Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το καλό κρασί προκαλεί θετικά συναισθήματα υπό τους ήχους μουσικής διαπιστώνει έρευνα

Ακόμη και μη εκπαιδευμένοι οινόφιλοι μπορούν να ξεχωρίσουν τα ανώτερης κλάσης κρασιά έναντι των χαμηλότερης ποιότητας όπως καταδεικνύει κοινωνικό πείραμα του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας της Ιταλίας που κατέγραψε μέσω φορητών αισθητήρων, τα συναισθήματα που προκαλούνται στους καταναλωτές από διαφορετικά είδη κρασιών.

Πέντε κρασιά δοκιμάστηκαν, δύο από τα οποία οι επιστήμονες περιέγραψαν ως «ελαττωματικά» και τρία που ήταν δείγματα υψηλής ποιότητας, σε 50 καταναλωτές σε ένα «διεγερτικό πλαίσιο» υπό τους ήχους ζωντανής τζαζ μουσικής στο βάθος. Καταγράφηκαν τόσο ξεκάθαρα αποτελέσματα μέσω ερωτηματολογίων όσο και έμμεσα αποτελέσματα μέσω ηλεκτροκαρδιογραφήματος (ΗΚΓ) που καταγράφηκαν από τους φορετούς αισθητήρες.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, η συγγραφέας της μελέτης Dr Lucia Billeci, του Εθνικού Συμβουλίου Ερευνών της Ιταλίας ανέφερε ότι το κρασί «αναμφίβολα προκαλεί μια σημαντική συναισθηματική ανταπόκριση στους καταναλωτές» και ότι μια απάντηση είναι «πολύπλευρη και αποδίδεται στο επίπεδο ποιότητας του κρασιού που δοκιμάστηκε. Στην πραγματικότητα, όλα τα πράγματα είναι ίσα, ενώ πίνουν κρασί ακόμη και οι μη εκπαιδευμένοι καταναλωτές μπορούν να αναγνωρίσουν τέλεια τα καλά κρασιά σε σύγκριση με προϊόντα χαμηλότερης ποιότητας. Τα κρασιά υψηλής ποιότητας μπορούν να προκαλέσουν ένα φάσμα θετικών συναισθημάτων, όπως παρατηρείται από την ανάλυση των σημάτων ΗΚΓ, ειδικά όταν συνδυάζονται με μουσική υπόκρουση».

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το τεύχος 38 του Winetrails

Συμπερασματικά, οι επιστήμονες ανέφεραν ότι το πλαίσιο, «σίγουρα έπαιξε προς όφελος των κρασιών καλής ποιότητας» και παρήγαγε «θετικά συναισθηματικά χαρακτηριστικά στον ουρανίσκο ακόμη και σε ορισμένους λιγότερο έμπειρους καταναλωτές». Επιπλέον, ανέφερε ότι υπήρχε ένα «ενισχυμένο αποτέλεσμα» προς μια θετική διάθεση, η οποία δημιουργήθηκε από τις συνθήκες του περιβάλλοντος, δηλαδή την καλή μουσική σε μια όμορφη τοποθεσία.

Μπλε Ζώνες

Η είδηση ακολουθεί τη σχέση μεταξύ των μπλε ζωνών οινοποσίας(«Blue Zones») υπογραμμίζοντας τον κρίσιμο ρόλο της στη ζωή εκείνων με υψηλό προσδόκιμο ζωής. Η κοινωνική κατανάλωση κρασιού με μέτρο έχει αποδειχθεί επιτυχία στις Μπλε Ζώνες του κόσμου, όπου το μέσο προσδόκιμο ζωής είναι στο υψηλότερο επίπεδο.

Ο Δρ Kien Vuu, ο συγγραφέας του Thrive State, είπε ότι δεν οφείλεται απαραίτητα στα οφέλη του κρασιού για την υγεία, αλλά στην κοινωνικοποίηση που έρχεται «χερι χέρι με την κατανανάλωση του.

Υποστήριξε ότι πρέπει να πούμε  «ναι» στην «χαμούμενη ώρα» («Happy Hour» )και ένα ποτήρι κρασί συμβάλει προς την καλή υγεία όταν καταναλωθεί σε ένα χαλαρό κοινωνικό περιβάλλον, όπως συμβαίνει στις λεγόμενες Μπλε Ζώνες, που περιλαμβάνει την περιοχή Barbagia της Σαρδηνίας στην Ιταλία , την Okinawa στην Ιαπωνία, την Nicoya Peninsula στην Κόστα Ρίκα και την Ικαρία στην Ελλάδα.

Σχετικά Άρθρα

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Η παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας που ανταποκρίνεται στις νέες τάσεις βρίσκεται στο επίκεντρο της φιλοσοφίας της οινολογικής ομάδας της Kontopos - Wine Therapy, που...