Connect with us

Αναζήτηση

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Την καλύτερη πρώτη ύλη δίνει η γη στη Σίκινο

Πώς είναι όταν ανακαλύπτεις στα 50 σου αυτό που αγαπάς; Στο ερώτημα αυτό μπορεί να δώσει απάντηση η ιστορία του Γιώργου Μάναλη, του ιδρυτή του ομώνυμου οινοποιείου στη Σίκινο.

Με καταγωγή από τη Σίκινο ο Γιώργος Μάναλης έκανε μέχρι και την πέμπτη δεκαετία της ζωής του εντελώς διαφορετικά πράγματα. Τότε έμελλε «να πάθει τη ζημιά και να κολλήσει με το αμπέλι», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο ίδιος.

Ξεκίνησε το 2005 και το 2008 θα άνοιγε τις πόρτες του δικού του οινοποιείου. Χτισμένο στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού, σε υψόμετρο 400 μ., ανάμεσα σε καταπράσινους αμπελώνες σε αναβαθμίδες, το Οινοποιείο Μάναλη μοιάζει με μία μεγάλη βεράντα στο Αιγαίο. Σε αυτή τη βεράντα μπορεί να απολαύσει κανείς τα κρασιά που παράγει με μεράκι και αγάπη η οικογένεια Μάναλη. Το Sikoinos Λευκό από Ασύρτικο, Αηδάνι και Μονεμβασιά. Το Sikoinos Ροζέ από Μαυροτράγανο και Αηδάνι, το Sikoinos Ερυθρό από Μαυροτράγανο και Λημνιό και το γλυκό κρασί Λιοσάτο.


Προϊόντα φτιαγμένα με την καλύτερη πρώτη ύλη από τη γη της Σικίνου, η οποία κατά την αρχαιότητα ονομαζόταν Οινόη, δηλαδή Οινοφόρος. «Καλλιεργούμε άνυδρες κυκλαδίτικες ποικιλίες, στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού σε ύψος 400 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Φανταστείτε ότι εδώ ο ήλιος βλέπει το αμπέλι στις 10 η ώρα το πρωί καθώς το αμπέλι βρίσκεται από την πίσω μεριά του βουνού. Ο αμπελώνας έχει πολύ καλό προσανατολισμό, χωρίς πολλές ζέστες, είναι άνυδρος και ποτίζεται από την πάχνη που σηκώνεται τη νύχτα από τη θάλασσα. Αν δεν υπήρχε αυτή η υγρασία να ποτίζει το αμπέλι, είναι σίγουρο ότι θα είχε ξεραθεί. Αυτό ο αμπελώνας λοιπόν μας δίνει ένα σταφύλι με πολύ ωραία γεύση και στρεμματική απόδοση 500-600 κιλά το στρέμμα, που φτιάχνει ένα πολύ καλό κρασί», αναφέρει ο Γιώργος Μάναλης στο WT.

 

Το Οινοποιείο Μάναλη στη Σίκινο λειτουργεί από τον Ιούλιο του 2018 με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και είναι 100% φιλικό προς το περιβάλλον.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το ΥΠΑΑΤ προωθεί και υποστηρίζει μέσω προγραμμάτων και συντονισμένων δράσεων το σύνολο των αμπελουργών και των οινοποιών με στόχο να αντιμετωπισθεί η δύσκολη χρονιά...

REPORTS

Οι μικρές ποσότητες, οι premium τιμές και η γενική έλλειψη γνώσης σχετικά με την οινική κουλτούρα της χώρας συνθέτουν τις προκλήσεις του Καναδά.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Η ενδυνάμωση του ρόλου των μικρών οινοποιητικών επιχειρήσεων της χώρας, που βρίσκονται υπό την ομπρέλα του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος βρέθηκε προ ημερών στο...

REPORTS

Η σειρά Single Vineyards του Οινοποιείου Αρτέµης Καραµολέγκος αποτελείται από κρασιά µε άψογη ποιότητα από µοναδικά κτήµατα στη Σαντορίνη.