Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Τα drones XAG λειτουργούν στο αμπέλι με ασφαλή και εύκολο τρόπο

Η Ωκεανία είναι μια σημαντική αμπελουργική περιοχή για την παραγωγή ποιοτικών κρασιών, όπου η Νέα Ζηλανδία είναι γνωστή για τις εξαιρετικές οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου της όπως το Sauvignon Blanc και το Pinot Noir. Το 2022, η Νέα Ζηλανδία εξήγαγε 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια κρασί, που αντιπροσωπεύει το 3,6% των ετήσιων εσόδων από τις εξαγωγές της. Η βιομηχανία κρασιού έχει γίνει ένας από τους κορυφαίους εξαγωγείς της χώρας.

Το ωίδιο, ένας τυπικός τύπος μυκητιακής νόσου που μεταδίδεται από τα σπόρια, είναι η βασική πρόκληση της καλλιέργειας σταφυλιών. Μπορεί να επιτεθεί τόσο στα αμπέλια όσο και στα σταφύλια, μειώνοντας τις αποδόσεις και επηρεάζοντας το άρωμα των κρασιών. Λόγω των μεταβαλλόμενων καιρικών συνθηκών, τα σπόρια των μυκήτων τρέχουν πιο αχαλίνωτα κάτω από υπερβολικές βροχοπτώσεις, γεγονός που έχει ασκήσει μεγαλύτερη πίεση της νόσου στους αγρότες.

Παράλληλα, τα μυκητοκτόνα πρέπει να ψεκάζονται τακτικά για την πρόληψη και τον έλεγχο του ωιδίου. Ο Warren Gibson, ο διευθυντής του Bilancia Vineyard στο Hawke’s Bay, είχε πρόβλημα με το πώς να ψεκάζει με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα και τώρα με τα drones της XAG γίνονται η νέα του λύση.

Χρονολογείται από τη δεκαετία του 1850, το Hawke’s Bay είναι η παλαιότερη και δεύτερη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή στη Νέα Ζηλανδία. Φιλοξενεί πάνω από 200 αμπελώνες που καλύπτουν 4.600 εκτάρια. Ως ένας από τους αμπελώνες της μπουτίκ, η Bilancia βρισκόταν στο απότομο τετράγωνο στην πλαγιά του λόφου, όπου ο Gibson και οι συνεργάτες του ψέκαζαν με μια μοτοσικλέτα με 4 τροχούς.

«Σε τέτοια επικλινή εδάφη, ο προηγούμενος τρόπος που γινόταν η δουλειά γινόταν πολύ επικίνδυνος για εμάς. Και θα καλύπτονταν εύκολα από χημικά, διακινδυνεύοντας την υγεία μας», ανέφερε ο Gibson. Η αποτελεσματικότητα είναι ένα άλλο πρόβλημα που ο αμπελώνας έκτασης 2 στρεμμάτων χρειάστηκε περίπου 3 ώρες για να καλυφθεί με ψεκασμό μοτοσικλετών.

Για τον λόγο αυτό, προκειμένου να βρει μια ασφαλή, βιώσιμη προσέγγιση, ο Gibson στράφηκε στην Airborne Solutions, τον τοπικό συνεργάτη της XAG στη Νέα Ζηλανδία, για να δοκιμάσει να ψεκάσει με drones. Η λύση για το λοφώδες έδαφος είναι να δημιουργήσετε πρώτα έναν τρισδιάστατο τοπογραφικό χάρτη με το XAG M500 Remote Sensing Drone και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσετε το XAG P100 Agricultural Drone για να ψεκάσετε με ακρίβεια ανάλογα με το έδαφος. Με ταχύτητα πτήσης 2,3 m/s, το XAG P100 μπορεί να ψεκάσει τον αμπελώνα έκτασης 2 εκταρίων μέσα σε μία ώρα.

Πιο συγκεκριμένα, αυτό το drone με αναβαθμισμένη χωρητικότητα μπορεί να προσφέρει καλύτερη κάλυψη στις καλλιέργειες. Ο Scott Horgan είναι ο πιλότος του drone στην αποστολή, ο οποίος εντυπωσιάζεται από τα περιστροφικά ακροφύσια και το ρυθμιζόμενο μέγεθος σταγονιδίων του XAG P100. Μπόρεσε να επιλέξει 70 μικρά για να επιτύχει την καλύτερη δυνατή κάλυψη και να σταματήσει το ωίδιο.

