Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

H αγορά εκλεκτού οίνου σε bear market, σε καθιερωμένες μάρκες στρέφονται οι συλλέκτες

Η αγορά εκλεκτών κρασιών βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα ανησυχητικό 2024, χωρίς ακόμη καμία ένδειξη ότι οι τιμές έχουν πιάσει πάτο, ενόσω οι αγοραστές εστιάζουν όλο και περισσότερο σε ασφαλή στοιχήματα όπως το ώριμο Μπορντό, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Liv-ex.

Η ετήσια έκθεση της Liv-ex για τις τάσεις της αγοράς εκλεκτών οίνων για το 2023 (The Fine Wine Market 2023), επισημαίνει ότι όλοι οι κύριοι δείκτες: Fine Wine 50, Fine Wine 100, Bordeaux 500 και Fine Wine 1000,  παρουσιάζουν διψήφια πτώση από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα. Το γεγονός αυτό ωθεί την Liv-ex να περιγράψει το 2023 ως «προκλητικό» και το 2024 «δυσοίωνο».

Οι μειώσεις έρχονται σε ένα ταραγμένο μακροοικονομικό πλαίσιο, με πολλές από τις μεγάλες οικονομίες του κόσμου να αγωνίζονται μπροστά στον παρατεταμένο αντίκτυπο της πανδημίας Covid-19, τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τη σύγκρουση στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη. Εν τω μεταξύ, οι προβλέψεις ανάπτυξης για την Κίνα έχουν υποβαθμιστεί καθώς ο κρίσιμος τομέας των ακινήτων της χώρας αντιμετωπίζει προβλήματα. «Όλα αυτά σημαίνουν ότι οι καταναλωτές έχουν λιγότερα χρήματα από ό,τι πριν από δύο χρόνια, όλα (συμπεριλαμβανομένου του δανεισμού) κοστίζουν περισσότερο και οι περισσότεροι δείκτες δείχνουν προς την πολύ αργή ανάκαμψη, ο πλήρης αντίκτυπος της οποίας είναι πιθανό να φανεί το 2024», αναφέρει η έκθεση της Liv-ex.

Η Liv-ex περιγράφει μια «πτήση προς την ποιότητα» όσον αφορά τις συναλλαγές, σημειώνοντας ότι είναι πιθανό να υπάρξουν λιγότερα μεμονωμένα κρασιά (LWIN11 στην ορολογία Liv-ex) που θα διακινηθούν φέτος, η πρώτη τέτοια πτώση σε μια δεκαετία.

«Οι συλλέκτες περιορίζουν την εστίασή τους στις πιο καθιερωμένες μάρκες στην αγορά, αυτές που είναι πιο πιθανό να διατηρήσουν την αξία τους», αναφέρει η έκθεση. «Η μείωση του αριθμού των μεμονωμένων κρασιών που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο είναι μια συνέχεια αυτής της τάσης, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι, ακόμη και εντός των εμπορικών σημάτων, οι αγοραστές στρέφουν την προσοχή τους στους τρύγους υψηλότερης ποιότητας, ιδιαίτερα σε αυτούς που βρίσκονται τώρα στα παράθυρά τους».

Αυτή η «πτήση προς την ποιότητα» ωφέλησε ιδιαίτερα το Μπορντό, το οποίο φέτος είδε το μερίδιό του στο εμπόριο να αυξάνεται για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία. Η Liv-ex υπογραμμίζει τα διαπιστευτήρια της περιοχής ως «την πιο ασφαλή, πιο γνωστή αγορά στην οποία πολλοί συλλέκτες δεν πληρούν τις υποχρεώσεις τους όσον αφορά την αναταραχή».

Η σχετική ανάκαμψη του Μπορντό έχει επηρεάσει όλες τις άλλες περιοχές, με τη Βουργουνδία να έχει πληγεί περισσότερο, το μερίδιό της στο εμπόριο μειώθηκε από 31,2% το 2022 σε 24% φέτος, καθώς οι προσεκτικοί αγοραστές δεν είναι πλέον διατεθειμένοι να πληρώσουν υψηλές τιμές, ειδικά για νεότερεε και λιγότερο καθιερωμένες μάρκες.

Ωστόσο, η Ιταλία  ή μάλλον το Πιεμόντε, έχει επιδείξει κάποια ανθεκτικότητα. Ο δείκτης Italy 100 είχε την καλύτερη απόδοση όλων των επιμέρους δεικτών Liv-ex Fine Wine 1000 φέτος, σημειώνοντας πτώση μόνο κατά 6,4% χάρη στη σχετική ισχύ των κρασιών Piemontese, τα οποία αντισταθμίζουν τις λιγότερο θετικές τάσεις για τα Super Tuscans.

