Του Γιώργου Λαμπίρη
Αυτή τη φορά, το δικαίωμα ελεύθερης προμήθειας σταφυλιού και παραγωγής οίνου στο νησί του Αιγαίου έρχεται να εκμεταλλευθεί σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η ποτοποιία Μεταξά. Προς αυτή την κατεύθυνση προχωράει στην παραγωγή κρασιού στις εγκαταστάσεις του οινοποιείου Βακάκη, ακολουθώντας ουσιαστικά το παράδειγμα της οινοποιίας Cavino με έδρα το Αίγιο, η οποία επίσης προχώρησε σε συνεργασία με τον οινοποιό Νίκο Βακάκη, ο οποίος παράγει φασόν για λογαριασμό της το Samos Vin Doux, το οποίο διαθέτει στη Lidl Ελλάς.
Από την πλευρά της η ποτοποιία Μεταξά θα οινοποιεί στις εγκαταστάσεις του Βακάκη, Samos Vin Doux, το οποίο προορίζεται αποκλειστικά για τη δημιουργία του διάσημου brandy, Μetaxa.
Η έναρξη απευθείας συνεργασιών με τους παραγωγούς
Ένα ακόμα στοιχείο που έχουμε στη διάθεσή μας είναι ότι η ποτοποιία που ανήκει στην πολυεθνική Remy Cointreau διακόπτει ταυτόχρονα και την προμήθεια σταφυλιού από τον ΕΟΣ Σάμου. Πλέον, έχει επιλέξει να προμηθεύεται το μοσχάτο Σάμου, συνάπτοντας συνεργασίες απευθείας με αμπελοπαραγωγούς στο νησί. Με αυτόν τον τρόπο και σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση του θέματος και επικοινωνήσαμε μαζί τους, η ποτοποιία θα είναι σε θέση να ελέγξει ακόμα καλύτερα την ποιότητα του σταφυλιού που θα αγοράζει.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ενώ η Μεταξά προμηθεύτηκε ορισμένες ποσότητες μοσχάτου Σάμου από τον συνεταιρισμό του νησιού στη διάρκεια του 2021, στη συνέχεια υπήρξε διαφωνία ως προς την τιμή αγοράς με αποτέλεσμα να μην υπάρξει νεότερη παραγγελία και την εταιρεία να κινείται πλέον αυτόνομα, συνάπτοντας επιμέρους συμφωνίες με παραγωγούς. Η συνεργασία των δύο πλευρών είχε ούτως ή άλλως μη δεσμευτικό χαρακτήρα, καθότι δεν υπήρχε σύμβαση που να ορίζει συγκεκριμένες ποσότητες ή συγκριμένο χρονικό διάστημα συνεργασίας. Έτσι, η ποτοποιία είχε την δυνατότητα δεδομένου ότι προμηθεύεται μοσχάτο και από άλλες περιοχές όπως η Λήμνος ή η Πάτρα, να παραγγέλνει από την ΕΟΣ Σάμου ανάλογα με τις ανάγκες που προέκυπταν ανά περίπτωση.
Iδιόκτητη έκταση με πειραματική παραγωγή για νέες ποιότητες Vin Doux
Ταυτόχρονα η ποτοποιία έχει αποκτήσει μικρή έκταση με αμπέλια στην περιοχή Βουρλιώτες της Σάμου, όπου έχει δημιουργήσει και επισκέψιμες εγκαταστάσεις στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής της δραστηριότητας μέσω της Metaxa Academy. Aφετέρου αναπτύσσει περιορισμένες παραγωγές συμβατικού αλλά και βιολογικού μοσχάτου, τα οποία όπως πληροφορούμαστε θα χρησιμοποιηθούν μελλοντικά για να προκύψουν και άλλες ποιότητες γλυκού κρασιού που θα χρησιμοποιηθούν για νέα προϊόντα υπό την ετικέτα Metaxa.
Οι παραπάνω κινήσεις αναμένεται να μεταβάλουν σημαντικά τις ισορροπίες στο νησί, εάν αναλογιστούμε ότι η ΕΟΣ Σάμου οινοποιεί περίπου το 90% του κρασιού στο νησί, ενώ το υπόλοιπο 10% οινοποιείται από ιδιώτες.