη 12 Νοεμβρίου το «ύστατο χαίρε» στον Γιάννη Μπουτάρη, που πέθανε σε ηλικία 82 χρόνων το βράδυ...

REPORTS

Εξεπλάγησαν ευχάριστα οι 15 Γερμανοί σομελιέ και επαγγελματίες του οίνου από την δυναμικότητα και την ποικιλομορφία των terroir της Πελοποννήσου, καθώς μέσα από τις...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου θα διεξαχθεί το συνέδριο με θέμα « Η άμπελος και ο οίνος στις Ελληνογαλλικές σχέσεις: 2600 έτη αμοιβαίων επιδράσεων» υπό...

REPORTS

Γιατί ευνοούνται οι αμπελουργικές ζώνες Αμυνταίου και Μαντινείας, έναντι της Σαντορίνης; Υπερέχουν οι γηγενείς ποικιλίες, σε σχέση με τις ξενικές; Πώς επηρεάζει η πρωίμιση...