Connect with us

Αναζήτηση

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Την φιλοσοφία του ΕΟΣ Σάμου φέρουν οι νέοι ΒΑΒΕΛοίνοι

Στη σκιά της μακραίωνης οινικής ιστορίας και των ορεινών αμπελώνων, εκεί όπου ο ήλιος και το θαλασσινό αγέρι σμίγουν στις πεζούλες ξερολιθιάς, γεννήθηκαν τα υπέροχα ημίξηρα κρασιά του Συνεταιρισμού της Σάμου: ΒΑΒΕΛοίνος λευκός και ΒΑΒΕΛοίνος ροζέ.

Κάθε τους σταγόνα και μια απολαυστική σύνθεση γεύσεων και αρωμάτων από ποικιλίες της σαμιακής γης, σε απόλυτη αρμονία. Στη μακρά οινική διαδρομή του Ε.Ο.Σ Σάμου περιλαμβάνονται κρασιά που φέρουν στο σώμα τους τις ευωδιές της σαμιακής φύσης μα και το μεράκι των αμπελοκαλλιεργητών του Συνεταιρισμού που ο καθένας προσθέτει τη δική του πινελιά στη συλλογική δημιουργία.

Καθώς το ποτήρι γεμίζει, ο νους ταξιδεύει. Στη μνήμη ξυπνούν εικόνες από όμορφες στιγμές γύρω από ένα τραπέζι, όπου τα σαμιώτικα ημίξηρα κρασιά έρχονται να δώσουν μια νέα ανάσα. ΒΑΒΕΛοίνος λευκός και ΒΑΒΕΛοίνος ροζέ είναι οι στιγμές που μοιραζόμαστε με ανθρώπους της καρδιάς μας, οι σχέσεις που μας ενώνουν και οι αναμνήσεις που διαρκούν.

Μέσα από την εξαιρετική τους ποιότητα, τα ημίξηρα αυτά κρασιά αποτυπώνουν τη φιλοσοφία του Συνεταιρισμού: Την αγάπη για το σαμιακό αμπελώνα, την αφοσίωση στην ποιότητα, την επιθυμία να παράγονται κρασιά διακριτά, άξια να επιβραβεύονται. Σε κάθε γουλιά ανακαλύπτουμε κι ένα κομμάτι της ψυχής μας, μια πρόσκληση να γιορτάσουμε τη ζωή, με το ποτήρι μας γεμάτο αρώματα.

Δεν είναι τυχαίο πως έχουν τιμηθεί με τρία χρυσά βραβεία και την υπέρτατη οινική διάκριση Diamant Trophee στο Διεθνή Διαγωνισμό Femmes et Vins Du Monde Monaco.

To ημίξηρο λευκό «ΒΑΒΕΛοίνος» είναι ένα εξαιρετικό σαμιώτικο κρασί με εντυπωσιακά πρωτογενή αρώματα της ευγενούς ποικιλίας του μοσχάτου, αρώματα που παραπέμπουν καταρχάς στο ίδιο το σταφύλι και σε δεύτερη ανάγνωση σε φρέσκα ώριμα φρούτα όπως βερίκοκα, μήλα και εσπεριδοειδή ή και εξωτικά, όπως η μπανάνα, το λίτσι, ο ανανάς, το μάνγκο και το ακτινίδιο. Η γεύση του είναι μαλακή και βελούδινη, με επίγευση μεγάλης διάρκειας.

Στη μύτη διακρίνουμε έντονα το τριαντάφυλλο και το γιασεμί, ενώ στο στόμα κυριαρχούν τα φρούτα, με γευστικές αναμνήσεις από λευκόσαρκα ροδάκινα, αρωματικά μήλα και τη διακριτική γλύκα των αχλαδιών. Σερβίρεται στους 8-10°C και πίνεται μόνο του ή συνοδεύει φρούτα, απαλά τυριά και ξηρούς καρπούς. Είναι ένα ισορροπημένο κρασί, εύκολα συνδυαζόμενο και απολαυστικό κάθε εποχή.

Συνταιριάζει πολύ όμορφα με πιάτα που φέρουν μια ανάλαφρη γλυκύτητα (π.χ. καραμελωμένες φτερούγες κοτόπουλου, spare ribs), κρεατικά που συνοδεύονται από μαγειρεμένα φρούτα (χοιρινό με δαμάσκηνα, αρνί με σταφύλια, κοτόπουλο με ανανά), ο,τιδήποτε είναι παναρισμένο (π.χ. κοτομπουκιές και φέτα σαγανάκι με μέλι), γεύσεις που αγαπά ο νεαρόκοσμος (όπως χάμπουργκερ, σάντουιτς, πίτσες, σουβλάκια, πατάτες τηγανιτές, κοτόπουλο στη σούβλα και πίτες κάθε είδους), πιάτα της ασιατικής κουζίνας, ψάρια και οστρακοειδή (όπως πεσκανδρίτσα, αστακός, καβουροσαλάτα, γαρίδες, καραβίδες) σαλάτες και ορεκτικά που περιλαμβάνουν φρέσκα φρούτα καθώς και διάφορα ορεκτικά (όπως πεπόνι με προσούτο, φέτα με καρπούζι, κ.α

