Ο οινοτουρισμός αποτελεί σημαντικό μέρος της στρατηγικής της πόλης για την επιβίωση των ενισχυμένων κρασιών της που έχουν δει την ζήτηση τους να μειώνεται κατά 30% από το 2000. Μέρος την στρατηγικής είναι ακόμα η αναζήτηση τρόπων, ώστε να στρέψει τους καταναλωτές πως πιο ακριβά κρασιά port, γεγονός που θα αποφέρει στους παραγωγούς περισσότερα έσοδα, αλλά και η επιτάχυνση μιας αλλαγής κατεύθυνσης προς την παρασκευή οίνων με προέλευση από το Douro που θα έχουν μικρότερη περιεκτικότητα αλκοόλ.
Εντούτοις, η μαζική συσσώρευση τουριστών στο Πόρτο και στην κοιλάδα του Douro έχουν δημιουργήσει προβληματισμούς ότι, όπως και στην Βαρκελώνη, θα αυξηθεί δραστικά το κόστος διαβίωσης και θα δημιουργηθεί πίεση στις δημόσιες υπηρεσίες. Παράλληλα, ετεροχρονισμένοι κανονισμοί που καθορίζουν την τιμή και την ποσότητα των σταφυλιών που εν τέλει καταλήγουν στην παραγωγή κρασιών port, οδηγούν τους μικρότερους αμπελουργούς που παράγουν επιτραπέζιους οίνους σε οικονομικά προβλήματα και πολλούς αμπελώνες στην εγκατάλειψη, την ώρα που η νεολαία προτιμά να αναζητήσει καριέρα στον αστικό ιστό παρά στα χωράφια.
Παρά την κρίση που έχει σημαδέψει το τελευταίο διάστημα την περιοχή πάντως, η ποιότητα των οίνων με προέλευση το Douro παραμένει ακόμα σε πολύ υψηλά επίπεδα, και εκεί βασίζονται οι ελπίδες όσων δραστηριοποιούνται στην περιοχή, ότι το μέλλον της επιφυλάσσεται πιο ευοίωνο.
Πληροφορίες από Guardian