Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Σπάνιο και γαστρονομικό το Fileri Fumé από το Οινοποιείο Nestor της Μεσσηνίας

Ένα 100% µονοποικιλιακό Φιλέρι ΠΓΕ Τριφυλία, που αποτελεί ίσως το µοναδικό προϊόν στον κόσµο µε αυτήν τη γεωγραφική ένδειξη, είναι το Fileri Fumé του Οινοποιείου Nestor. Λευκός ξηρός οίνος, σε κλασική λευκή οινοποίηση, µε τετράµηνη παραµονή σε δρύινο καπνιστό βαρέλι πρώτης χρήσης, µε τακτική ανάδευση (batonnage) και παραµονή στις λεπτές του οινολάσπες για ένα µήνα.

Η τοπική ποικιλία Φιλέρι

Η µοναδική γηγενής ποικιλία Φιλέρι, την οποία έχει αναβιώσει το Οινοποιείο Nestor και επιχειρεί εδώ και χρόνια να αναδείξει τις δυνατότητές της µέσω της βαθιάς ενασχόλησης µε τον αµπελώνα της Μεσσηνίας και φυσικά, της δηµιουργίας της σειράς κρασιών ΦΙΛΕΡΙ µε διαφορετικές οινοποιήσεις. Σε αυτή τη σειρά εντάχθηκε η νέα ετικέτα ΦΙΛΕΡΙ FUME από την οποία 2.000 φιάλες είναι διαθέσιµες  προς κυκλοφορία στην αγορά εδώ και λίγο καιρό ενώ ακόµη 1.000 φιάλες θα παραµείνουν στο κελάρι του οινοποιείου και θα διατεθούν κατόπιν µακράς παλαίωσης στη φιάλη.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το τεύχος 38 του Winetrails

Μύτη και στόµα

Χαρακτήρας βοτάνων και έντονα καπνικά στοιχεία µε παρουσία εσπεριδοειδών και πυρηνόκαρπων, κερήθρας & ξηρών καρπών στη µύτη, ενώ στο στόµα ξηρό, µε τραγανή οξύτητα. Σώµα γεµάτο µε πλούσιες, λιπαρές εντάσεις και  επίγευση µακράς διαρκείας. Αρώµατα φλούδας πορτοκαλιού, ζουµερών πυρηνόκαρπων και παρουσία µήλου και κυδωνιού. Αναφορές σε γιαούρτι και φρυγανισµένο ψωµί. Νότες φουντουκιού και αµυγδάλου, µελιού και φύλλων πούρου.

Food & Wine Pairing

■Λιπαρά τυριά σκληρά ή ηµίσκληρα, κυρίως κίτρινα, όπως ροκφόρ, καµαµπέρ, παρµεζάνα

■Αλλαντικά «καθαρά» όπως προσούτο ή αρωµατισµένα µε βότανα, εσπεριδοειδή ή αρωµατικά χόρτα

■Όσπρια, όπως φάβα

■Ψάρια, λευκά & κόκκινα και ιδιαιτέρως τα καπνιστά

■Λευκό κρέας, αλλά και κόκκινο (λεµονάτα, µαγειρευτά, κατσαρόλας/ γάστρας/ χύτρας)

■Μανιτάρια, τζίντζερ και ρίζες

■Κρεµώδεις και λιπαρές υφές (κρέµα γάλακτος, µπεσαµέλ, πουρέδες)

■Για τους τολµηρούς: Μελοµακάρονα, κανταΐφι, µπακλαβάς, δίπλες, πορτοκαλόπιτα

■Αποξηραµένα φρούτα όπως βερίκοκα, ανανάς, µήλο, αχλάδι, πορτοκάλι

■Μαρµελάδες εσπεριδοειδών & πυρηνόκαρπων και ξηροί καρποί.

Κέρδισε τις εντυπώσεις το Fileri Fumé στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο φεστιβάλ Messinian Terroirs στο Costa Navarino

Ισχύς εν τη ενώσει

Η Nestor Wines είναι ενεργό μέλος του νεοσύστατου ομίλου επιχειρήσεων Spyros Lafazanis Emperia Group, ο οποίος θα συστηθεί στο ευρύ κοινό μέσα στο 2024.

Σχετικά Άρθρα

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξη του ωΐδιου, με τις ράγες των σταφυλιών να είναι ευαίσθητες στον μύκητα μέχρι και το γυάλισμα, ενώ οι...

REPORTS

Με έντονα αρώματα από Μοσχάτο Σάμου που συνταιριάζουν απολαυστικά με τις παραδοσιακές αυθεντικές γεύσεις του Αιγαίου ολοκληρώθηκε το 5ο Lesvos Food Fest, που πραγματοποιήθηκε...

REPORTS

Tην έντονη ανησυχία του για την κατάσταση του εγχώριου αμπελοοινικού τομέα, οποίος βρίσκεται εν μέσω μιας «ταραχώδους» συγκυρίας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο εξέφρασε...

REPORTS

Η Ιταλία δείχνει να αντιστέκεται στην καθοδική τάση των εκλεκτών οίνων, με την περιοχή της Τοσκάνης να αναδεικνύεται η μεγάλη πρωταγωνίστρια της γειτονικής χώρας...