Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Στο «χείλος του γκρεμού» οι οινοπαραγωγοί του Douro

Σε διαρκή κρίση βρίσκεται η ξακουστή οινοπαραγωγική περιοχή Douro στην Πορτογαλία που φημίζεται για τα πολυτελή κρασιά Port, με την μειωμένη ζήτηση για τα σταφύλια της περιοχής να ρίχνουν τις τιμές σε επίπεδα που δεν επαρκούν για να καλύψουν το οικονομικό κόστος της παραγωγής, και τους αμπελουργούς να βρίσκονται στο «χείλος του γκρεμού» λόγω οικονομικών προβλημάτων.

Αναφορικά με την κατανάλωση των κρασιών Port η εικόνα είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, με την περιοχή να πουλάει μόνο το ένα τέταρτο του όγκου που εξήγαγε πριν από 15 χρόνια, γεγονός που έχει οδηγήσει στην δημιουργία υπερβολικών αποθεμάτων στα οινοποιεία της περιοχής και διαρκή μείωση της παραγωγής. Έτσι, ειδικά οι μικρότεροι παραγωγοί που αποτελούν και την πλειονότητα αυτών που δραστηριοποιούνται στην κοιλάδα Douro. Συγκεκριμένα, από τους περίπου 20 χιλιάδες οινοπαραγωγούς της περιοχής, οι περισσότεροι δεν διαθέτουν περισσότερα από 20 στρέμματα αμπελώνων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων AFP, για πολλούς οινοπαραγωγούς του Douro δεν είναι πλέον βιώσιμη οικονομικά η συγκομιδή των σταφυλιών τους. Το απόκρημνο terroir της περιοχής απαιτεί πολλές και κουραστικές χειρωνακτικές εργασίες που αυξάνουν το κόστος της παραγωγής, με τον ντόπιο οινοπαραγωγό Oscar Quevedo να εξηγεί ότι παρότι σε άλλες χώρες όπως η Ισπανία και η Γαλλία, η παραγωγή ενός λίτρου οίνου μπορεί να κοστίζει μεταξύ 30 και 35 λεπτών, στο Douro η αντίστοιχη τιμή δεν μπορεί να πέσει κάτω από ένα ευρώ χωρίς να τεθεί υπό αμφισβήτηση η ποιότητα τους.

Από όσα δήλωσε ο Quevedo στο AFP άξιο αναφοράς είναι ότι παρά τον κόπο των παραγωγών να καλλιεργήσουν τα αμπέλια τους, σε πολλές περιπτώσεις η οικονομική τους κατάσταση βρίσκεται σε χειρότερο σημείο μετά τον τρύγο, παρά στις αρχές του έτους, γεγονός που επηρεάζει όχι μόνο τους ιδιοκτήτες των αμπελώνων, αλλά και περίπου 40 με 45 χιλιάδες ανθρώπους που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα στην διαδικασία παραγωγής.

Ο πρόεδρος του οργανισμού για την βιομηχανία οίνου της Πορτογαλίας ViniPortugal, Frederico Falcao, τόνισε πως η κατάσταση είναι ενδεικτική ενός σημαντικού δομικού προβλήματος και τόνισε πως ένα σχέδιο εκρίζωσης αμπελώνων είναι στα σχαριά, εγείροντας ερωτηματικά σχετικά με το αν οι εκτάσεις αμπελώνων σε μερικές περιοχές της Πορτογαλίας είναι υπέρογκες της ζήτησης της αγοράς.

Τα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή ήταν εμφανή από νωρίς στους οινοπαραγωγούς που δραστηριοποιούνται στην κοιλάδα, με την οινοπαραγωγό Teresa Sabrosa, που διαθέτει αμπελώνες στην περιοχή Celeiros do Douro, να έχει ουσιαστικά προβλέψει με ακρίβεια τα προβλήματα που ταλανίζουν την περιοχή αυτή τη στιγμή.

Τα οικονομικά προβλήματα της περιοχής δεν απειλούν μόνο την παραγωγή των κρασιών Port, αλλά θέτει υπό κίνδυνο και το πολιτιστικό στάτους της περιοχής, που είναι αναγνωρισμένη ως περιοχή πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco και που συνδέεται στενά με την αμπελουργία.

Πληροφορίες από Vinetur

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει αρχίσει να διεισδύει σε κάθε πτυχή του κόσμου του κρασιού, μεταμορφώνοντας έναν τομέα που μέχρι πρόσφατα βασιζόταν κυρίως στην εμπειρία,...

REPORTS

Οι επιχειρήσεις λιανικής πώλησης κρασιού που δεν εκσυγχρονίζουν την τεχνολογική τους υποδομή και δεν επενδύουν στην ψηφιακή μετάβαση φαίνεται πως θα δυσκολευτούν να επιβιώσουν...

REPORTS

Το μοναδικό «ταμπεραμέντο» της ποικιλίας ερυθρού σταφυλιού Νεγκόσκα «πρωταγωνιστεί στο φερώνυμο πεζοπορικό μονοπάτι στη Γουμένισσα, το οποίο, πλέον, έχει σηματοδοτημένη κυκλική διαδρομή μήκους 6,5...

REPORTS

Καθώς το παγκόσμιο εμπόριο συνεχίζει να εξελίσσεται, ο ρόλος των κόμβων επανεξαγωγής θα παραμείνει κεντρικός στον τρόπο με τον οποίο το κρασί φτάνει στους...

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Η Μαλαγουζιά πρωταγωνιστεί στο νέο τεύχος του Wine Trails, που κυκλοφορεί στις 11 Οκτωβρίου στα περίπτερα. Μια ποικιλία που συνεχίζει να εμπνέει οινοποιούς και...

REPORTS

Μια ακόμη διεθνής διάκριση για τον Ενιαίο Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Σάμου, καθώς δύο από τα πιο εμβληματικά παλαιωμένα γλυκά κρασιά του, το Samos Anthemis 2019...

REPORTS

Οι φόβοι για την απαγόρευση της μέτριας κατανάλωσης κρασιού υποχωρούν: το προσχέδιο του ΠΟΥ, που παρουσιάστηκε στον ΟΗΕ παρουσιάζει ένα ψήφισμα για το αλκοόλ...

REPORTS

Η τεχνητή νοημοσύνη κάνει πλέον αισθητή την παρουσία της στους ιταλικούς αμπελώνες, παίζοντας κεντρικό ρόλο στον τρύγο του 2025 στις Tenute del Cerro.