«Το P100 έχει ωφέλιμο φορτίο 40 κιλών, επομένως είναι αρκετά βαρύ για να δημιουργήσει ένα ισχυρό προς τα κάτω ρεύμα όταν πετάει αργά και να διεισδύσει στα αμπέλια. Με τον ψεκασμό σταφυλιών, πρέπει να καλύψετε κάθε κομμάτι των φυτών, διαφορετικά το αμπέλι θα πάθει ασθένειες», εξήγησε ο Horgan. Επίσης, η λειτουργία drone κατανάλωνε μόνο το 1/5 της ποσότητας νερού που χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν.

Αυτό που προσέλκυσε περισσότερο τον Gibson είναι ότι η εισαγωγή των drones μπορεί να σώσει τους εργάτες του αμπελώνα από κάθε κίνδυνο. Αφού οριστούν πιλοτικά οι παραμέτρους στο smartphone, το XAG P100 μπορεί να λειτουργήσει πλήρως αυτόνομα, ενώ οι οινοπαραγωγοί το παρακολουθούν να ψεκάζει από την ασφάλεια του επίπεδου εδάφους. Ο Gibson και οι συνάδελφοί του δεν χρειάζεται πλέον να φορούν πλήρη ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό (ΜΑΠ) ή να οδηγούν τις μοτοσικλέτες σε απότομες πλαγιές για να ψεκάσουν.

Τέλος, η εφαρμογή αυτόνομων drones έχει τεράστιες δυνατότητες να επεκταθεί στην αμπελουργία. Στα περισσότερα μέρη, οι αμπελώνες εξακολουθούν να βασίζονται σε ψεκαστήρες τρακτέρ και εργάτες στο εξωτερικό για τη διαχείριση των σταφυλιών, αλλά πρέπει να γίνουν αλλαγές καθώς οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού μπορεί να αγχώσουν τους αγρότες.

 

ΠΗΓΗ: suasnews.com

Σχετικά Άρθρα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού, την Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2025, η Οινοποιία Ψαρούλη φιλοξενεί μια ξεχωριστή ιδιωτική συνάντηση με τίτλο “The Messinia Terroir...

REPORTS

Η τέχνη του sabrage, του ανοίγματος μιας φιάλης σαμπάνιας με σπαθί, είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια θεαματική κίνηση... είναι μια παράδοση που γεννήθηκε...

REPORTS

Το THEMA Λευκό 2024 του Κτήματος Παυλίδη συνεχίζει την επιτυχημένη του πορεία, αποσπώντας για δεύτερη συνεχή χρονιά το Χρυσό Μετάλλιο και τη διάκριση Best...

REPORTS

Το λευκό κρασί «Μέτρον Άριστον» της Οινοποιίας Παπαντώνη, εσοδείας 2024 διακρίθηκε απέσπασε τρία χρυσά βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς οίνου.

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Περίπου 100 χρόνια μετά της οινοποιητικής Καμπά στη Μαντινεία, το εγχείρημα αναγέννησης του αμπελώνα της Μαντινείας και ανασυγκρότησης της Οινοποιητικής Μπουτάρη από τον όμιλο...

REPORTS

Δέκα χρόνια μετά την θεμελίωση της ιδέας, η έκδοση θεσμός The Top50 του Wine Trails επιστρέφει πιο ώριμη και φιλόδοξη από ποτέ. Με ανανεωμένη...

REPORTS

Η οινοποιός Θεοδώρα Ρούβαλη τιμήθηκε με το ευρωπαϊκό βραβείο Iter Vitis, πιστοποιημένο από το Συμβούλιο της Ευρώπης, στην κατηγορία «Νέα Οινοποιός που επενδύει στη...

REPORTS

Σε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον podcast του drink business τον περασμένο μήνα, o Aυστριακός οινοποιός Lenz Maria Moser μίλησε ανοιχτά για τις δυνατότητες του λευκού...