Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το επαναστατικό κρασί της Τοσκάνης ακούει στο όνομα Tignanello

Ήταν το 1971, από τον ασβεστολιθικό και βραχώδη ασβεστόλιθο της Τοσκάνης στην καρδιά του Chianti Classico, μισή ώρα οδικώς από τη Φλωρεντία, όταν χωρίς ιδιαίτερο καλωσόρισμα ή ανακοινώσεις, γεννήθηκε το «τρομερό παιδί» των Super Tuscan.

απόδοση Ζήσης Πανάγος

Κανείς δεν περίμενε τίποτα εκτός από το συνηθισμένο κρασί. Κανείς εκτός από ένα άτομο: τον Marchese Piero Antinori, ο οποίος ήξερε ότι κάτι εξαιρετικό ωριμάζει στα βαρέλια του.

«Ελπίζαμε, σκεφτήκαμε, ξέραμε ότι είχαμε ένα υπέροχο κρασί στα ολοκαίνουργια δρύινα βαρέλια μας και ήξερα ότι το όνομα Tignanello ήταν δύσκολο να προφερθεί για την ξένη αγορά, αλλά ήμουν πεπεισμένος ότι ήταν καλό. Είχαμε ένα κρασί που είχε σκοπό να αλλάξει τους κανόνες, ξεκινώντας μια νέα σεζόν για το οινοποιείο μας, για την οικογένειά μου και για την Τοσκάνη», ανέφερε σε πρόσφατη δήλωση του.

Αυτό, με λίγα λόγια, λέει τα τελευταία χρόνια ο Piero Antinori. Και η προσωπική του ιστορία για ένα από τα κρασιά που άλλαξε για πάντα την ιταλική οινική σκηνή μπορεί να διαβαστεί στο βιβλίο του «Tignanello a Tuscan Story», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Feltrinelli.

Το Tignanello ήταν ένα επαναστατικό κρασί, το αποτέλεσμα μιας σιωπηλής επανάστασης που διεξήγαγε ο Marchese Piero: πρώτα παλαίωσε το Chianti Classico του σε γαλλικά βαρέλια, μετά απαλλάχτηκε από τις δύο λευκές ποικιλίες από το μείγμα (Malvasia και Trebbiano), εισάγοντας το όνομα του αμπελώνα Tignanello και τέλος προσθέτοντας ένα ποσοστό Cabernet Sauvignon (15%), Cabernet Franc (5%) και Sangiovese (80%).

 

Η φόρμουλα του Tignanello

«Μας πήρε μερικά χρόνια για να φτάσουμε στην τελική φόρμουλα, η οποία τελικά οριστικοποιήθηκε με το vintage του 1978», είπε ο Antorini, αν και μέχρι τότε, το Tignanello δεν μπορούσε πλέον να εμφανίζει το λογότυπο του μαύρου κόκορα της ονομασίας Chianti Classico.

Ωστόσο, ήταν τέτοια η επιτυχία αυτού του επιτραπέζιου κρασιού που σχεδόν κάθε οινοποιείο στην Τοσκάνη άρχισε να παράγει το δικό του κρασί τύπου «Super Tuscan» σύμφωνα με το μοντέλο του Tignanello.

Το Tignanello είναι ένα άλογο που κερδίζει χρόνο με το χρόνο: απλά ασταμάτητο, χάρη στην αξιόπιστη ποιότητά του, την ομαλή και στρογγυλή βελούδινη πινελιά του και την τιμή (σήμερα γύρω στα 100 € στα ράφια) που δεν έγινε ποτέ σε εικασίες. Ως αποτέλεσμα, το Tignanello αγαπιέται από σομελιέ, γνώστες και τακτικούς λάτρεις του κρασιού.

 

ΠΗΓΗ: thedrinksbusiness.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Οι μετοχές της Pernod Ricard σημείωσαν άνοδο στο Παρίσι, αφού ο όμιλος εξέφρασε αισιοδοξία για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξής του, παρά τις συνεχιζόμενες επιπλοκές...

REPORTS

Εξαιρετική ποιοτικά αναμένεται η φετινή παραγωγή μοσχάτου στη Σάμο, με τους αμπελώνες του νησιού να αποδεικνύονται ανθεκτικοί στις καιρικές συνθήκες και τις κλιματολογικές αλλαγές,...

REPORTS

Γονάτισε ακόμα και ιστορικούς αμπελώνες στη Σαντορίνη η ξηρασία των τελευταίων τριών ετών και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, με την Οινοποιία Γαβαλά να κάνει...

REPORTS

Με απόφαση που αναρτήθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων γνωστοποίησε ότι έκανε δεκτό το αίτημα για την τροποποίηση των προδιαγραφών του...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Από την Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου έως τις 20 του μήνα θα είναι ανοιχτή η πλατφόρµα αιτήσεων για νέες άδειες φύτευσης αμπελώνων που θα αφορούν...

REPORTS

Ο οινοτουρισμός δεν είναι πια ένα niche χόμπι για μυημένους. Είναι ένας από τους πιο ζωντανούς τρόπους να γνωρίσεις έναν τόπο: από το χώμα...

REPORTS

Για πολλούς οινόφιλους, η συλλογή σπάνιων φιαλών ξεκινά περισσότερο ως προσωπικό πάθος, παρά ως μια συνειδητή οικονομική στρατηγική. Με το πέρασμα του χρόνου, όμως,...

REPORTS

Η φυλλοξήρα εντοπίστηκε για πρώτη φορά στα Κανάρια Νησιά, με κρούσματα να επιβεβαιώνονται σε δύο περιοχές της Τενερίφης, τρομοκρατώντας τους οινοποιούς της περιοχής που...