Το ημίξηρο ροζέ «ΒΑΒΕΛοίνος» είναι αποτέλεσμα ενός έξυπνου οινολογικού συνδυασμού γηγενών ποικιλιών όπως ο Αυγουστιάτης, το Φωκιανό και το Μοσχάτο που γοητεύει τον ουρανίσκο και προκαλεί τις αισθήσεις. Στο στόμα είναι πλούσιο μα ισορροπημένο, δροσερό, με νότες πρώιμων φρούτων και πράσινου λεμονιού. Πατάει πάνω στην υπέροχη οξύτητα του σπάνιου Αυγουστιάτη, προσφέροντας πεντακάθαρο άρωμα πετροκέρασου και καρπουζιού, γευστική ζωηράδα και καλό σώμα. Στο τέλος, επιφυλάσσει μακράς διάρκειας επίγευση με αίσθηση lime που ισορροπεί άψογα τη γλυκύτητα του ημίξηρου.

O ροζέ ΒΑΒΕΛοίνος του Συνεταιρισμού συνδυάζεται υπέροχα με λιπαρά ψάρια (όπως ο σολομός) αλλά και οστρακόδερμα, μαγειρεμένα με ζυμαρικά ή σε σαγανάκι. Ταιριάζει εκπληκτικά με σούπα bouillabaisse από  ποικιλία ψαριών, γαρίδας και μυδιών, αρωματισμένης με σκόρδο, σαφράν και πιπέρι καγιέν. Επίσης  με πιάτα της ασιατικής κουζίνας, sushi, carpaccio με ψάρια (τόνο, λαυράκι και σολωμό), οστρακοειδή (καβούρια, αστακό, γαρίδες), μύδια, ριζότο με θαλασσινά, αστακομακαρονάδες και γαριδομακαρονάδες,  φιλέτο αλατισμένου μπακαλιάρου με σπανάκι. Μπορεί ωστόσο να συνοδεύσει ψητά λαχανικά όπως μελιτζάνες, πιπεριές και κολοκυθάκια και δίνει τις δικές του νύξεις σε όλα τα λαδερά της μεσογειακής κουζίνας όπως μπριάμ, γεμιστά, φασολάκια και μπάμιες. Συνοδεύει παρασκευές με σάλτσα pesto, ελαιολάδο και φρέσκα βότανα (όπως μέντα, δενδρολίβανο, εστραγκόν και θυμάρι). Ακόμη, σερβίρεται με πλατό τυριών (λευκά τυριά και κατά προτίμηση, κατσικίσιο), springrolls, όλες τις τάρτες φρούτων και  φρουτοσαλάτες που να περιέχουν φράουλα, κεράσι ή και ροδάκινο

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η Δυτική Μακεδονία περνά στο ευρωπαϊκό προσκήνιο, καθώς η Καστοριά φιλοξενεί την εναρκτήρια διεθνή συνδιάσκεψη του EnoGastroDEST, μιας σημαντικής πρωτοβουλίας για τον οινικό και...

REPORTS

Η συγκομιδή στην Καλιφόρνια του 2025 ανακοινώθηκε στο ύψος της περσινής: οι αρχές παρουσιάζουν μια προσωρινή εκτίμηση 3 εκατομμυρίων τόνων οινοποιήσιμων σταφυλιών, σε σύγκριση...

REPORTS

Οι κορυφαίες επιχειρήσεις οινοτουρισμού της Νότιας Αυστραλίας βραβεύτηκαν στα βραβεία Best Of Wine Tourism Awards 2026, που απονεμήθηκαν χθες το βράδυ κατά τη διάρκεια...

REPORTS

Υπάρχουν διάφορες κλιματικές κατηγορίες που θα μπορούσε να ενταχθεί το κλίμα σε σχέση με την άμπελο. Για αρχή υπάρχουν τα ψυχρά κλίματα που είναι...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η European Wine Industry Association (AIVE) καλεί οινοποιεία και συνεταιρισμούς να αποφύγουν τις «πωλήσεις κάτω του κόστους» την τρέχουσα περίοδο τρύγου, προειδοποιώντας ότι τέτοιες...

REPORTS

Η γερμανική οινοποιία περνά μια από τις δυσκολότερες περιόδους της. Σύμφωνα με τη νέα πρωτοβουλία Zukunftsinitiative Deutscher Weinbau, που ίδρυσε τον Μάιο ο οινοποιός...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Η µετασυλλεκτική λίπανση, γνωστή και ως επικουρική θρέψη, αποκτά ολοένα και µεγαλύτερη σηµασία στη σύγχρονη διαχείριση των αµπελώνων. Αφορά την εφαρµογή θρεπτικών στοιχείων µετά...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Έντονη αύξηση του πληθυσµού του εντόµου κρυπτοβλάβες (Cryptoblabes gnidiella) σε αµπελώνες της Περιφερειακής Ενότητας ∆ράµας καταγράφεται αυτό το διάστηµα στο εγκατεστηµένο δίκτυο παγίδων, ενώ...