Από την άλλη, η προοπτική διατήρησης του υφιστάμενου κανονισμού που επιτρέπει αύξηση των εκτάσεων κατά 1% ετησίως μέχρι και το 2045, κινητοποιεί τους τεχνοκράτες των Βρυξελλών σε μια αναζήτηση νομικής λύσης ώστε να παρακάμψει τον συνασπισμό Ευρωβουλής και Συμβμουλίου.
Προ ολίγων ημερών, η δυναμική που αναπτύσσεται μεταξύ των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ και της Ευρωβουλής, αποφάσισε την παράταση μέχρι το 2045 τον περιορισμό των νέων αδειών φύτευσης στο 1%, με την Κομισιόν τώρα να απαντά ότι «μια τέτοια επέκταση του περιορισμού στα θεμελιώδη δικαιώματα των δυνητικών νεοεισερχόμενων απαιτεί ορθή αιτιολόγηση και πρέπει να συνάδει με τη μεταβατική και αναλογική της φύση».
Μάλιστα σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει η Κομισιόν σε ερώτηση του Γενικού Γραμματέα της Copa και Cogeca Pekka Pesonen σχετικά με το μέλλον του συστήματος αδειοδότησης αμπέλου, η έκταση στα 13 κράτη μέλη που συμμετέχουν στο σύστημα αδειών φύτευσης αμπέλου αυξήθηκε μόνο κατά 0,55% και όχι 1% που θα μπορούσε, παρά την ουσιαστική χρήση του μεταβατικού κανόνα που επιτρέπει τη μετατροπή των παλαιών δικαιωμάτων φύτευσης σε άδειες.
Σε αυτό το πλαίσιο πλέον αναζητείται ένας πολιτικός συμβιβασμός, με την Κομισιόν να προτείνει λύσεις όπως η αυξημένη ευελιξία, ήτοι αύξηση στο 2% των νέων αδειών φύτευσης, μόνο μετά το 2030, προκειμένου να εξασφαλιστεί μια ισχυρή και νομικά ασφαλής συμφωνία. Οι συζητήσεις συνεχίζονται και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι πεπεισμένη ότι θα βρεθεί ένας συμβιβασμός που θα διασφαλίσει την καλύτερη εξυπηρέτηση συμφερόντων του αμπελοοινικού τομέα και των ευρύτερων ενδιαφερομένων.