Η αγορά μπορεί να έχει περιοριστεί κάπως τους τελευταίους 12 μήνες, αλλά το εκλεκτό κρασί παραμένει ένα ευρύτερο και πιο ποικιλόμορφο τοπίο από ό,τι ήταν ακόμη και πριν από μερικά χρόνια. Στη λίστα της Liv-ex με τα πιο εμπορεύσιμα κρασιά ανά αξία φέτος, επικεφαλής είναι: η  Champagne – Louis Roederer, Cristal 2015 και Dom Pérignon 2013 αλλά και τα Opus One 2019, Screaming Eagle 2020 και Sassicaia 2019.

«Στις αγορές με ανοδική τάση, υπάρχει χώρος για εξερεύνηση και πειραματισμό», αναφέρει η έκθεση Liv-ex. «Στην αγορά του εκλεκτού κρασιού, αυτό μεταφράστηκε σε μια διεύρυνση της δευτερογενούς αγοράς, η οποία επεκτάθηκε τόσο σε περιοχές που είχαν παραβλεφθεί στο παρελθόν όσο και σε λιγότερο γνωστούς παραγωγούς μεταξύ των ήδη δημοφιλών.

«Η τρέχουσα ύφεση ήρθε με μια στροφή σε ασφαλή καταφύγια στην αγορά, με παράδειγμα παλαιότερες σοδειές του Μπορντό. Ακόμη και εντός συγκεκριμένων περιοχών, αυτή η φυγή προς την ποιότητα είναι ευδιάκριτη, καθώς οι συλλέκτες επικεντρώνονται σε καθιερωμένες μάρκες και τις πιο ποιοτικές σοδειές».

Προειδοποιώντας ότι «το 2024 φαίνεται πιο ζοφερό από το 2023», η Liv-ex υπογραμμίζει την «αποθαρρυντική» προοπτική των μεγάλων (και επίσης υψηλής ποιότητας) σοδειών που θα κυκλοφορήσουν σύντομα από περιοχές όπως η Βουργουνδία, η Τοσκάνη, η Καλιφόρνια, το Μπορντό και η Σαμπάνια. Ο ρόλος των εκστρατειών primeur και της τιμολόγησης του κρασιού είναι πιο κρίσιμος από ποτέ.

«Φτάσαμε στο συνηθισμένο αδιέξοδο που χαρακτηρίζει τις bear markets, οι αγοραστές δεν θα αγοράζουν κρασιά στην τρέχουσα τιμή αγοράς τους [και] οι πωλητές είναι επιφυλακτικοί στο να μειώσουν τις τιμές τους και να αναλάβουν ζημίες», καταλήγει η έκθεση.

«Εν τω μεταξύ, το απόθεμα συσσωρεύεται σε αποθήκες και κελάρια και υπάρχουν περισσότερα στο δρόμο. Μέχρι να βελτιωθεί το μακροοικονομικό πλαίσιο και να μειωθούν τα επιτόκια, πρέπει να επιτευχθεί συμβιβασμός μεταξύ των δύο πλευρών της αγοράς. Η συνεχιζόμενη διόρθωση των τιμών δεν ήταν μέχρι στιγμής αρκετή για να πείσει τους αγοραστές να επιστρέψουν σε μεγάλους αριθμούς. Οι τιμές φαίνεται ότι θα παραμείνουν υπό πίεση βραχυπρόθεσμα».

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το ΥΠΑΑΤ προωθεί και υποστηρίζει μέσω προγραμμάτων και συντονισμένων δράσεων το σύνολο των αμπελουργών και των οινοποιών με στόχο να αντιμετωπισθεί η δύσκολη χρονιά...

REPORTS

Οι μικρές ποσότητες, οι premium τιμές και η γενική έλλειψη γνώσης σχετικά με την οινική κουλτούρα της χώρας συνθέτουν τις προκλήσεις του Καναδά.

REPORTS

Σε μια κρίσιμη στιγμή για τον αμπελοοινικό τομέα που βρίσκεται αντιμέτωπος με την κλιματική κρίση και την τις μεταβαλλόμενες τάσεις των καταναλωτών πραγματοποιήθηκε στις...

REPORTS

Το ιστορικό Hôtel de Paris Monte-Carlo του Μονακό για να γιορτάσει την 150ή επέτειο λειτουργίας του λανσάρει ένα κονιάκ από σπάνιες σοδειές σταφυλιών και...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Η παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας που ανταποκρίνεται στις νέες τάσεις βρίσκεται στο επίκεντρο της φιλοσοφίας της οινολογικής ομάδας της Kontopos - Wine Therapy, που...