Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Τα κρασιά της Rioja αφήνουν «άσχημες γεύσεις» για τους Βάσκους οινοποιούς

Περισσότεροι από 50 οινοποιοί από το βασκικό μέρος της περιοχής ονομασίας προέλευσης οίνων Rioja δεν επιθυμούν πια να σχετίζονται με το όνομα αυτό.

https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/

Μια ομάδα οινοποιών στην βόρεια Ισπανία περιμένει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το αίτημά της που αφορά αλλαγή της ονομασίας προέλευσης Rioja στην ετικέτα, η οποία σήμερα είναι η πιο γνωστή ονομασία προέλευσης στη χώρα.

Η ονομασία προέλευσης Rioja περιέχει τρεις περιοχές: Τη Rioja, μέρος της Navarra και την βασκική περιφέρεια Álava. Περισσότεροι από 50 οινοποιοί της βασκικής περιοχής Rioja Alavesa επιθυμούν να «σπάσουν» από τις υπόλοιπες και έτσι έφτιαξαν τη δική τους ονομασία προέλευσης, την κάπως δύσχρηστη ”Arabako Mahastiak/Viñedos de Álava”.

Η κυβέρνηση των Βάσκων συμφωνεί με τη δημιουργία τοπικής ονομασίας προέλευσης, ενώ οι τοπικοί οινοπαραγωγοί στηρίζουν ότι ζωγραφιές σε σπήλαια αποδεικνύουν την ύπαρξη κρασιού στη περιοχή από πολύ παλιά αλλά και ότι σήμερα τα κρασιά τους και ο τρόπος παραγωγής είναι ξεχωριστά σε σχέση με τα γειτονικά. Είναι δηλαδή υψηλής ποιότητας.

Ζητούν να εγκαθιδρυθεί ένα σύστημα παρόμοιο με το γαλλικό, όπου υπάρχει μια ονομασία προέλευσης (appellation contrôlée) όπως το Bordeaux ή η Βουργουνδία και μέσα σε αυτές, υπάρχουν μικρότερες, όπως για παράδειγμα το Médoc και το Meursault. Υπάρχουν επίσης δείκτες ποιότητας όπως τα grands crus.

Η Rioja διαθέτει εν μέρει έναν δείκτη τέτοιου είδους (crianza, reserva και gran reserva) που αφορά όμως την ηλικία του κρασιού και όχι δείκτες ποιότητας.

Όμως για ένα κρασί το κλειδί είναι η ποιότητα και όχι ο χρόνος που περνάει στη φιάλη…

 

Πηγή the guardian.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το έργο HEVA - Ήρωες της ηφαιστειακής γεωργίας της Ευρώπης φτάνει στο τέλος της: τρία χρόνια μετά την ανάκαμψη από τον Covid, η εκστρατεία...

REPORTS

Γιατί ευνοούνται οι αμπελουργικές ζώνες Αμυνταίου και Μαντινείας, έναντι της Σαντορίνης; Υπερέχουν οι γηγενείς ποικιλίες, σε σχέση με τις ξενικές; Πώς επηρεάζει η πρωίμιση...

REPORTS

12 παραγωγοί της Μεσσηνίας, με όχημα το στρατηγικό έργο Messinia Terroirs, ταξιδεύουν στη Βόρεια Ελλάδα και παίρνουν τη θέση τους στον 21ο Χάρτη των...

REPORTS

Η Ρετσίνα Μαλαματίνα, σύμβολο παράδοσης και αυθεντικότητας για δεκαετίες, έρχεται στο Σήμερα πιο φρέσκια και σύγχρονη από ποτέ, παρουσιάζοντας τη νέα της εταιρική ταυτότητα....

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες θα πουν την Τρίτη 12 Νοεμβρίου το «ύστατο χαίρε» στον Γιάννη Μπουτάρη, που πέθανε σε ηλικία 82 χρόνων το βράδυ...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το «4th ATHENS WINE AND ART FESTIVAL» θα διεξαχθεί στις 23&24 Nοεμβρίου σε ένα μοναδικό χώρο 1.500 τ.μ., όπου κρασί και τέχνη θα συνυπάρξουν...

REPORTS

Στην Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού την Κυριακή 10 Νοεμβρίου συμμετέχουν τα οινοποιία των Δρόμων του Κρασιού της Ελλάδας.

REPORTS

Εξεπλάγησαν ευχάριστα οι 15 Γερμανοί σομελιέ και επαγγελματίες του οίνου από την δυναμικότητα και την ποικιλομορφία των terroir της Πελοποννήσου, καθώς μέσα από τις...