Μεταξύ των 20 ελληνικών oινοποιείων* που συμμετείχαν, ήταν και τρία από τη Σαντορίνη, τα οινοποιεία Χατζηδάκη, Βασάλτης και Βενετσάνος, τα οποία παρουσίασαν τα κρασιά τους και έδωσαν την ευκαιρία στους παρευρισκόμενους να καταλάβουν την ποιότητα και τη σπανιότητα των κρασιών της θηραϊκής γης.
Την έκθεση επισκέφτηκαν πάνω από 300 άτομα, κυρίως επαγγελματίες του χώρου του κρασιού της Ιταλίας. Μεταξύ άλλων, το “παρών” έδωσαν ο 1ος Ιταλός Master of Wine Gabriele Gorelli, δημοσιογράφοι, ο Έλληνας σεφ Στέλιος Σάκαλης, βραβευμένος για 5 συνεχή χρόνια με αστέρι Michelin, εισαγωγείς οίνων, κάβες από την Τοσκάνη και άλλες περιοχές της Ιταλίας, εστιατόρια, οινοπαραγωγοί, ο πρόεδρος των νέων οινολόγων της Τοσκάνης, σομελιέ εστιατορίων, blogger, κ.λπ.
“Η Ελλάδα διαθέτει μια μοναδική οινική κληρονομιά, μια παράδοση χιλιετιών στην παραγωγή κρασιού. Η Ιταλία είναι μια χώρα με πλούσια οινική κουλτούρα, μια χώρα στην οποία το ελληνικό κρασί θα πρέπει να κατακτήσει μια εξέχουσα θέση, να αποκτήσει μια ξεχωριστή ταυτότητα. Στα φημισμένα ιταλικά εστιατόρια βλέπουμε να υπάρχουν κρασιά από τη Σουηδία, τη Νότια Αφρική, τον Καναδά και άλλες χώρες, όμως το ελληνικό κρασί απουσιάζει αδικαιολόγητα. Είναι προφανές ότι απαιτείται η συνεργασία και η συμβολή όλων μας όχι μόνο προς όφελος των Ελλήνων παραγωγών, αλλά και για την εδραίωση πολιτιστικών και εμπορικών δεσμών επωφελών για όλους”, σημειώνει ο Χάρης Παπανδρέου, διοργανωτής της Greek Wine Day.
“Καθώς η παγκόσμια αγορά γίνεται ολοένα και πιο ανταγωνιστική, η προβολή του ελληνικού κρασιού στην Ιταλία θα ανοίξει νέους δρόμους για τον γαστρονομικό τουρισμό, προσελκύοντας λάτρεις και γνώστες και δημιουργώντας μια αδιαμφισβήτητη υπεραξία. Η εκδήλωση αυτή, επομένως, αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για τη δημιουργία μιας στέρεης γέφυρας μεταξύ των πολιτισμών της Ελλάδος και της Ιταλίας και όχι μόνο” συνεχίζει ο κος Παπανδρέου, σημειώνοντας παράλληλα πως η προώθηση του ελληνικού κρασιού στην Ιταλία δεν αφορά μόνο την εμπορική πτυχή, αλλά είναι πρωτίστως μια πράξη αναγνώρισης μιας βαθιάς παράδοσης που αξίζει να μελετηθεί και να εκτιμηθεί όπως της αρμόζει.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης έγινε επίσης γνωστό ότι στην τέταρτη έκδοση του οδηγού I vini del cuore (τα κρασιά της καρδιάς μας), που σύντομα θα κυκλοφορήσει στις πιο σημαντικές πλατφόρμες έκδοσης, τόσο σε ebook όσο και σε έντυπη μορφή, περιλαμβάνονται για πρώτη φορά πέντε ελληνικά κρασιά και πιο συγκεκριμένα: η “Σκυτάλη 2022” από το Οινοποιείο Χατζηδάκη, το “Γη και Ουρανός 2021” από το Οινοποιείο Θυμιόπουλος, το “Λημνιό 2021” από τον Ανατολικό Αμπελώνα, το “Μούχταρο 2021” από το Κτήμα Μουσών και το “Azzardà Blanc de Noit” από Milia Riza. Κατά τη διάρκεια της Greek Wine Day, βραβευτηκαν από τα πέντε κρασιά, αυτά που συμμετείχαν στην έκθεση.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα του Άμισθου Προξενείου της Ελλάδας στη Φλωρεντία. Συνδιοργανωτής ήταν η FISAR Firenze (Federazione Italiana Sommelier Albergatori Ristoratori).
* Αναλυτικά τα οινοποιεία που συμμετείχαν: Οινοποιείο Αλεξάκη (Κρήτη), Κτημα Άλφα (Αμύνταιο), Ανατολικός Αμπελώνας (Θράκη), Οινοποιείο Μπελίδη (Μακεδονία), Κτήμα Χρυσοχόου (Νάουσα), Οινοποιείο Διαμαντάκης (Κρήτη), Οινοποιείο Ντούγκος (Ραψάνη), Οινοποιείο Χατζηδάκη (Σαντορίνη), Κτήμα Χατζημιχάλη (Κεντρική Ελλάδα), Οινοποιείο Τζίμας (Ήπειρος), Κτήμα Γκούμα (Ζάκυνθος), Κτήμα Μουσών (Θήβα), Οινοποιείο Νικολού (Αττική), Oenops (Δράμα), Ορεάλιος Γη (Κεφαλονιά), Philos Wines (Νεμέα), Αμπελώνες Θυμιόπουλος (Νάουσα), Οινοποιείο Βακάκη (Σάμος), Οινοποιείο Βασάλτης (Σαντορίνη), Οινοποιείο Βενετσάνος (Σαντορίνη).
ΠΗΓΗ: atlantea.news