Οινοποιός δεύτερης γενιάς, μεγαλωμένος μέσα στους αμπελώνες και δίπλα σε δύο εμβληματικές μορφές του εγχώριου αμπελοοινικού τομέα, τον Παναγιώτη Γεωργιάδη και τη δρ Χαρούλα Σπινθυροπούλου, μπήκε στην οικογενειακή επιχείρηση από το 2018 και έκτοτε σταδιακά παίρνει πρωτοβουλίες, σε μια διαδικασία μετάβασης στην επόμενη ημέρα.
Μιλώντας για το πρώτο του δημιούργημα, ένα ξινόμαυρο ΠΟΠ Νάουσα, μας ανέφερε πως πρόκειται για ένα κρασί ελάχιστων επεμβάσεων, από το αμπελοτόπι «οι φίλοι του ξινόμαυρου» στη Λάγκα της Νάουσας, το οποίο εκτείνεται σε 9 στρέμματα και η ιδιαιτερότητά του είναι ότι είναι γεμάτο πέτρες, οπότε γίνεται πολύ καλή αποστράγγιση των υδάτων.
«Είναι κάτι καινούριο. Η ζύμωσή του γίνεται με γηγενείς ζύμες, χωρίς την προσθήκη θειώδους και δεν χρησιμοποιούμε και βαρέλι. Είναι ένα ιδιαίτερο κρασί από τον τρύγο του 2021. Η παλαίωση έγινε για περίπου 3-4 μήνες στη δεξαμενή και από εκεί στη φιάλη, όπου παρέμεινε σχεδόν ένα χρόνο» εξηγεί ο νεαρός οινοποιός. Η νέα ετικέτα κυκλοφόρησε λίγο μετά τα Χριστούγεννα και ως πρώτη χρονιά βγήκε σε μόλις 600 φιάλες.
«Λόγω της μικρής ποσότητας είπαμε πως θα πωλείται μόνο από το οινοποιείο Αργατία, είτε μέσα από κάποια επιλεγμένα εστιατόρια στην πόλη της Νάουσας», μας είπε ο κ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας ότι «για την επόμενη χρονιά ήδη παλαιώνει ο τρύγος του 2022, αυτή τη φορά από ένα διαφορετικό αμπελοτόπι στην περιοχή Κράστα και θα δώσει διπλάσιο αριθμό φιαλών».
Το δεύτερο κρασί που φέρει τη σφραγίδα του Χριστόφορου Γεωργιάδη και επίσης κυκλοφόρησε στις αρχές του 2023, είναι από τον τρύγο του 2019 και είναι ένα blend από Νεγκόσκα και Μαυροδάφνη. «Εδώ έχουμε μια κλασική ερυθρή οινοποίηση παλαίωσης. Επιλέγουμε προσεκτικά το βαρέλι στο οποίο θα γίνει η ωρίμανση και μετά το κρασί θα παλαιώσει συνήθως για άλλα 2-3 χρόνια μέσα στη φιάλη πριν βγει στην αγορά», περιγράφει ο οινοποιός και συμπληρώνει πως η οικογένεια αποφάσισε το συγκεκριμένο κρασί να κυκλοφορεί σχεδόν συλλεκτικό μόνο σε 600 φιάλες κάθε χρόνο.
Οι νέες «αφίξεις» του οινοποιείου, έρχονται να πλαισιώνουν τις ετικέτες «Νάουσα», ένα 100% ΠΟΠ Ξινόμαυρο, που παλαιώνει 12 μήνες σε βαρέλι, τη «Χαρούλα Λευκό», ένα κρασί δεξαμενής από Μαλαγουζιά, Ασύρτικο και λίγο ξινόμαυρο, τη «Χαρούλα ερυθρός», ένα entry level κρασί με βάση το ξινόμαυρο, επίσης δεξαμενής και το Single Vineyard Νάουσα από ένα εξαιρετικό αμπελοτόπι στη Λάκα Γιαννακοχωρίου, που οινοποιείται μόνο του από το 2011, αλλά από το 2018 κυκλοφορεί και σαν ξεχωριστός κωδικός σε περιορισμένες ποσότητες.
Για την προμήθεια της πρώτης ύλης το οινοποιείο Αργατία διατηρεί τον ιδιόκτητο αμπελώνα του που εκτείνεται σήμερα σε 26 στρέμματα, αλλά μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να επεκταθεί κατά 10 στρέμματα.
«Έχουμε εξασφαλίσει τη γη, είναι κοντά σε κάποια από τα ιδιόκτητα αμπελοτόπια μας και μένει να πάρουμε τις άδειες φέτος, προκειμένου να προχωρήσουμε άμεσα στη φύτευση, η οποία θα γίνει με ξινόμαυρο, το οποίο πιστεύω πάρα πολύ και ίσως και με λίγο ασύρτικο, γιατί αυτή η ποικιλία αν και νησιωτική, δίνει τρομερά αποτελέσματα στην περιοχή μας», αποκαλύπτει ο κ. Γεωργιάδης.
Όσον αφορά στα άλλα μελλοντικά σχέδια του οινοποιείου, όπως μας λέει, το βάρος θα πέσει, τα επόμενα χρόνια, στον οινοτουρισμό και σε δραστηριότητες συμμετοχικές όπως ο τρύγος, τα κλαδεύματα, ακόμη και το μάζεμα αμπελόφυλλων, με τη βοήθεια των επισκεπτών.