Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Στρατηγική απόφαση του Κτήματος Τσέλεπου για στροφή προς βιωσιμότητα

Σε µικρή απόσταση από την Αθήνα, στις Ρίζες Αρκαδίας, βρίσκεται το Κτήµα Τσέλεπου. Εκεί µε την αδιάκοπη φροντίδα των περίπου 650 στρεµµάτων ιδιόκτητου αµπελώνα στο οροπέδιο της Μαντινείας, παράγονται ΠΟΠ κρασιά εξαιρετικής ποιότητας, που µέσα από τη γεύση τους αναδεικνύουν την οινική ιστορία του τόπου.

Κύρια προτεραιότητα του Kτήµατος αποτελεί η ανάδειξη της ποιότητας της πρώτης ύλης επισηµαίνοντας τις τεράστιες δυνατότητες των γηγενών ποικιλιών και κάθε µικροκλίµατος (terroir). Η οινοποιητική φιλοσοφία του Παλαιού Κόσµου από τον ιδρυτή του κτήµατος Γιάννη Τσέλεπο συνδυάζεται πλέον µε τις τεχνολογίες καινοτοµίας του Νέου Κόσµου που φέρνει η δεύτερη γενιά της οικογένειας, ο Άρης Τσέλεπος και η Ανδριανή Τσελεπου.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το τεύχος 38 του Winetrails

Πρόκειται για δύο ξεχωριστούς νέους, οι οποίοι γεµάτοι κέφι και δηµιουργικότητα  είναι έτοιµοι για καινοτόµες ανατροπές και φαίνεται πως θα οδηγήσουν την εταιρεία σε µια νέα εποχή βάσει του δικού τους οράµατος. Ευαισθητοποιηµένοι από την κλιµατική αλλαγή, την εξάντληση των µη ανανεώσιµων πόρων ενέργειας και έχοντας έντονη οικολογική συνείδηση έχουν στόχο να µειώσουν το οικολογικό αποτύπωµα του κρασιού στο ποτήρι. Έτσι, εντάσσονται σιγά σιγά στη βιολογική καλλιέργεια η οποία θα ολοκληρωθεί µέσα στον επόµενο χρόνο και στρέφονται σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

Προς την κατεύθυνση αυτή προσπαθούν να ενισχύσουν µε όποιο τρόπο µπορούν τη βιωσιµότητα της εταιρείας επενδύοντας σε φωτοβολταϊκά και στην ηλεκτροκίνηση µε σκοπό να γίνουν ενεργειακά αυτόνοµοι. Όλα τα παραπάνω είναι στρατηγικές αποφάσεις τόσο για περιβαλλοντικούς λόγους, όσο και για λόγους ποιότητας. Επίσης, πιστεύουν πως η χρήση ΑΠΕ, σε µικρή κλίµακα, µπορεί να είναι κερδοφόρα στους αµπελώνες και τα οινοποιεία.

Παράλληλα, µε σεβασµό στην παράδοση, δίνουν ιδιαίτερο βάρος στον οινοτουρισµό και τον αγροτουρισµό και επενδύουν σηµαντικά στην ανάπτυξή τους, καθώς γι’ αυτούς αποτελεί έναν άµεσο τρόπο να έρχονται σε επαφή οι οινόφιλοι µε την ιστορία και τη φιλοσοφία του Κτήµατος.

Στο ίδιο µήκος κύµατος θα κινηθεί και η νέα επένδυσή τους στο οινοποιείο τους στη Νεµέα, όπου το Κτήµα ∆ρυόπη θα δηµιουργήσει ένα νέο βιοκλιµατικό οινοποιείο που θα αποτελεί και χώρο φιλοξενίας.

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το ΥΠΑΑΤ προωθεί και υποστηρίζει μέσω προγραμμάτων και συντονισμένων δράσεων το σύνολο των αμπελουργών και των οινοποιών με στόχο να αντιμετωπισθεί η δύσκολη χρονιά...

REPORTS

Οι μικρές ποσότητες, οι premium τιμές και η γενική έλλειψη γνώσης σχετικά με την οινική κουλτούρα της χώρας συνθέτουν τις προκλήσεις του Καναδά.

REPORTS

Σε μια κρίσιμη στιγμή για τον αμπελοοινικό τομέα που βρίσκεται αντιμέτωπος με την κλιματική κρίση και την τις μεταβαλλόμενες τάσεις των καταναλωτών πραγματοποιήθηκε στις...

REPORTS

Το ιστορικό Hôtel de Paris Monte-Carlo του Μονακό για να γιορτάσει την 150ή επέτειο λειτουργίας του λανσάρει ένα κονιάκ από σπάνιες σοδειές σταφυλιών και...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Η σειρά Single Vineyards του Οινοποιείου Αρτέµης Καραµολέγκος αποτελείται από κρασιά µε άψογη ποιότητα από µοναδικά κτήµατα στη Σαντορίνη.

REPORTS

Η παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας που ανταποκρίνεται στις νέες τάσεις βρίσκεται στο επίκεντρο της φιλοσοφίας της οινολογικής ομάδας της Kontopos - Wine Therapy, που...